fbpx

Cyprus Sunshine-Cup: Kulhavy és Langvald vitte az összetettet

Wolfram Kurschat futamgyőzelmével és Jaroslav Kulhavy (Specialized Factory Team) összetett győzelmével zárult a február 24. és 26. között megrendezett Cyprus Sunshine-Cup. Az elit női mezőnyben pedig Annika Langvad (Fujibikes Rockets Team) volt a leggyorsabb a három nap után.

Kulhavy - Kurschat - Lindgren

Jaroslav Kulhavy: “A célom az összetett győzelem volt. Nem tudom, hogy bírtam volna-e tartani a tempót Wolframmal az utolsó nap, de ez nem is érdekes. A lábaim már jobbak voltak, mint tegnap és az egész versenyt végig uralni tudtam.”

Emil Lindgren: “Fabian és én minden tőlünk telhetőt megtettünk már az elejétől fogva. Többször is támadtunk, de Kulhavy nagyon erős! Nem véletlenül világbajnok. Az összetettbeli jó eredményre törekedtünk, valószínűleg máshogy alakult volna, ha a szakaszgyőzelmet helyezzük előtérbe.”

Fabian Giger: “Az összetett helyezésre mentünk rá. Emil és én felváltva támadtunk, de ez nem jött össze. A végletekig kitartottam, hogy Emil minden lehetőséget meglovagolhasson.”

Wolfram Kurschat a célban a harmadik napon

Wolfram Kurschat: “Kezdetben sokat szenvedtem, mivel a többiek nagyon bekezdtek. De sikerült felzárkózni és egy jó ritmust menni, nagyon jól éreztem magam. Örülök neki, hogy a végén sikerült egy szakaszgyőzelmet aratnom!”

Manuel Fumic: “Sajnos a végén megint egy láncproblémám adódott, de nagyon elégedett vagyok a ciprusi versennyel. Örülök Kurschat győzelmének, hogy egy német is tudott győzni egy szakaszon.”

Tereza Hurikova: “A célom az összetett győzelem megszerzése volt, ehhez nekem nagy kockázatokat kellett vállalnom. Nagyon jól éreztem magam és a saját tempómban tudtam hajtani. Sajnos kaptam még egy defektet, amit sajnálok, mert a második helyezett nem kap olyan sok pontot.”

Annika Langvad: “Szerencsésnek mondhatom magam, hisz az összetett győzelem az enyém lett. Csináltam néhány buta hibát, ami az összetett győzelmembe is kerülhetett volna. Ezekből muszáj tanulnom.”

Összetett eredmények:

1  Jaroslav Kulhavy (Cze) Specialized Factory Team     3:42:49
2  Emil Lindgren (Swe) Rabobank Giant Offroad Team     0:00:05
3  Fabian Giger (Swi) Rabobank Giant Offroad Team     0:00:18
4  Manuel Fumic (Ger) Cannondale Factory Racing     0:00:48
5  Jan Skarnitzl (Cze)     0:02:15
6  Wolfram Kurschat (Ger) Topeak Ergon Racing Team     0:03:09

 

1  Annika Langvad (Den) Team Fujibikes Rockets  3:54:27
2  Tereza Hurikova (Cze) Sabine Spitz Haibike Pro Team  0:00:54
3  Sabine Spitz (Ger) Sabine Spitz Haibike Pro Team  0:01:07
4  Adelheit Morath (Ger) Team X Bionic  0:03:01
5  Katrin Leumann (Swi) Ghost Factory Racing Team  0:03:53

 

Harmadik nap:

Nagyon szorosan alakultak az eredmények, mindössze 42 másodperc volt az első helyezett Wolfram Kurschat (Topeak Ergon Racing Team) és az ötödik Manuel Fumic (Cannondale Factory Racing) közt. A második helyre az összetett győztes Jaroslav Kulhavy, a harmadikra Emil Lindgren, a negyedikre pedig Fabian Giger futott be.

Annika Langvad

A női verseny talán még izgalmasabban is alakult, mint a férfiaké. Hurikova már az első körben egy támadást indított és egész hamar 2 perces előnyre tett szertt Annika Langvad (Fujibikes Rockets), Sabine Spitz (Sabine Spitz-Haibike) és Blaza Klemencic (Felt Ötztal X-Bionic) előtt.
Hurikova összetett győzelméhez 2:55 másodpercet kellett volna Annika Langvadra vernie. Ez úgy tűnt, hogy sikerülni is fog neki.
Egészen az utolsó előtti körig, amikor az egy nappal korábbi eset megismétlődött és ismét defektelt. “Egy kis erősítő edzést tudtam volna csinálni” – jegyezte meg viccesen a célban.
Sajnos így az összetett győzelem esélye már ellszált. “A depóig futottam, ahol tudtam, hogy minden elő van készítve nekem” – mesélte később Hurikova.
Az előny 45 másodpercre csökkent, ami a verseny végére még egy perccel nőni tudott Sabine Spitz előtt.
Annika Langvad 2 perc múlva érkezett, de még ez is épp elég volt, hogy az összetett győzelmet megszerezhesse.

1  Wolfram Kurschat (Ger) Topeak Ergon Racing Team     1:34:23
2  Jaroslav Kulhavy (Cze) Specialized Factory Team     0:00:35
3  Emil Lindgren (Swe) Rabobank Giant Offroad Team     0:00:35
4  Fabian Giger (Swi) Rabobank Giant Offroad Team     0:00:36
5  Manuel Fumic (Ger) Cannondale Factory Racing     0:00:42

 

1  Tereza Hurikova (Cze) Sabine Spitz Haibike Pro Team  1:34:16
2  Sabine Spitz (Ger) Sabine Spitz Haibike Pro Team  0:01:44
3  Annika Langvad (Den) Team?Fujibikes Rockets  0:02:00
4  Blaza Klemencic (Slo) Felt Otztal X-Bionic  0:02:08
5  Katrin Leumann (Swi) Ghost Factory Racing Team  0:02:44

 

Második nap:

Emil Lindgren (Rabobank Giant Offroad Team) és Annika Langvad (Fujibikes Rockets Team) győzelmével végződött a második nap maraton versenye.
Lindgren a cél előtti sprinttel utasította maga mögé a tegnapi győztes Kulhavyt, míg a dobogó harmadik fokára négy másodperc lemaradással Fabien Giger (Rabobank Giant Offroad Team) állhatott.

Emil Lindgren sprintgyőzelme

A 44,5 kilométeres szakasz legmeghatározóbb pontja egy 7 kilométer hosszú egynyomsávos mászás volt, ami után 10 kilométer downhill következett. A német Manuel Fumic (Cannondale Factory Racing) és Emil Lindgren tempójától sokan leszakadtak ezen a részen.
A mászás felénél Lindgren hátsó kereke lapulni kezdett. Tudta, hogy így nem vághat neki a lejtőzésnek, így az előtt kereket cserélt, amivel 15 másodperc nyert Kulhavy, Fumic és Giger. Ezt a hátrányát a közel 11 perces lejtőn ledolgozta.
Később Manuel Fumic kényszerült megállásra a leeső lánca miatt, ami bár csak kis időveszteség volt, a női mezőny miatt nem tudott visszatérni az élen haladó hármashoz.
Az utolsó kilométerek voltak a legizgalmasabbak: először Giger próbálkozott szökéssel, akire Kulhavy azonnal tette a kerekét. Végül nevető harmadik Lindgren lett, aki az utolsó egynyomsávos ösvényen előre vágott és meg is tartotta ezt a pozícióját a célvonalig.

A hölgyeknél Langvad volt a leggyorsabb a 38,6 kilométeres pályán, aki az első nap is nagyon várta ezt a szakaszt. Mögötte Adelheit Morath (Team X Bionic) és Sabine Spitz (Sabine Spitz Haibike Pro Team) érkezett.

Az elit női dobogó (balról jobbra): Adelheit Morath, Annika Langvad, Sabine Spitz

Tereza Hurikova a mezőny élén esett el, majd gumit pumpálni is megállni kényszerült, amivel teljesen elúszott a győzelme. A győztes Langvad is sajnálatát fejezte ki Hurikovával szemben, mert szerinte is ő volt a legerősebb aznap.

1  Emil Lindgren (Swe) Rabobank Giant Offroad Team  1:51:54
2  Jaroslav Kulhavy (Cze) Specialized Factory Team  0:00:01
3  Fabian Giger (Swi) Rabobank Giant Offroad Team  0:00:04
4  Manuel Fumic (Ger) Cannondale Factory Racing  0:00:33
5  Jan Skarnitzl (Cze)  0:00:37

 

1  Annika Langvad (Den) Team?Fujibikes Rockets   1:58:43
2  Adelheit Morath (Ger) Team X Bionic   0:01:17
3  Sabine Spitz (Ger) Sabine Spitz Haibike Pro Team   0:01:37
4  Andja Gradl (Ger) German Nat.Team   0:03:01
5  Katrin Leumann (Swi) Ghost Factory Racing Team   0:03:07

 

Férfiaknál az összetett elsőséget és az ezzel járó sárga trikót Jaroslav Kulhavy őrzi, a második helyre feljött Emil Lindgren, a harmadik pedig Fabian Giger.
A hölgyeknál Annika Langvad vette át a vezetést, a második Adelheit Morath maradt, a harmadik pedig Sabine Spitz.  Hurikova a negyedik helyre esett vissza.

Első nap:

Az első napon rendezett időfutam versenyt a Specialized Factory Team cseh versenyzője, Jaroslav Kulhavy nyerte, míg a nőknél Tereza Hurikova (Sabine Spitz-Haibike Pro Team) futott be elsőként.

Korábban már írtunk róla, hogy Ciprus mozgalmas időszaknak néz elébe, ami az olimpiai pontgyűjtést illeti. Kulhavy, miután bejelentette részvételét a futamon, már favoritként tekinthettünk a világbajnokra, ezért mondhatni nem meglepő első napi győzelme.

Az első nap győztesei: Kulhavy és Hurikova

Bár napsütéses időben rajtoltak a versenyzők, mégis az edzésen megszokottnál csúszósabb pálya fogadta őket. A női mezőnyben Tereza Hurikova nem talált legyőzőre. A célba éréskor egyáltalán nem volt elégedett magával, meglepődött, hogy mégis ő nyerte a szakaszt.
Közvetlen mögötte csapattársa, Sabine Spitz, (Sabine Spitz-Haibike Pro Team) a csapatuk névadó olimpiai bajnoka érkezett 33 másodperc lemaradással.

Tereza Hurikova: “Nem számítottam a győzelemre, hisz a pulzusom sem volt olyan magas. Az egyéni időfutamnál nem érezni a többi versenyzőt, nehéz megítélni hol állok. Nekem most olyan Ciprus, mint a Karácsony!”

Tereza Hurikova

Sabine Spitz“Nagyon jól éreztem magam! Természetesen van még min javítanom, de elégedett vagyok. Próbáltam az elején nem túlhajtani magam és ez sikerült is.”

Annika Langvad (Fujibikes Rockets Team): “Áú, ez most nagyon fájt. Klassz volt, meg kellett harcolnom magammal, hogy gyorsabban tudjak menni. Tetszett a pálya és jó ritmusban teljesítettem. Már nagyon várom a holnapi versenyt.”

A férfiaknál a csehek diadalmaskodtak. Ez egyrészt várható is volt, meg nem is. Kulhavy elsősége nem lepett meg senkit, annál inkább honfitársa, a 21 éves Ondrej Cink (Merida Biking Team), akivel senki nem számolt.
A dobogó harmadik fokára Emil Lindgren lépett (Rabobank Giant Offroad Team), aki 3,4 másodperccel előzte meg a negyedik helyezett Manuel Fumicot.

Jaroslav Kulhavy: “Nagyon jó kis verseny volt, jók voltak a lábaim is. Örülök, hogy nyerni tudtam a holnapi Point-to-Point verseny előtt. A bringám beállítása már sokkal jobb volt, mint múlt héten” (A múlt heti C1-es futamgyőzelme után Kulhavy azt nyilatkozta, hogy még szoknia kell az új kerékpárját és cipőjét. – szerk.)

Ondrej Cink: “Tudtam, hogy tudok gyorsan menni, de azt soha nem gondoltam volna, hogy dobogóra állok. Ez hatalmas meglepetés nekem, de a holnapi maratont egyáltalán nem várom. Megpróbálok az elejével maradni, aztán majd meglátjuk.”

Első nap első eredményei:

1  Jaroslav Kulhavy (Cze) Specialized Factory Team      0:15:57
2  Ondrej Cink (Cze) Merida Biking Team      0:00:04
3  Emil Lindgren (Swe) Rabobank Giant Offroad Team      0:00:06
4  Manuel Fumic (Ger) Cannondale Factory Racing      0:00:09
5  Jan Skarnitzl (Cze)      0:00:13

 

1  Tereza Hurikova (Cze) Sabine Spitz Haibike Pro Team  0:18:41
2  Sabine Spitz (Ger) Sabine Spitz Haibike Pro Team  0:00:33
3  Annika Langvad (Den) TeamFujibikes Rockets  0:00:46
4  Katrin Leumann (Swi) Ghost Factory Racing Team  0:00:48
5  Adelheit Morath (Ger) Team X Bionic  0:00:48

 

forrás: cyclingcy.com, cyclingnews.com, mtb-news.de

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo