fbpx

Egy hét múlva Critical Mass

Az Európai Autómentes Napon, 2009. szeptember 22-én ismét megrendezésre kerül a Critical Mass kerékpáros demonstráció Budapesten és 15 vidéki városban. A fővárosi bringásokat 17:30-kor várják a szervezők a Városházához, majd a tényleges vonulás 18:30-kor kezdődik és a program 20 órakor zárul.

CM_2

A rendezvény célja a következő:

A Critical Mass résztvevői a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért, a várost érő forgalmi terhelés, és szmog csökkenéséért demonstrálnak. Szeretnék, hogy Budapesten tovább emelkedjen a kerékpárral közlekedők aránya, és végre ne csak a civilek, hanem a város vezetői is tegyenek ezért. Persze ezt már régóta várjuk, de sajnos eddig csak a városlakók reagáltak a civil aktivizmusra. Amíg tízezrek pattantak a nyeregbe a városvezetők nagyon lemaradtak. Így most halaszthatatlan beruházásokat követelünk, és konkrét dolgokat:

– kerékpársávot a Nagykörútra
– átbringázható belvárosi hidakat
– az Andrássy úti bicikli és parkolósáv cseréjét
– több kerékpártárolót
– rendszeres forgalomszámlálást
– kerékpározással kompatibilis KRESZ-t

Fontos megjegyezni, hogy nem célunk a biciklizés ráerőltetése a város polgáraira, csak a közösségi szintű gondolkodás és az ésszerű mobilitás térnyerése. Az akció olyan városlakók kezdeményezése, akik már meghozták a maguk áldozatát és a számukra ma még kedvezőtlen körülmények ellenére is elsők között változtattak. Döntésükkel már enyhítették a dugókat, átadták helyüket a tömegközlekedési eszközökön, és követhető alternatívát mutattak fel.

Forrás és további információk: www.criticalmass.hu

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo