fbpx

BringaMánia Nap – Cyclechic

Szeptember 12-én kerül megrendezésre a McDonald’s Bringamánia Nap. Itt alkalmunk lesz egy bringás divatbemutatót is megnézni. Ennek szervezője a cyclechic.hu és tőlük Gaze, akit arról kérdeztem, hogy van-e bringás divat, és ha van milyen az?

– A szeptember 12-ei McDonald’s BringaMánia Napon ti (Cyclechic.hu csapata) rendeztek egy divatbemutatót. Ezzel kapcsolatban első két kérdésem mi az a Cyclechic és miért szervez divatbemutatót?

– A Cyclechic városi közlekedés gyors, élvezetes és környezetbarát módját bemutató oldal, mely a divat és a stílus oldaláról közelíti meg a biciklizést. Mivel a kerékpáros közlekedés egy teljesen természetes dolog, ezért fontos olyan példákat bemutatni melyek a valós életből merítve bizonyítják, hogy a városban kerékpárral közlekedni gyakorlatilag bárki számára megoldható. Csak fel kell ülni és tekerni. Emellett a bicikliről, mint életformáról, önkifejezési eszközről is szól, mert ez egy életre szóló szerelem.
Második kérdésre a válasz: Próbáljuk bemutatni az aktuális trendeket, és azt, hogy ezek mennyire ültethetőek át biciklire. Hogy mennyire? Teljesen.

– Mi a különbség a bringás divat és a rendes divat között?

– Mi pont azt mutatjuk be, hogy nincs külön bringás divat. Vannak divatosan öltözködő emberek, stílusos figurák akik a városi közlekedésükhöz a kerékpárt választották. Vannak apróbb trükkök, megoldások, minimális kiegészítők amik kimondottan a bringázás miatt alakulnak ki, kerülnek az öltözékbe, de a cyclechic pont arról szól, hogy nincs szükség speciális felszerelésekre ahhoz, hogy bicajjal közlekedjen az ember. Ebben persze nagy szerepük van a kifejezetten városi közlekedéshez készült klasszikus bicajoknak, melyeken olyan megoldások és kiegészítők vannak, mint a szoknyavédő, láncvédő, kosár, stb.

– Szerinted a Bringás divat mennyire underground rétegnek szól és mennyire a széles nagy közönségnek?

– Vannak tervezők, akik kimondottan bringás szubkultúrának gyártanak, és vannak olyan tervezők is akik a bicikli motívum által ihletett darabokat készítenek, de a Cyclechic leginkább az “átlagos”, “civil” kerékpárosok csinos és stílusos öltözködéséről szól, nem a specializációról. Az undergroundnak készülnek a különféle sport- és futáréletből átvett darabok, kiegészítők, de már azt is tekinthetjük ‘bringadivatnak’ ha valaki egy normál csengő helyett egy katicás csengőt választ, vagy rózsaszín plasztik pedált?

– Mi az az életkor, amikor még nem ciki az általatok bemutatott ruhákat viselni?

– Teljesen kortól független ez a dolog, hiszen minden korban lehet divatosan, elegánsan és stílusosan öltözködni. A bicikli ehhez már csak hozzáad. Mi törekszünk arra, hogy a lehető legemberközelibb darabokat mutassuk be, olyanokat, amit bárki el tud magán képzelni – miközben ül a kerékpárján. Biciklivel lehet menni bevásárolni kiskosárral, iskolába bringabag-el, bulizni szoknyában, öltönyben munkahelyre.

– Ha jól tudom a cyclechic.hu tavaly indult. Mit láttok, ezalatt az egy év alatt amióta ti vagytok változott valami a bringások divathoz való hozzáállásában?

– Amit látunk az egy intergalaktikus cunami méretű bringás hullám, ami Budapest felett tornyosul. Tavalyhoz képest is elképesztő mértékben nőtt a kerékpárral közlekedők száma. Teletömött biciklis útvonalak, este 10-kor 5-6 bringás áll egy piros lámpánál, és hasonlók vannak. És ez csak egyre fokozódni fog – mivel a legjobb promóció a városi kerékpározáshoz az, ha vidáman bicikliző hétköznapi embereket látnak az utcán. Olyanokat, akik akár ők is lehetnének. Minél több ember ül nyeregbe, annál többféle igény fogalmazódik meg a kerékpározással szemben, minél többféle ember bringázik, annál többféle önkifejeződési mód jelenik meg. Régebben a bringázást egy szűkebb, bevállalósabb réteg merte csak, ők alapvetően sport-futár vonalról érkeztek, innen hozták magukkal a speciális ruházatot (pl gore-tex, lícra, stb), a különleges bicajokat (mint pl a fixi). Mivel ma már bőségesen nem csak ilyen arcok bringáznak, így megjelentek a divatérzékeny női biciklisták, a magukra és bringájukra is odafigyelő hipsterek, az office-lookban közlekedő irodisták, menedzserek.

Riporter: Debreczeni Attila
Riportalany: Gaze

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo