fbpx

A versenyzők, akik fejre állítják az országúti világot

Körülbelül két évvel ezelőtt került a worldtour mezőnybe a két cyclo-cross világsztár, Mathieu van der Poel és Wout van Aert, akik gyorsan felvették a legmagasabb szintű országúti versenyek ritmusát és mára meghatározó szereplői lettek a versenyeknek, gyakorlatilag szinte bármikor bármit megnyerhetnek és ahol elindulnak ott garantáltan izgalmas verseny várható.

A cyclo-cross versenyek kapcsán már évek óta írunk Wout van Aertról és Mathieu van der Poelról, mindketten számos világkupafutamot nyertek már (ahol elindulnak ott ők az első számú esélyesek) és mindketten magukra ölthették már a világbajnoki mezt, nem is egyszer. Az országúti versenyek világában a 2019-es szezon hozott áttörést számukra, ebben az évben kezdték mindketten komolyabban venni a legnépszerűbb és legelismertebb szakág versenyeit, Mathieu van der Poel Amstel Gold Race-t nyert, míg Wout van Aert a balesetéig a Tour de France-on mutatta meg, hogy a sprinteken és időfutamban is komoly potenciál van benne.

A csonka 2020-as év sem volt sikerekben kevésbé gazdag, mint az előző év, bár van der Poel elsődleges célja az XCO olimpiai bajnoki cím volt és így nem csak az országúti versenyekre koncentrált, van Aert viszont szárnyalt és a profi mezőny egyik legsokoldalúbb és talán legértékesebb versenyzője lett, képes volt a hegyeken segíteni az összetett menőt, míg a sprinteken minden felvezetés nélkül le tud győzni a legjobb sprintereket, és persze a klasszikuson is sikert sikerre halmozott. A 2021-es szezon is a két rivális sikereivel kezdődött, Mathieu van der Poel könnyedén nyerte az UAE Tour 1. szakaszát (ezután hazament a csapata covid fertőzés miatt), aztán a Strade Bianchén győzött szintén magabiztosan. Wout van Aert kicsit később kezdte a szezont, neki “csak” a 4. hely jött össze a már említett fehér poros útról elnevezett olasz klasszikuson, viszont a Tirreno-Adriatico-n megvillant, nyerte az első szakaszt a klasszikus sprinterek ellen és az összetettben a vezetést is megszerezte, amit egészen a hegyibefutóval végződő 4. szakaszig őrzött. De nem adta könnyen az első helyet (azt is csak a tavalyi Tour győztes Tadej Pogacar tudta elvenni) és csak a második helyre csúszott vissza, van Aert már egy egyhetesen is a győzelemért küzd, mellyel egy újabb oldalát tudja megmutatni a belga kerékpáros. Ráadásul a Tirreno-Adriatico 2. és 3. szakaszán is komoly szerepet játszott a két bringás, egyedül Julian Alaphilippe tudott a 2. napon beleszólni kettejük csatájába.

Egy dolog biztosan kijelenthető ha Mathieu van der Poel vagy Wout van Aert ott van egy országúti versenyen akkor valószínűleg izgalmas versenyt láthatunk majd, de ha mindketten ott vannak a mezőnyben akkor szinte garantálható, hogy nem az egymás nézegetéséről fog szólni a verseny…

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo