fbpx

A Flatland világbajnok: Kun Ádám

Bemutatjuk Kun Ádámot, a McDonald’s BringaMánia Nap sztárvendégét, aki néhány héttel ezelőtt sportága világbajnoka lett. Hogy hogyan, és milyen sportágban? Mondja el ő…

Kun Ádám

Kun Ádám

– Első kérdésem, hogy mit takar a Flatland a BMX szakágon belül, amiben te idén világbajnok lettél?

– A BMX Flatland az, amikor a BMX-szel különböző fogásokat, ugrásokat csinálsz egy lehetőleg vízszintes sima pályán (pl. egy jó kosárlabdapálya). A műkorcsolyához tudnám hasonlítani leginkább, mert ott is van a jég és a korcsolyázó, meg különböző trükkök, csak mi a BMX-szel csináljuk azt, és még annyiban is eltér, hogy mivel ez Freestyle sport, ezért nincsenek kötelező elemek.

– Láttam egy-két videót rólad. Felmerült bennem a kérdés, hogy egy embernek mi kell ahhoz, hogy ne közlekedésre használja a bringáját, hanem különféle trükköket mutasson be vele, vagy ne adj’ isten még táncoljon is a bringájával – van egy trükköd, amiről nekem az jutott eszembe, hogy olyan mintha táncolnál…

– Hát nem árt egy BMX, ha szeretnél ilyen trükköket beadni vagy próbálgatni, de ezen kívül ahhoz, hogy elkezdd ezt a sportot, nem kell semmi más. Ez egy ugyanolyan sport, mint a többi, amit nagyon meg lehet szeretni, ha érzed magadban a kihívást és a sport iránti szeretetet. Igen, vannak olyan trükkök, például úgynevezett turbinák (előre hátra forog a bicikli), amire sokszor mondják azt az emberek, hogy olyan, mintha táncolnék a biciklivel.

Kun Ádám

Kun Ádám

– Már kétszer vagy háromszor is voltál a kölni, nem hivatalos világbajnokságon második. Min múlott, hogy most sikerült nyerned?

– 2002-ben megnyertem a világbajnokságot Master kategóriában, ami a Profi alatt van, és utána három éven keresztül próbáltam felkészülni a profi élmezőnyhöz, majd 2005-ben sikerült 2. helyezést elérnem – amivel az egyik álmom vált valóra akkor. Majd 2006-ban 3. lettem és 2008-ban ismét második. Idén sikerült ezt a versenyt megnyernem, ami elmondhatatlanul jó érzés volt, hiszen felértem ezzel a BMX Flatland csúcsára, ami a versenyeket illeti. Mivel nagyon nehéz pontozni a sportot, ezért nem tudok konkrét választ adni arra, hogy miért csak most sikerült, hiszen többször is második és harmadik voltam már. Talán azért sikerült idén, mert most is csináltam új trükköket, amit én találtam ki, vagy én adtam be először, és csak egyszer hibáztam a háromperces futam alatt.

Kun Ádám

Kun Ádám

– Szeptember 12-én a McDonald’s BringaMánia napon is fellépsz. Számíthatunk rá, hogy a vb-n előadott türkjeidet láthatjuk majd?

– A bemutatók mindig másképpen zajlanak, mint egy verseny, hiszen a versenyen szakmai zsűri van, és ők látják, tudják mi a különbség az egyes trükkök között, viszont egy kívülálló, aki akkor lát először, nem igazán. A bemutatón próbálok mindig olyan trükköket mutatni, amelyekről tudom, hogy könnyebb megérteni első látásra, ami élvezetesebbé teszi a látottakat. Természetesen meg fogok próbálni egy-két olyan mozdulatot is, amit a vb-n is csináltam.

– Mennyi idő egy új trükköt kidolgozni?

– Valamikor egy délután, valamikor fél év. Ez nagyon változó, hiszen rengetegféle trükk van. Mivel nekem már nem nagyon kell meglévő trükköket megtanulnom ezért nehezebb dolgom van, hiszen tőlem már új még soha nem látott trükköket szeretnének látni. Kitalálni azonban bármilyen kis új dolgot sokszor nehezebb, mint beadni egy már meglévő nehéznek számító trükköt.

Kun Ádám

Kun Ádám

– Egy olyan kérdés, amit mint kérdező nem tudok nem feltenni. Miben változott az életed, amióta a legjobb lettél a kölni vb-n?

– Sikerült találnom egy nagyon jó szponzort (Monster Energy Drink), amely segítségével, valamint a versenyeken elért eredményeimből befolyó pénzdíjakból meg tudok élni a BMX-ezésből. Szerencsére, a média is észrevette azt, hogy a BMX-ben is rengeteg munka van, valamint az elért eredményeim és az idei sikerem miatt elég sok tévés, rádiós, magazinos felkérést kaptam, aminek nagyon örültem! Így végre meg tudom mutatni az embereknek, hogy van BMX Magyarországon.

Szöveg és fotó: Vuelta SE, Debreczeni Attila

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo