fbpx

Critical Mass 2008.09.22.

Az idei szeptemberi Critical Mass kicsit más volt, mint az eddigiek, ugyanis – szakítva az amúgy jól bevált és sikeres gyakorlattal – nem egy előre meghatározott és lezárt útvonalon zajlott, hanem csak két hely és időpont volt megadva, ahol összegyűltek és bringát emeltek a résztvevők. Az első bringaemelés fél hétkor volt a Hősök terén, majd a másik 20 órakor a Moszkva téren. A koncepció az volt, hogy, mi nem felvonulunk, hanem közlekedünk, méghozzá a két pont között ki-ki a maga által választott, neki tetsző útvonalon…

Ez az új megközelítés sokakat meglepett, de a szervezők szerint szükség volt már valami újításra, mert a felvonulós CM abban a formában, ahogy eddig megszokhattuk, az egyik főszervező Kükü szavaival: „egyrészt életszerűtlen, másrészt alkalmatlan a mostanában elég fontos bringás kultúra formálására”. Sokan attól féltek, hogy útlezárás nélkül sok affér lesz az autósokkal és nem lesz elég látványos. Mivel jómagam is rendezőként vettem részt az eseményen, így saját bőrömön is tapasztalhattam a bringások és autósok morálját. Meglepetésemre most csak pozitív benyomásokról tudok beszámolni, mindenféle baleset és összetűzés nélkül zajlott le a CM. Mind a kerékpárosok, mind – milyen jó is kimondani – az autósok részéről meglepő toleranciát és rugalmasságot tapasztaltam. A rendőröknek nem akadt dolga. Úgy látszik fejlődőképes ez az ország, és talán ismét sokan megbizonyosodhattak afelől, hogy a bringások sem az ördögtől való teremtmények, el lehet őket társként viselni a nagyvárosi közlekedésben.

A gyors helyszíni becslések szerint kb. 10.000 kerékpáros résztvevő lehetett, ami talán elegendő a kellő figyelemfelkeltő hatáshoz. A Hősök tere így is megtelt, nem is beszélve a Moszkva térről, ahol nem is igen fért el mindenki, szó mi szó a rendezők minden igyekezete ellenére is okoztunk némi közlekedési dugót. A téren lévő egyik-másik presszó forgalma pedig alighanem rekordot dönthetett, mivel, aki nyolc után érkezett oda, annak bizony már egy doboz sör sem maradt. Az üzemeltetőik biztosan nem panaszkodtak a CM miatt, máskor nem nagyon zúdul rájuk fél óra alatt 10.000 vevő.

Hogy milyen lesz a tavaszi CM, az még képlékeny, de úgy sejtem, bármilyen formában is, de megmutatjuk, hogy sokan vagyunk. Remélem beigazolódik Kükü reménye, hogy ezek után semmilyen hivatali közöny sem állíthatja már meg a budapesti bringások számának növekedését!

Szöveg és fotó: Gajdov Géza

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo