fbpx

Ebből elég! – Versenyzői nyílt levél

A Balaton Bike Fest MTB futamain induló versenyzők és egyesületeik nyílt levelet juttattak el szerkesztőségünkbe, mely változtatás nélkül kerül a továbbiakban közlésre.

2009-ben nagy csinnadrattával kelt életre gyakorlatilag a semmiből a Balaton Bike Fest. A tervek és az elképzelések első hallásra már-már monumentálisak voltak, de az időjárás rányomta a bélyegét a tavalyi rendezvényre és sokkal kevesebben jelentek meg például a hegyikerékpáros maratonon, mint más maraton versenyeken. Pedig akkor még tejben és vajban fürösztötték a versenyzőket: eddig nem látott pénzdíjak és tárgyjutalmak özöne majdnem minden kategóriában…

Idén már jelentős visszalépés volt érezhető a verseny szervezésében, már a weblapon megjelent cikkek grammatikai színvonala sem sejtetett sok jót egy ilyen nagyszabású rendezvényre nézve, és a negatív információk egyre gyűltek a maraton rajtja előtt. Nem szeretnék azonban elveszni a részletekben, maradnék a tapasztaltaknál és mellőzök mindenféle mendemondát.

Kezdjük talán a legelején a problémák sorát. Megérkeztünk a rajt-cél területre (ami elméletben remek helyszín): csak kis dolognak tűnik, de a szervezőknek talán gondolnia kellene arra, hogy ha több száz embert fogadnak egy SPORT eseményre, akkor azoknak bizony vannak szükségleteik, amit nem árt kielégíteni. Volt elég wc, nem ez a probléma, de mit érnek ezek, ha már 2,5 órával rajt előtt nincs wc-papír. Apró probléma, ami viszont sokaknak komoly bosszúságot okozott.

Beérkezve a rendezvény sátrába megdöbbentem, hogy mekkora sorok kígyóztak. Eleinte azt gondoltam, hogy rekordszámú résztvevő lesz és akár itt is meglesz az 1500 induló, mint más maratonokon. Ez a teóriám hamar bedőlt, hiszen 300-an indultak az országúti versenyen és szemmérték alapján biztos nem volt 600-nál több induló a maratonon se. Ez azt jelenti, hogy maximum 900 indulót nem tudtak kiszolgálni a szervezők kellő gyorsasággal. Arról nem is beszélve, hogy a résztvevők nagy része már vagy előnevezett, vagy szombaton lebonyolította a procedúrát.

Várni kellemetlen, de mivel ennyire lassan zajlott a nevezés, ezért a maraton (ami csak megjegyezném, hogy UCI C2-es kategóriás) 30 percet, az országúti verseny 40 percet késett, mellesleg a szombati OX verseny közel egy órával később rajtolt el. Elkezdhetünk azon hőbörögni, hogy mi lesz így az elit versenyzők bemelegítésével, stb., stb., de ennél szerintem sokkal érdekesebb, hogy a szervezők hagytak több száz kerékpárost várakozni a tűző napon egy centi árnyék nélkül. Ad abszurdum a versenybírók még ki is zavarták a kerékpárosokat a cserjék tövéből, ahol árnyékot kerestek, azzal, hogy „Márpedig most nagyon komoly rajtbeszólítás lesz…” Talán hasonló vehemenciát kellett volna mutatni kedves sporttársak, amikor a beérkezőket kellett volna dokumentálni…

A verseny közben az járt a fejemben, hogy vajon mennyit törődhettek a szervezők a pályával? Olvasni lehetett, hogy másik maratonok rendezői heteken át munkagépekkel és két kézzel takarítják tisztára nyomvonalat. A maraton nyomvonala ehhez képest itt minden volt csak rendezett nem… Olyan érzése volt az embernek, mintha első alkalommal ő járna ezeken az utakon, mert annyi avar, gally és hordalék volt a pályán. Ez nem csak balesetveszélyes, hiszen az ember nem tudja, hogy merre rakja az első kerekét, de egyben tönkre is teszi a bringákat, hiszen folyamatosan felkap valamit a lánc, amit aztán annak rendje és módja szerint be is szorít a küllők közé. Azon kívül, ha már a résztvevők magukat és a bringáikat versenyzésre megfelelő állapotba hozták, akkor a minimum, ami elvárható, hogy a rendező a pályát is ennek megfelelően jó állapotba hozza.

Itt vissza is térhetünk a maratont megelőző napon rendezett OX futamra, melynek pályája egy gyengébb falusi napok kerékpárfutamára emlékeztetett jobb esetben. Láthattunk már sok érdekes pályát, amit a világszövetség ellenőre átvett, de nincs a rendezőkben annyi önkritika, hogy belássák, hogy amit leraknak az asztalra, azzal csak rontják saját és a magyar hegyikerékpár-sport megítélését?

Az igazi problémák azonban csak a célba érkezés után kezdődtek a maratonon. Nem mondom, hogy minden chipes időmérő rendszer hibátlanul működik, de senki se akarja elhitetni velünk, hogy egy olyan rendszer, mely több ezer futóval meg tud birkózni, az nem tud 600 kerékpárost feldolgozni! Ez mesének is rossz. Este 6 órára tervezték az eredményhirdetést, ami az utóbbi évek mountain bike versenyeinek egyik leggyászosabb momentumává vált.

Hat óra helyett este nyolckor került sor végül az eredmény hirdetésre, és akkor is csak két kategória számára, eddig tartott amíg sikerült összerakni az első 10 illetve 15 helyezettet az elit kategóriákban. A többi kategóriára váró sporttársak csak álltak és néztek, hogy mi történik éppen velük, elvégre ők is megszenvedtek az elismerésért! Meddig tart – ha már különböző színnel vannak megkülönböztetve a távok – az éppen aktuális kategória első három helyezettjét egy kockás füzetben felírni? Utána aztán lehet tovább folytatni a dokumentálást, de hogy azokat a sportolókat, akik a tömegbázisát adják mountain bike-nak, így kisemmizik… nem tudok mást mondani erre mint, hogy szégyenletes és botrányos. Semmi mást nem kelt az emberben, mint viszolygást és csak arra gondolhatunk (jogosan), hogy a résztvevők csak statisztálnak a szervezők pénzszerzési folyamataiban.

Itt már nem arról van szó, amit idén máshol is megfigyelhettünk, hogy hogyan trükközik ki szervezők a pénzdíjak kifizetését az elit versenyzőknek. Itt nem másról van szó, mint hogy a mountain bike végleg elveszít példaképként állítható versenyzőket és sportszerető embereket néhány szervező nemtörődömsége vagy szánt szándéka miatt. Nem fog sokáig tartani, amíg az ilyen eseményeknek komoly következményei nem lesznek, s ha a Szövetség és a szervezők nem reagálnak a kialakult helyzetre, akkor nem marad más, mint Nekünk, a kerékpározás szerelmeseinek cselekedni!

Aláírták:
Zalaegerszegi KSE
Bringavilág SK.
Meditech Sport Club
Grósz Béla – Corratec World Team Bringavilág
Melts András – Corratec World Team Bringavilág
Cser Gábor – Maraton Merida CST
Takács Tamás – Bringavilág SK – Bringahirado.hu
Lengyel Tamás
Blazsó Márton – Bringabanda
Baros Bálint – Bringabanda
Valcsó Anikó – X2S Kona Team
Szalay Péter – X2S Kona Team
Dobai Zoltán – TREK-SE – XENOFIT
Szalontay András – Maraton Merida CST
Szalontay Bence – Maraton Merida CSTŰ
Márkus János – VKE-Nelson
Gyulyás Ádám – G Racing – ActivLab-Hercules
dr. Cseh Veronika – KTM Erste Leasing
Vámosi Gergő – KTM Erste Leasing

A szervezők az üggyel kapcsolatos sajtóközleménye ide kattintva olvasható.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo