fbpx

Budapestre érkeztek a Párizs-Peking olimpiai biciklitúra kerekesei

Párizsból indultak, szerdán Budapestre érkeztek, Pekingbe tartanak. A több mint 100 fős nemzetközi kerékpáros csapat arra vállalkozott, hogy az idei nyári olimpiai játékok tiszteletére, kerékpáron tekerjenek Pekingbe. A Budakeszi – Budapest szakaszon mindehhez a magyar válogatott néhány tagja is csatlakozott. Hatalmas sajtóérdeklődéssel kísért fogadásukon a francia nagykövet mellett részt vettek a Kerékpáros Magyarország Szövetség (KMSZ) tagszervezeteinek képviselői is.

A csapat a terepviszonyoktól függően napi 80-120 kilométert kerekezik és ha minden jól megy, augusztus 3-án, a nyári olimpia megnyitója előtt öt nappal érkezik Pekingbe. A túra március 16-án indult, célja a kerékpáros turizmus és az olimpiai eszme népszerűsítése. A menet Franciaország, Németország és Ausztria után április 1-jén érkezett Magyarországra. Autóúton mikrobusz és motorkerékpár biztosítja az öt csoportra osztott a mezőnyt, hogy ne tartsák fel túlzottan a forgalmat, ahol pedig van bicikliút, ott azon mennek. 12 országon át összesen 12 ezer kilométert tekernek, hetente egy napot pihennek. Magyarország után, április 4-től Szerbia következik. A túrát a Francia Kerékpáros Turisztikai Szövetség (FFCT) szervezte, a fővédnök Nicolas Sarkozy köztársasági elnök. A többség – 98 kerekes – francia, de van köztük kanadai, dán, spanyol, holland és kínai is. Bárki beállhat a menetbe, aki elfogadja az egymás közti versengést tiltó szabályokat. Az első két hét alatt egy fő szállt ki a 120 fős csapatból.12 kamion, csomagszállító busz, és autó kíséretében, a fogadó országok nagyvárosaiban szinte kézről kézre adják egymásnak a csapatot a kerékpáros mozgalom hívői és a hivatalos támogatók. Budapestre április 2-án érkeztek meg, ahol a Kerékpáros Magyarország Szövetség (KMSZ) tagszervezeteinek képviselői fogadták őket. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban megtartott fogadásukon és a hazai kerékpársport – főképpen turizmus – rövid bemutatásán részt vett Bodor Ádám a GKM kerékpárügyi miniszteri megbízottja valamint Krizsanits János a Magyar Kerékpársportok Szövetségének elnöke, illetve Tarapcsák Péter elnökségi tag is.

A budapesti „befutót” ezúttal a szerda délutáni belvárosi dugón keresztül a P-NÍVÓ-Betonexpressz-Corratec „vonata” vezette; a Budakeszi – Budapest szakaszon az olimpiai kerettag Kusztor Pétert Cador Rida és Mecséri Zoltán is elkísérte. A „fél város” érdeklődését felkeltő nem mindennapi karaván felvezető autója pedig a P-NÍVÓ csapatautója volt. A minisztériumból – immár miniszteri biztosi társaságban – a Francia Intézetbe gördült a társaság – közben a Lánchídról megcsodálták a Parlamentet, és a budapesti Duna-parti látványt -, ahol René Roudaut francia nagykövet és Jerome Bloch, az intézet egyik vezetője fogadta őket.

Mecséri Zoltán, Kusztor Péter és Cador Rida vezetésével kelt át a csapat a városon

Szöveg és fotók: Vasvári Ferenc

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo