fbpx

Biciklizz télen is!

A városi biciklizés előnyei nemcsak nyáron élvezhetők. Télen is minden további nélkül lehet tekerni, csak néhány apróságra oda kell figyelni. Ebben a cikkben összeszedtük mindazt, ami a téli biciklizéshez szükséges. A ruházaton túl oda kell figyelni néhány technikai részletre, de ne gondolj semmi bonyolult dologra: ez a lehetőség mindenki előtt nyitva áll…

Biciklizz télen is!

Biciklizz télen is!

Milyen előnyei vannak a biciklizésnek a városban?

Először is, a bicikli a leggyorsabb közlekedési eszköz. Nem kell állni a dugóban, nem kell várni a buszra, vagy rohanni az átszállásokhoz. A biciklivel egyhuzamban lehet menni és ki tudod kerülni vele a dugókat. A parkolás sem kerül sok időbe, hiszen szinte bárhova le tudod zárni a biciklidet. Ha megnézzük egy átlagos városi ember közlekedési szokásait, arra jutunk, hogy biztosan biciklivel ér a leggyorsabban célba.

Biciklizz télen is!

Biciklizz télen is!

A kerékpár másik nagy előnye, hogy nem kell vele átszállni. Egy nagyvárosban nagyon ritka a példa arra, hogy a tömegközlekedés egy járattal eljuttat a kiindulási ponttól egészen a célállomásig. Sok időt lehet azzal megtakarítani, hogy a kerékpáros útja megszakítás nélkül tart háztól-házig. Arról még nem is esett szó, hogy a biciklit mindig le tudod tenni a bejáratnál, míg a többi közlekedési eszközhöz legalább 5-10 percet kell gyalogolni, amit napjában többször megtenni már igen sok idő. Az sem probléma, ha a város peremén laksz, hiszen a HÉV-re vagy a vonatra fel tudod tenni a biciklidet, így csak a belvárosban kell tekerned.

A gyorsaságon túl a biciklizés még olcsó is

Éves szinten kb. 5-10 ezer forintot érdemes költeni egy városi biciklire. A kiegészítő felszereléseket (sisak, lámpák, sárvédő) egyszer kell csak megvenni, kb. 20 ezer forintért. A téli biciklizés felszerelése is egyszeri beruházás, ami szintén 40 ezer forint körüli összeg. A bérletek általában 5-10 ezer forintba kerülnek ma Magyarországon, diákoknak feleennyi, nagyvárosokban vagy helyközi viszonylatban viszont ennél drágább is lehet. Ha a bicikli mellett havonta kb. 8-10 alkalommal jegyet veszel, akkor havonta kb. 4 ezer forintot spórolsz meg. Ez minden hónapban tiszta nyereség, amit emberbaráti célokra költhetsz: csokoládéra vagy csajokra.

Az nem is kérdés, hogy biciklizni sokkal olcsóbb, mint autózni. Gondolj bele! Egy tankolás árából már szinte egy komplett biciklit vehetsz. Ráadásul egy biciklit csak egyszer kell megvásárolni, és ha rendszeresen karbantartod, akkor nem kerül sokba a fenntartása sem. Nem kell fizetned a parkolásért, nem kell adóznod utána, nincs semmilyen havi fix költséged.

Kevés pénzből is lehet villantani! Ha egy tényleg jó kocsit akarsz, sok milliót kell ráköltened. Egy különleges, egyedi építésű városi bicikli ennek töredékébe kerül.

De mennyi is ez valójában? 20 ezer forintért már kapsz egy működő használt kerékpárt. Ha ráköltesz még egy húszast, akkor már van duplafalú felnid, normális féked és világításod. Ha ráköltesz még egy húszast, akkor már dizájnosan is néz ki. Százezer forintért már olyan biciklid lehet, hogy minden csaj felkéredzkedik a csomagtartódra. Ennyi pénzért még egy Trabit se kapsz!

Biciklizz télen is!

Biciklizz télen is!

Biciklizni trendi dolog!

Ha tekersz, nemcsak gyorsabban és olcsóbban közlekedsz, hanem egy olyan társaság tagjává is válsz, ahova menő tartozni. A bicikli nem csupán egy közlekedési eszköz, hanem életérzés! Ma már nem az a menő, ha autóval érkezel meg, hanem ha biciklivel! Egy biciklis mindig kelt egy kis feltűnést, mindenki irigykedve néz rá. Városban a legmenőbb fiatalok mind bicikliznek. És ha Te még ennél is többet akarsz, akkor egész kevés pénzért a biciklid is egyedi lehet.

A biciklis minden nap sportol! Sokan panaszkodnak arra, hogy nincs idejük sportolni. Ha biciklizel, akkor összekötöd a kellemeset a hasznossal. Amellett, hogy a mindennapi közlekedés során időt spórolsz, egyúttal mozogsz is, így biztos nem lesz belőled tunya gyalogos, vagy elhízott úrvezető. A jövő a sportos és dinamikus embereké! Tartozz te is közéjük!

És azt se felejtsük el, hogy biciklivel mindenkitől független vagy. Nem kell alkalmazkodnod, tekerhetsz a saját tempódban! Nem kell tülekedned a tömegközlekedési eszközökön, nem kell várakoznod a dugóban. Ha késve indulsz el, akkor tudsz gyorsabban tekerni, tehát rajtad múlik, milyen gyorsan érsz célba. Természetesen, biciklivel is be kell tartani a KRESZ szabályait, de még így is sokkal rugalmasabb vagy, mint autóval vagy tömeg­közlekedéssel.

Biciklizz télen is!

Biciklizz télen is!

Ne csak nyáron biciklizz!

A skandináv országokban sokkal több a városi biciklis, mint Magyarországon, pedig 5-6 hónapon át tart a tél! Ők felismerték, hogy biciklizni nemcsak nyáron lehet. Ha odafigyelsz a ruházatodra, akkor télen is kellemes a biciklizés! Nem kell tenned semmi mást, csak úgy felöltöznöd, hogy az érzékeny testrészeidet megvédd a hidegtől.

A bicikli az egyetlen jármű, ahol az ember kimelegszik! Éppen ezért, akármilyen hideg van, a biciklisek sosem fáznak. Biztos előfordult már veled, hogy várakozás közben a buszmegállóban teljesen átfagytál. Télen bizony mindenki fázik, aki nem mozog. Tekerés közben viszont kimelegszik az ember, és biztosan nem fázik! Csak védd megfelelően a kényes pontokat: az ujjaid, csuklód, fejed, nyakad, térded és bokád! Városban egyébként az autó sem sokkal jobb télen: kaparhatod a jeget, az ablak párás, és mire a fűtés igazán beindulna, épp megérkeztél.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a fent említett előnyök télen ugyanúgy érvényesek, mint nyáron. A bicikli gyorsabb, olcsóbb, divatosabb és mindenki mástól független. Biciklivel, ha kell, tudsz sietni, akkor indulsz, amikor csak jól esik. A biciklisek kevesebb időt töltenek közlekedéssel, így több idejük jut más, lényeges dolgokra.

Biciklizz télen is!

Biciklizz télen is!

Hogyan biciklizzek télen?

Télen sem nehéz biciklizni. Ha betartasz néhány egyszerű szabályt, akkor gyorsan és biztonságosan tudsz csúszós úton is tekerni. Kezdőknek azt javasoljuk, hogy szerezzenek tapasztalatot nyáron és egy idény után már elég gyakorlottak ahhoz, hogy télen se legyen semmi probléma. Amikor leesik az első hó, érdemes egy üres parkolóban gyakorolni egy kicsit, így biztos nem lesz problémád az úton sem.

Csúszós úton mindig a hátsó féked használd!

Ha az első féket túl erősen húzod meg, akkor blokkolhat és megcsúszhat az első kerék, ezt el kell kerülni. Ha a hátsó kerék blokkol, az nem probléma, mert nem veszted el az egyensúlyodat, és tudsz kormányozni. Kereszteződéseknél, piros lámpáknál érdemes előre gondolkodni, és időben fékezni. Csúszós úton óhatatlanul hosszabb a féktáv, mint tiszta úton. Érdemes télre puha fékpofákat vásárolni, mert a hidegben nagyon fel tud keményedni a gumi, ezáltal csökken a fékhatás. A reggeli első indulás előtt mindig próbáld ki, hogy jók-e a fékjeid. Az autóhoz hasonlóan csúszós úton, biciklivel is mindig tarts nagyobb követési távolságot, hogy ha hirtelen kell megállni, legyen időd fékezni.

Biciklizz télen is!

Biciklizz télen is!

Rücskös és puha gumikkal nem csúszik az út!

Télire érdemes terepre gyártott gumikat vásárolni, 1,5-2,0 col vastagságúakat. Ezeket a gumikat arra találták ki, hogyha csúszik az út, akkor is ugyanolyan jól tapadjanak. Míg nyáron érdemes keményre fújni a gumikat, télen inkább laposabban használd. Testsúlytól függően, kb. 1,8-2,2 bar nyomású gumikkal mindig jól tapad a bicikli. Akkor jó a guminyomás, ha ráülsz a biciklidre és egy kicsit összelapul a gumi, de egy padkán sem éri ütés magát a felnit. Egyedül a jéggel kell nagyon vigyázni, ott bizony könnyű elcsúszni. Ha mégis jeges felületre kerülnél, érdemes egyenesen menni, se nem fékezni, sem pedig tekerni, ebben az esetben nem fogsz elesni.

Biciklizz télen is!

Biciklizz télen is!

Hogyan tartsd karban télen a biciklidet?

Télire nem kell új biciklit venni, de érdemes fokozottan odafigyelni a karbantartásra. A legnagyobb veszély a sok csapadék és az útra kiszórt só, amitől egyes alkatrészek rozsdásodhatnak, oxidálódhatnak. Ha hetente egyszer letisztítod a biciklidet, akkor viszont nem lesz semmi baja.

Sajnos Magyarországon még a legtöbb helyen sót szórnak az utcára, ami a megolvadt hóval felcsapódik a biciklidre, és korróziót indíthat el. Ha hetente egyszer lemosod a biciklidet, főleg a forgó alkatrészeket, akkor nem lesz semmi baja. Elég csak fognod egy nedves ruhát, és azzal letörölni a lerakódott koszt a biciklidről, így már nem tesz kárt a só a fényezésben.

Nagyon fontos a mozgó alkatrészek megfelelő védelme és kenése. Biciklis boltokban lehet kapni téli használatra ideális, speciális vízlepergető kenőanyagokat, amivel be kell fújni a láncot és a lánckerekeket. Ezeknek az előnye, hogy távol tartják a nedvességet, és nem hagyják az alkatrészeket rozsdásodni. Pár havonta érdemes egy használt fogkefével letisztítani a láncot és a lánckerekeket, hogy a lerakódott kosz miatt ne kopjanak túlzott mértékben. Ehhez a legjobb Brigéciolt használni, mert az egyszerre oldja a koszt és a rajta maradt kenőanyagot, de nem károsítja a fém alkatrészeket.

Biciklizz télen is!

Biciklizz télen is!

Nagyon fontos a fékek karbantartása. Lehet kapni kifejezetten téli fékpofákat is. Ezek nagy előnye, hogy hidegben sem keményednek meg, ezáltal nem csökken a fék ereje. Majdnem ugyanilyen jó hatást lehet elérni akkor is, ha egy normál, de puha fékpofát veszel télire, ami lényegesen olcsóbb megoldás. Érdemes havonta egyszer féktisztító spray segítségével letisztítani a felnit, mert arra is le tud rakódni a piszok. Ha tiszta a felnid, akkor sokkal jobban fog a fék.

Milyen felszerelés kell télen a biciklimre?

Érdemes télre felrakni egy komolyabb sárvédőt. Télen többet esik az eső, és a sós latyak is felverődik az útról. A sárvédő nem csak a ruhádat védi, hanem magát a biciklit is. Előre és hátulra is jó olyan sárvédőt rakni, ami majdnem végig takarja a kereket, mert akkor az útról felverődő kosz biztosan nem ér sem Téged, sem pedig a biciklidet.

Biciklizz télen is!

Biciklizz télen is!

Ködben, szürkületben is használj lámpát. A fényforrásokon nem szabad spórolni. Az autósoknak mindig látniuk kell Téged, elölről és hátulról is. A KRESZ a biciklikre kétfajta fényforrást ír elő: aktív és passzív fényforrásokat. Aktív fényforrás az első fehér lámpa és a hátsó piros lámpa (amely a KRESZ szerint nem lehet villogó fény, hanem állandó). Passzív fényforrás a láthatósági mellény (országúton, vagy szürkületben, azaz télen szinte mindig) és sárga (borostyán színű) prizma, amely az első keréken kötelező. Szerencsére semmi sem tiltja, hogy ennél több fényforrást is elhelyezz a bicikliden. Az a legbiztonságosabb, ha elöl és hátul is világít egy állandó fény, de hátulra emellé fel lehet rakni még egy extra villogót, hogy biztosan észre­vegyenek. Ma már olcsón beszerezhetők a LED-es lámpák: erős a fényük és keveset fogyasztanak. Minél több fényforrás van rajtad, annál jobban lehet látni! Különösen ajánljuk a LED füzéreket, amit tetszőleges hosszúságban a vázra lehet szerelni, és akkor úgy néz ki a biciklid, mint egy karácsonyfa: biztosan mindenki látni fog. Ha sokat biciklizel, érdemes a lámpákba újratölthető akkumu­látorokat venni. Véded a környe­zetet, és neked is kevesebbe kerül.

Biciklizz télen is!

Biciklizz télen is!

Gondolj a társadalmi szempontokra is!

Egy kerékpárút nem lehet szezonális beruházás. A döntéshozókat úgy lehet a legkönnyebben meggyőzni a bicikliutak fontosságáról, ha látják, hogy azokat egész évben használják és nem csak kihasználatlanul foglalják a helyet a városi térből, hiszen ahhoz minden utca túl keskeny. A kerékpáros infrastruktúra kiépítése szezonális használatra nagy luxus. Gondolj bele: ha sokan azt látják, hogy a bicikliutakat csak pár hónapig használják, jogosan mondhatják, hogy felesleges megépíteni őket. Ez nem így van! Ha télen is sokan bicikliznek, mindenki be fogja látni: kerékpárutakra nagy szükség van!

Ne add a pénzed az olajhatalmaknak! Sok üzemanyagot lehet megspórolni, ha autó helyett biciklizel. Nem véletlen, hogy a városi biciklizés épp a leggazdagabb európai országokban terjedt el. Ha spórolsz, neked is több pénzed marad, tehát te is gazdagabb leszel. Ha nem kell benzinre költened, akkor független vagy: nem érdekes, mikor mennyibe kerül az üzemanyag, te úgyis biciklizel.

Legyél környezettudatos! Te is tehetsz az élhető városi környezetért! Ha kevesen autóznak, és sokan bicikliznek, akkor kisebb lesz a városban a légszennyezettség és javul az életminőség. Ezzel együtt kevesebb lesz a dugó, tehát a buszok is gyorsabban tudnak járni. A bringázás tehát nemcsak nekünk jó, hanem a város összes lakójának.

Biciklizz télen is!

Biciklizz télen is!

A bicikli a legcsöndesebb közlekedési eszköz. A városokban nagy probléma a zajterhelés, ami minden lakót zavar. Ha sokan bicikliznek, az egyáltalán nem csinál zajt. Ez is egy szempont, amivel könnyen lehet érvelni a biciklizés mellett, hogy mindenki beláthassa: a jövő útja a biciklizés!

Biciklizz télen is!

Biciklizz télen is!

További információk:
A projekt honlapja: http://www.biciklizztelenis.hu/
A projekt címe: Biciklizz Télen is!
Azonosító: KEOP-6.1.0/B/09-2010-0095

Szöveg: Dartke Egyesület
A képek forrása: scx.hu / haaszdomotor.tumblr.com

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért, tovább lépve elfogadod a cookie-k használatát. Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.
Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért, tovább lépve elfogadod a cookie-k használatát. Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.