fbpx

Az első utolsó Critical Mass – Budapest, 2011. április 30.

A cím sokakból meglepődést válthat ki, azonban nem kell megijedni, nem szó szerint kell érteni, legalábbis mindenképpen némi magyarázatra szorul. Az, amiért ez a hatalmas felvonulás/demonstráció létrejött, azt részben elértük. Részben…

Ha társaság van, a hangulat is adott…

Ha társaság van, a hangulat is adott…

Az egyik nagy célkitűzés ugyanis anno az volt, hogy a kerékpározást népszerűsítve jelentősen nőjön Budapesten a kerékpárt, mint közlekedési eszközt választók száma. Túlzás nélkül állítható, hogy ez látványosan sikerült! Ezért hát az „utolsó” jelző. A másik, hogy mindehhez mérten az önkormányzatok a közlekedéstervezés/közlekedésszervezés terén is helyén kezeljék a kérdést, sajnos még várat magára. Ezért viszont mégiscsak szükség van a kerekezők létszámának demonstrálására, így hát az első cél elérését követő „első” CM-ről van szó.

Egy a konkrét követelések közül: a budapesti légszennyezettség tarthatatlan…

Egy a konkrét követelések közül: a budapesti légszennyezettség tarthatatlan…

Hogy mi fogott meg engem a mostani felvonuláson? A hagyományos CM hangulat, ami néha már-már kezd átcsapni fesztiválba. Az együtt vonuló sok ezer felszabadult kerékpáros látványa számomra magunhatatlan. De ez a látvány azért meg-megújul, változik kicsit az idővel, hiszen egyre többen bringáznak, egyre színesebb a felvonulók köre is: már korántsem csak a futárok, fiatal „hippibringások” jelentik a tömeget, hanem gyakorlatilag a társadalom teljes köre!

Együtt a család

Együtt a család

Családapák, családanyák – akik közül rengetegen a kicsiket is magukkal hozták -, komplett iskolás csoportok, aggastyán nagypapák éppúgy ott gurultak tömeggel, mint a karbon vázas gépcsodákon parádézó versenyzők. Tették mindezt annak ellenére, hogy az időjárás meglehetősen bizonytalan arcát mutatta, nem tudta eldönteni, hogy eláztassa-e a kétkerekű ünneplőket, vagy sem, de végül is meggyőzte a tömeg mérete és elszántsága.

Ki mondta, hogy így nem lehet bringázni? Stílusosan a nyeregben is…

Ki mondta, hogy így nem lehet bringázni? Stílusosan a nyeregben is…

Ami szembetűnt, hogy – talán a Cyclechic mozgalomnak, vagy talán csak simán a kerékpározás teljesen általánossá válásának köszönhetően – egyre többen szépen felöltözködnek akkor is, ha kerékpár nyergében indulnak valahová, de mintha talán a CM-re egyesek kifejezetten kiöltöznének, ezzel is erősítve kicsit a felvonulás fesztivál jellegét. A spotterek meg alig győzték kattintgatni az exponálógombot, mely dicséret elsősorban a szebbik nem képviselőit illeti.

A CM egyfajta parádé is, ahol mindenki megmutogatathatja a bringáját

A CM egyfajta parádé is, ahol mindenki megmutogatathatja a bringáját

A becslések szerint 25-30 ezres tömeg a menet végén a Városligeti szánkózó-dombnál gyülekezett a hagyományos bringaemelésre. Itt már több TV-társaság stábja, és fotósok garmadája várta a kerékpárosokat, akik a holland királynőt is üdvözölték közös levelükben. Ennek apropóját az adta, hogy éppen a CM napján, április 30-án van a holland királynő születésnapja, ami ott nagy nemzeti ünnepnek számít (Koninginnedag), és tekintettel arra, hogy az egész Critical Mass mozgalom egyik mozgatórugója, példaképe Hollandia volt a maga kerékpáros kultúrájával, a szervezők stílszerűnek érezték ez alkalomból megemlékezni a nemes napról, egyben hírét vinni a magyar kerékpáros mozgalom sikereinek.

A bringaemelés és a holland királynőnek címzett levél átadása a holland nagykövetnek bővebben itt.

Hatalmas bringás majális alakult ki a városligeti szánkózó dombnál

Hatalmas bringás majális alakult ki a városligeti szánkózó dombnál

A felvonulás után – mint az utóbbi években mindig -, most is a város több pontján készültek kifejezetten ez alkalomra szervezett afterpartikkal, ahol a feldobott nép levezetheti a maradék energiáit. A Cyclechic bloggerei immár harmadik alkalommal várták a nagyérdeműt egy divatbemutatóval és bringafotózással színesített bulira. Bár az égiek egy kiadós eső formájában közbeszóltak, ismét bebizonyosodott, hogy a bringások keményebbek annál, minthogy holmi csapadék elmoshassa az ünnepüket, így végül eső ide vagy oda minden program lezajlott.

A nagy pillanat: sok ezer kerék a levegőben…

A nagy pillanat: sok ezer kerék a levegőben…

Összességében ismét egy igazán remek hangulatú felvonuláson vehetett részt, aki eljött, mely, már igazi bringás ünneppé vált az évek alatt. A szervezők is újra kitettek magukért, meglepően simán zajlott az egész, és a biztosításban résztvevő rendőrség elismerését is kivívta a 300 önkéntes rendező munkája. A bringaemelés ily módon kicsit nekik is szólt köszönetképpen. Mit is mondjak zárszóként? Talán nem szükséges bármit is mondani, elég végignézni a forgalmasabb utak mentén, mikor csúcsidőben tucatjával állnak a bringások egy-egy lámpánál. Egy csatát már biztosan megnyertünk!

Egy vidám pillanat az esti Cyclechic afterparty bringás divatbemutatójáról

Egy vidám pillanat az esti Cyclechic afterparty bringás divatbemutatójáról

Ha kíváncsi vagy a felvonulásra a Cyclechic szemszögéből, ide kattintva olvashatsz róla.

Szöveg: gg
Fotó: gg

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo