fbpx

Cargo 4 Arló – Túra Koppenhágából Budapestre egy cargo bringával jótékonysági céllal

1300 kilométer, öt ország, két jó barát és két nagyon furcsa bicikli – Szoki és Andris hazahoznak egy teherbiciklit Koppenhágából, és adományokat gyűjtenek az Arlói Elfogadlak Alapítvány javára.

Koppenhága – Budapest

Az akcióval arra hívják fel a figyelmet, hogy a kerékpározás nem csak egy egészséges hobbi lehet, hanem megoldás a mindennapokra, éppen a legszegényebbek számára is. Magyarországon a mélyszegénységben élők számára gyakran jelent problémát, hogy eljussanak az otthonuktól a munkalehetőséget adó nagyobb településekre. Autót fenntartani drága dolog, jogosítványt szerezni sem könnyű, és a mélyszegénységgel érintett falvak, szegregátumok jelentős részén nem hatékony a tömegközlekedés. Ilyen körülmények között a kerékpár kulcs lehet a munkába, iskolába járáshoz.

Honnan jött az ötlet?

Szoki és Andris egy térinformatikai cégben dolgoztak együtt, ahol hamar kiderült, hogy mindketten biciklivel járnak dolgozni, egész évben. Néhány közös túra és sok-sok közös szerelés után merült fel, hogy Szoki szeretne egy teherbiciklit, de mivel Magyarországon nem nagyon lehet még ilyet kapni, Koppenhágából hozna egyet – persze egy hosszú túra keretében. Andris örömmel csatlakozott a kalandhoz. Ahogy kialakult az időpont és az útvonal, egyre nagyobb őrültségnek tűnt a vállalkozás, így jutott eszükbe, hogy valamilyen figyelemfelhívó vagy jótékonysági akciót lehetne köré rendezni. Andris már járt Arlón (persze biciklitúrán), hallott már a helyiek közlekedési nehézségeiről, így adta magát az ötlet, hogy őket támogassa a projekt. Végül sikerült megfelelő időpontot találni a családi és munkahelyi elfoglaltságok között, és most már ott tartanak, hogy megvannak a vonatjegyek Hamburgig. Igen, vonattal mennek, hogy elkerüljék a repülés okozta szennyezést és zajterhelést. A napok lázas készülődéssel telnek, gyűlik a felszerelés, és alakul a túra másik kétkerekű résztvevőjének egy összecsukható biciklinek a felújítása. Február 18-án indulnak!

Kiket támogatnak?

Arló nagyközség Borsod megyében, Ózdtól 3 kilométerre délre fekszik, népessége kb. 3500 fő. Lakosságának jelentős része roma származású, a környék iparának leállása óta fontos probléma a munkanélküliség, sokan mélyszegénységben élnek. A faluban kevés a munkalehetőség, a helyiek kénytelenek távolabbi településeken munkát keresni. Arlót észak felé Ózddal már most is kerékpárút köti össze, és készül dél felé, Eger felé is a kerékpáros összeköttetés. Ahhoz, hogy ezt a helyi szegények ki tudják használni, kerékpárokra és szereléssel, karbantartással kapcsolatos tudásra van szükségük.

Az Elfogadlak Alapítvány támogatásával Szent Ferenc Kisnővérei jelenleg is foglalkoznak a kerékpározás népszerűsítésével Arlón: biciklitúrákat szerveznek a fiataloknak. Kevesen tudják, hogy a Bubi előző generációs kerékpárjai Arlón és környékén vannak, ahol a helyiek használják őket, de ezek a biciklik már jellemzően rossz állapotúak, kevés használható közülük. A túra során gyűjtött adományokból bicikliket tudnak beszerezni, illetve felszerelhetnek egy tanműhelyt, ahol a helyiek megismerhetik a legfontosabb szerelési, karbantartási fogásokat és rendelkezésre állnak az ehhez szükséges szerszámok.

A túra

Az akció során Szoki és Andris Koppenhágából Németországon, Csehországon és Szlovákián át Budapestre hoznak egy teherbiciklit – és vele szimbolikusan a dán kerékpáros kultúrát. Magyarországon sokak számára a kerékpáros közlekedés legfőbb akadálya az, hogy nem érzik magukat biztonságban a forgalomban, ebben pedig a közlekedési kultúra fejlődése jelentheti a legfontosabb változást. Az utat egy teherbiciklivel és egy összecsukható biciklivel teszik meg, ezzel is illusztrálva, hogy sokféle bicikli létezik, amelyek különböző helyzetekre tudnak megoldást nyújtani. Teherbiciklivel gyerekeket is jól lehet szállítani, és olyan csomagokat is, amelyekhez általában autót használunk. Az összecsukható bicikli a tömegközlekedés és a kerékpározás összekötésének az eszköze.

Az érdeklődők a projekt blogján, nálunk és élő online térképen követhetik nyomon, hogy merre jár a két bicikli, miközben tekernek Magyarország felé és személyesen és online adományokat gyűjtenek.

Jótékonyság

A túra során kb. 1300 kilométert tesznek meg, szeretnének ennek az ezerszeresét, kb 1 300 000 forintot összegyűjteni erre a célra. Az adományok teljes összege az alapítványt támogatja, Szoki és Andris saját költségükön utaznak és tekernek, legfeljebb szállást, ételt-italt fogadnak el útjuk során.

Az adományokat közvetlenül az Elfogadlak Alapítvány számlájára várják: K&H Bank 10201006-50213269

IBAN HU19 10201006 50213269 00000000
BIC OKHBHUHB

Kérjük, a közleményben tüntessék fel a “Cargo for Arló” projektet!

 

A projekt honlapja: https://cargo4arlo.turakalapacs.hu

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo