fbpx

5 kérdés, ami segít megtalálni a számodra tökéletes futócipőt

Általában a legtöbben úgy kezdünk el futni, hogy előkapunk a szekrényből egy valamilyen sportcipőt, aztán megindulunk. Majd az első pár alkalom után elkezdünk azon gondolkodni, hogy talán mennyivel kényelmesebb és élvezetesebb lenne ez a számunkra, bringások számára eleinte furcsa mozgás, ha egy valódi FUTÓCIPŐ lenne a lábainkon.

A kósza gondolat pedig kérdések sorozatát vonja maga után, s a pofon egyszerű keresztedzés máris bonyolult rémálommá változhat, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Egy rossz, értsd úgy, hogy kényelmetlen, nem futásra alkalmas cipő ugyanis villám gyorsan tönkre teheti a legújabb kedvenc hobbidat, ezért talán érdemes már az elején, pénzt, időt, pénzt, energiát és pénzt áldoznod egy igazi FUTÓCIPŐRE. Szóval most folytassuk onnan, hogy megérkezett az elhatározás, a családi kupaktanács-ügyi minisztérium is áldását adta A futócipő vásárlásra, most már “csak” ki kell választanod a számodra megfelelő modellt, és indulhatnak a legújabb kalandok, két lábon.

 

Mi a következő lépés?

Nem, nem az, hogy felpattintod a laptopot és neten rendelsz egy akciós darabot lujzika20 kuponkóddal a rólaszólpontkomról, hanem veszed a fáradtságot, és személyesen felkeresel egy szaküzletet, sportboltot. Ahol majd jól leesik az állad, hogy legalább van vagy 50 fajta futócipő, 20 márkától, 10 féle talajviszonyhoz, 8 féle tempóhoz, 6 féle távhoz, de még sorolhatnám. És akkor az egyik legérzékenyebb pontról, az ár dologról még nem is tettem említést. Nem fog káprázni a szemed, amikor majd azt látod, hogy egy valamire való futócipő ára legalább hármassal kezdődik, és a végösszeg akár hatszámjegyű is lehet… Na de azért ne siessünk ennyire, arra majd ráérsz, amikor már futócipő lesz a lábadon.

 

Akkor most mit is válasszak?

Teljesen jogos a kérdésed. Először is készülj fel arra, hogy ha szakszerű kezekbe kerülsz, akkor a boltban az ott dolgozó eladónak lesz hozzád pár kérdése, így ezekre legyen kész válaszod.

 • Mióta futsz?
 • Milyen gyakran futsz?
 • Milyen talajon szoktál futni, terepen, vagy aszfalton?
 • Ha terepen, akkor milyen terepen? Köves, földes, laza homokos, vagy esetleg saras?
 • Mekkora távokat szoktál futni?
 • Milyen tempóban szoktál edzeni?
 • Készülsz-e valamilyen versenyre?

Ha a fenti hét kérdésből legalább hármat feltesznek, akkor nyugodj meg, jó kezekbe kerültél, és biztos helyen fogod otthagyni a pénzed, mert szakszerű és segítőkész üzletben jársz, ellentétben a fent említett kuponkódos influenszer marketinggel.

 

De miért van szükség erre a sok kérdésre?

Hiszen te csak egy futócipőt szeretnél venni, és amiben el tudsz majd menni futni. Röviden, azért mert a futócipő pont olyan, mint a kerékpáron a külső gumi.

Van belőle:

 • aszfaltos
 • terep
 • vegyes terepen használható
 • kényelmes, nagy csillapítású hosszú távokra
 • könnyű és gyors versenyekre
 • mélyebb mintázatú sáros, vagy laza talajra

 

Oké, és akkor hogyan találom meg a számomra megfelelő darabot?

Először is, ne tévesszen meg a szín és a forma. Ha őszintén válaszolsz az eladó kérdéseire, akkor abból ő kapásból tud ajánlani számodra 3-4 modellt, amit ott az üzletben fel tudsz próbálni. Ha szerencséd van, akkor tesztelni is tudsz egy-egy darabot.

 

Mire figyeljek, amikor felpróbálom?

Méret

Itt az első nagy különbség a kerékpáros cipő és a futócipő között. Amíg bringázáshoz pontosan a lábaddal megegyező méretűt, addig a futásnál minimum ½, de akár 1 számmal nagyobb cipőt kell választani. Hiszen futás közben még akkor is mozog a lábad a cipőben, ha  tökéletesen meghúzod a cipőfűzőt. Tehát ahhoz, hogy nyáron a strandon ne a leesett, vagy a vízhólyagtól befeketedett körmökkel kelljen szégyenkezned, ahhoz akkora cipőt kell venni, amiben ha előre csúszik a lábad, akkor sem éri el az ujjad a cipő elejét.

 

Szélesség

A túl nagy cipő, vagy túl széles cipő, viszont nem fog megfelelő tartást adni futás közben, így kidörzsölődhet a lábad, vagy akár ki is fordulhat benne a bokád. Viszont nem kell akkor sem elkeseredni, ha valakinek extra széles lábfeje van, mert léteznek olyan modellek, amiket direkt nekik gyártanak. Ezek a wide jelzést kapják meg.

 

Cipőfűző

Az aszfaltos futócipőknél általában a klasszikus cipőfűzőt használják, de a terep cipőknél egyre gyakrabban előfordulnak a kerékpáros cipőknél ismert  gyorsfűző rendszerek, mint például a BOA, vagy a Salomon saját fejlesztése a Quicklace, amivel a Mavic cipőknél találkozhattál már. A gyorsfűzőnek itt is pontosan az az előnye, mint a bringás cipőknél, tökéletesen beállíthatóak és ha meghúztuk, utána nem lazulnak ki.

Talpmintázat és külső talp

A talpmintázatnak legfőképp a terepfutó cipőknél van jelentősége. Itt hasonlóan a kerékpár külsőhöz, minden talajtípusra megtalálható a speciális talpmintázat. Laza, saras talajra például tökéletes választás a Salomon ikonikus darabja, a Speedcross, aminek a mély V alakú mintája segíti a stabil talajfogást leérkezéskor és elrugaszkodáskor is. A hosszabb távokra inkább általánosabb ATR (all terrain) mintázatot szoktak használni, hiszen egy hosszabb futásnál többféle talajtípussal találkozhatunk. A külső talpnál minden márka más anyagot használ, vannak cégek, akik összedolgoznak autó, vagy kerékpár gumi gyárakkal (Continental, Michelin) , de vannak olyanok, akik saját maguk fejlesztenek gumikeveréket, mint például a Salomonnál a Contagrip.

Csillapítás

A csillapítás egy kifejezetten nehéz kérdés, hiszen manapság a futócipőknél a minimáltól az extra csillapításig minden megtalálható. A minimál futócipőket inkább azoknak a futóknak ajálják, akik tökéletes mozgással futnak, és nincs rajtuk egy gramm súlyfelesleg sem, így nincs szükség semmilyen korrekcióra. Egy extra csillapítású cipő, mint például a Salomon Glide Max, már sokkal megengedőbb, jól korrigálja egy fáradtabb, vagy kezdőbb futó mozgásának hibáit, így kisebb az esély a sérülésre. Pontosan ezért, ezeket a cipőket ma már nem csak az ultrafutóknak ajánlják.

 

Gyorsaság

Mára már a futócipőknél is megjelent a karbon technika, melyet kifejezetten a gyors futást támogató futócipőknél használják. Ezekben a futócipőkben a talp első felében található egy hajlított karbon, vagy kompozit lap, ami leérkezéskor kiegyenesedik és az anyag rugalmasságának köszönhetően gyorsítja az elrugaszkodást. A Salomon márkánál továbbfejlesztették ezt a megoldást, és a merev karbon helyett, háromágú kompozit villát használnak, amivel a hegyi kecskék patájának működési elvét próbálják lemásolni. Ezek a fürge állatok a kívül kemény, belül nagyon puha és lágy szövetekből álló talpuknak köszönhetően tudnak, így a legtechnikásabb terepeken is magabiztosan és gyorsan haladni. Tehát ennek a  háromágú villának köszönhetően sokkal stabilabb lesz a talajfogás még az egyenetlen terepen is, mégsem veszítesz a tempóból még a nehéz, egynyomsávos ösvényeken sem. A karbonnal szemben pedig ennek az anyagnak további előnye, hogy mivel lágyabb, így nem törik, ezáltal tartósabb és kényelmesebb.

 

Szín

Ha az előző szempontok alapján sikerült kiválasztani, hogy milyen cipőt szeretnél és akkora szerencséd van, hogy nem csak egy modell felel meg az elvárásaidnak, akkor jöhet a szín választás. Hiszen ez a legutolsó szempont, amit futócipő vásárlás során figyelembe veszünk, mivel minden más sokkal fontosabb ahhoz, hogy minél hosszabb ideig, sérülésmentesen élvezhesd a futást.

 

(X) A cikkünket a Salomon támogatta.

Ha futócipőt vagy futó felszerelést keresel akkor kattints a képre

 

4 ok amiért a bringások nem szeretnek futni

A bringások nem is futnak! Vagy mégis? – Kerékpárosból terepfutó, futóból kerékpáros?

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo