fbpx

“Együtt közlekedünk” – közös összefogás a biztonságos kerékpározásért

A rendőrség fokozott közúti ellenőrzést tart 2011. április 4-26. között a kerékpáros közlekedés biztonságának javítása érdekében ezt közös sajtótájékoztatón jelentették be, ahol az ORFK képviselőjén kívül a Magyar Kerékpárosklub is jelen volt. László János elnök a kerékpáros közlekedés terjedésének fontosságáról beszélt és ismertette a biztonságos kerékpáros közlekedés érdekében meghatározott közös üzeneteket.

Az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Magyar Kerékpárosklub közös üzenetei:

1. Legyünk partnerek, működjünk együtt! A közlekedés nem harc. A közlekedők akár gyalogosan, kerékpárral, akár más járművet használva közlekednek, egymás partnerei. Közös érdekük és feladatuk, hogy egymást kölcsönösen segítsék, egymás közlekedését ne veszélyeztessék, indokolatlanul ne akadályozzák vagy nehezítsék.

2. Fontos és hasznos, hogy egyre többen kerékpárral közlekednek. Azért, mert a közlekedők így jobban figyelnek a kerékpárral közlekedőkre, ezáltal csökken a súlyos kerékpáros balesetek száma. Az utóbbi 4 évben Budapesten megduplázódott a hétköznapi kerékpáros forgalom, azonban a súlyos kerékpáros balesetek száma nem nőtt.

3. Ne feledd, a kerékpár is jármű! A kerékpár vezetője a közlekedés egyenrangú résztvevője. Jogait és kötelezettségeit a KRESZ szabályozza.

4. Védd a sérülékeny közlekedőket! Minden közlekedőnek a sérülékenyebb partner védelmének elvét kell követnie. Az autóval közlekedőnek fokozottan óvnia kell a nála sérülékenyebb kerékpárost és gyalogost. A kerékpárral közlekedőnek, pedig a nála sérülékenyebb gyalogosokra kell fokozottan odafigyelnie.

5. A járda a gyalogosoké! A kerékpárral közlekedő csak vendég a járdán, ott a gyalogosan közlekedőket nem veszélyeztetve közlekedhet, de csak akkor, ha más biztonságosabb lehetőség nem biztosított az adott útszakaszon.

6. Egyirányú utcákban szabályosan közlekedj! A kerékpáros csak a behajtást engedélyező táblával jelölt egyirányú utcába hajthat be a menetiránnyal ellenkező irányba. Ezekben az utcákban azonban minden közlekedőnek fokozott óvatossággal és körültekintéssel kell közlekednie!

7. Látszódj, hogy lássanak! A lámpa nem divat és nem is ciki. A lámpák, fényvisszaverők, prizmák és a fényvisszaverő felületekkel ellátott ruházat a kerékpárral közlekedők biztonságát szolgálják. A többi közlekedő jobban látja és hamarabb észreveszi a kerékpárral közlekedőt, ami az együtt közlekedés biztonságát növeli.

Tájékozódj! Ha bizonytalan vagy a kerékpározással kapcsolatos kérdésekben a Magyar Kerékpárosklub weboldalán (www.kerekparosklub.hu) és letölthető tájékoztató kiadványaiból (http://kerekparosklub.hu/kisokos), valamint az ORFK-OBB honlapjain (www.baleset-megelozes.eu és a www.kreszvaltozas.hu) tájékozódhatsz.

További részletek: http://kerekparosklub.hu/kozos-osszefogas-a-biztonsagos-kerekparozasert
Forrás: Magyar Kerékpárosklub sajtóközlemény

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo