fbpx

Andy Schleck: aki megizzaszthatja idén a nagymenőket

Mint ahogy azt már többször is latolgattuk, a 2009-es országúti szezon igencsak érdekesnek ígérkezik. Visszatért Lance Armstrong, eltiltása után ismét nyeregbe szállt Ivan Basso, sérüléséből felépült Pereiro Sio, és címvédésre készül Alberto Contador. A sztárok grandiózus csatájában milyen szerepet kaphat a feltörekvő új nemzedék, amelynek jeles képviselője a luxemburgi Andy Schleck…

Szerencsére a nagyok felosztották maguk közt a szezon legnagyobb megmérettetéseit, bár így is sok jelentkező van az idei Tour elsőségre. Andy Schleck sem titkolja, hogy elsődleges célja sárga mezben megérkezni a Champs Elysée-n. Andy már bizonyított: a 2008-as Tour-on csapattársát, Carlos Sastrét segítette a dobogó tetejére, míg ő a legjobb fiatalnak járó fehér mezt ölthette magára a párizsi befutó után. Második volt a Giro d’Italián, ötödik az olimpián, hatodik a svájci körversenyen. Az angol körversenyen hegyi összetettben lett első, míg a Girón is összejött egy legjobb fiatalnak járó összetett elsőség. És még mindig olyan fiatal, hogy 2009-ben újabb fehér mezre hajtson. De miért nem válthatná ezt rögtön egy sárgára?

A 2008-as Tour-on nem állt messze ettől a céltól. Élete első francia körversenyén lényegében egyetlen szakaszon bukta el a nagy lehetőséget, ott kis híján 9 percet kapott a győztestől. Ezután maradt a segítő státus, amit példásan végzett: először bátyját, Frank-t segítette a sárga mezhez, majd a két Schleck együtt altatta a mezőnyt a L’Alpe d’Huez-n, míg CSC-s csapattársuk, Carlos Sastre futott be elsőnek, és öltözhetett sárgába. Majd ezt le sem vette a párizsi befutóig! Mindenki csodálkozott a luxemburgiak önzetlen önfeláldozásán, de hogyan látja ezt ma Andy?

„A tavalyi Tour az egész szezon legnagyobb eseménye volt számomra. Egész gyermekkoromban a tv-t nézve arról álmodtam, hogy egyszer én is ott lehetek. Volt esélyem, hogy több szakaszon is elsőként fussak be, de a csapatérdek ezt felülírta. Feláldoztam magam a csapatért, de ez így van rendjén, mivel egy napon majd majd más versenyzők fognak az én győzelmemért dolgozni. Így is maradéktalanul elégedett vagyok, mivel Párizsban kétszer is a dobogóra felső fokára léphettem: egyszer, mint a legjobb fiatal versenyző, egyszer pedig az összetettben legjobban szereplő csapat tagjaként. Összetett helyezésemmel is elégedett vagyok, bár a Hautacam szakaszon elszenvedett hátrányom elkerülhető lett volna. Egyszerűen eléheztem, és már nem tudtam pótolni a hiányt. Ez máskor nem fog előfordulni…”

Persze mindenki arra kíváncsi, hogy milyen taktikai utasítás révén áldozta fel magát a sárga mezt viselő Frank és a fehér mezes Andy a L’Alpe d’Huez-n. Látszólag bármelyikük képes lett volna megnyerni azt a szakaszt, Andy még az altatás és a folyamatos hátratekintgetés mellett is a 3. helyen futott be. „Az tényleg egy csodálatos nap volt,” – erősítette meg Andy. „nagyon erősnek éreztem magam már az előző napon a Col de Bonette-en. A formám a következő szakaszon is megvolt, láttam, hogy könnyedebben megyek, mint Cadel Evans, éreztem magamban erőt egy támadásra, de nem ez volt a cél – hanem a csapat számára megszerezni mind a sárga mezt, mind az összetett csapatelsőséget. Ha egyéni verseny lett volna, biztos győzelemre törtem volna, de a profi országúti kerékpározásban nincs ilyen, és persze nincsenek „Ha”-val kezdődő mondatok.”

Olyan erős csapatban versenyzik Andy Schleck, hogy fiatalsága miatt nincs rajta nagy nyomás. Bátyján, Sastrén kívül még ott van a svájci erőgép, Fabian Cancellara, így neki nem kell mindenképpen bizonyítania. Talán éppen a felszabadult hangulat hozta meg a sikert és a kedvet. „Szerintem a tavalyi Tour a csapat szempontjából pontosan olyan volt, amilyennek lennie kell. Frank viselte a sárga mezt, majd Carlosnak adta át, aki jobb formában volt a körverseny utolsó hetében, így könnyedén megvédhette elsőségét Cadel Evans-szel szemben. A Tour teljesen más, mint a Giro: fizikailag nehezebb, és nehéz a média nyomását is elviselni. A Girón a szakasz után mehetsz egyenesen a csapatbuszhoz, a Tour-on még másfél óra interjú vár rád.

De mi lesz idén? A Tour-on ott lesz Contador is, akit Armstrong fog segíteni (vagy fordítva), továbbá az összes nagymenő, aki tavaly nem lehetett ott. Andy-t nem rémíti meg a konkurencia: „Szerintem Armstrong jól tette, hogy visszatért. Jót tesz vele a profi kerékpársportnak, megmutathatja, hogy tisztán is lehet versenyezni, ráadásul a szereplésének céljai is méltányolandók. Ha előttem állna egy ilyen lehetőség, biztosan megragadnám. Igazából várom is, hogy versenyezhessek ellene – nagy élmény lesz számomra.” Az esélylatolgatással kapcsolatban pedig így nyilatkozott a fiatal luxemburgi: „Ha a Tour-on 100%-os formában lesz Armstrong, a csapata biztos őt fogja támogatni, ha nem, ő lesz a legerősebb segítője Contadornak. Tavaly a CSC volt a legerősebb csapat, most az Astana, így mi játszhatunk a kivárásra is. Frank és én is az összetett elsőségre törünk, de védekező állásból. Nem kell annyit küzdenünk a sík szakaszokon, így több erőnk maradhat a hegyekre. Contador ma a legerősebb kerékpáros a körversenyeken, de ő is ember, bármi megtörténhet, és mi biztos, hogy a legjobb teljesítményünket fogjuk nyújtani.”

A cikk a Cyclingnews-ban megjelent interjú alapján készült.
Képek forrása: commons.wikimedia.org

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo