fbpx

Cyclocross Világkupa Namur: A nőknél bombameglepetés, a férfiaknál a világbajnok győzedelmeskedett

A cyclocross szakág világelitje 2017. december 17-én mérkőzhetett meg újra az UCI Cyclocross Világkupa namur-i futamán Belgiumban. A nőknél óriási meglepetésre a fiatal Evie Richards nyert, míg a férfiaknál a világbajnok Wout Van Aert hengerelte le a mezőnyt.

Evie Richards

A 2,6 km hosszú pályáról érdemes tudni, hogy a helyi citadella melletti dombon található és szint alapján ez az egyik legkeményebb pálya az UCI Cyclocross Világkupa sorozatban, néha még az is előfordul, hogy egy mountainbike pályához hasonlítják. Ennek megfelelően az emelkedőket szerető versenyzőknek vagy más szakágból átkalandozóknak feküdhet.

Mint mindig az U19-es fiúk futamával kezdődött a nap, a 10 órás rajtnál az elmúlt világkupafutamok legjobbjai mind rajthoz álltak. A 40 perces verseny elején a svájci Európa bajnok Loris Rouiller állt az élre, olyan tempót diktálva, hogy senki nem tudta vele a lépést tartani. A Ryan Kamp, Ryan Cortjens és Ben Tullett alkotta trió követte őt, ahonnan Kamp tudott ellépni. A sorrend a futam végéig maradt, Rouiller nyert, Kamp második, Tullett pedig Cortjens-t lesprintelve a harmadik helyet szerezte meg. Az összetettben élen álló Pim Romhaar a 9. helyen ért célba.

Az U23-as férfi kategóriában a zeven-i fordulóval ellentétben újra teljes volt a mezőny, a fiatal brit tehetség Thomas Pidcock ismét szerepelt a rajtlistán. Mindenki kíváncsian várta, hogy ő vagy a holland Sieben Wouters képesek lesznek-e elbánni a korosztályt uraló belga “had”-dal. A futam elején mindenki meglepetésére a francia Joshua Dubau lendült támadásba, később csatlakozott hozzá a Pidcock, Wouters, Eli Iserbyt hármas, ahonnan Iserbyt és Pidcock mentek tovább az emelkedőn. A brit később le tudta szakítani a belgát, ezzel újra Világkupa futamot nyerve, a 3. helyet pedig Dubau tudta megszerezni.

Az elit nőknél a szenzációt Jolanda Neff indulása jelentette, az aktuális XCO világbajnok időnként más szakág versenyeire is ellátogat. A futam előtt sokan kérdezgették, hogy vajon mire lehet képes a versenyen, amire ő azt válaszolta, hogy a top 5 helyezés már kiváló eredmény lenne neki. A szakértők az elmúlt fordulókban legyőzhetetlennek bizonyuló belga Sanne Cant vagy az őt szorongató, rutinos brit, Helen Wyman, győzelmére tették a voksukat. A verseny viszont minden előzetes találgatást felülírt, a 20 éves Evie Richards nagyszerű versenyzéssel, ellentmondást nem tűrően nyerte a futamot a szintén brit Nikki Brammeier előtt, a harmadik helyet pedig az olasz bajnok Eva Lechner szerezte meg. Cant-nak ma nem jött ki a lépés, csak a 12. helyen érkezett a célba, de továbbra is vezeti a Világkupa ranglistát, Jolanda Neff-nek nem sikerült az 5-be kerülnie, “csak” a 8. lett.

Az elit férfi futam 15 órás rajtjával zárult a Világkupa Namurban. A Zevenben technikai problémák miatt csak második helyet szerző holland Mathieu Van der Poel mindenképpen meg akarta mutatni, hogy ő jelenleg a legjobb cyclocross versenyző a világon, ezt szerette volna megakadályozni az elmúlt két hétben Spanyolországban edzőtáborozó Wout Van Aert, de kérdés volt, hogy ennyi szünet után fel tudja-e venni újra a versenyek ritmusát. A verseny során a betegen rajthoz álló Van der Poel nem tudott bizonyítani, ellenben Van Aert-tal, aki könnyedén nyerte az elit férfiak futamát. A második helyért Van der Poel és a belga Toon Aerts csatáztak, melyet a belga nyert meg, a hollandnak nem maradt már ereje a sprintre.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo