fbpx

17 polgármester küzd a Duna menti kerékpárútért!

A Győrtől Szentendréig terjedő térségből 17 Duna-parti település polgármestere írt alá közös nyilatkozatot a napokban, amelyben kérik a kormány döntéshozóit az EuroVelo 6 kerékpárút mielőbbi megépítésére.

Eurovelo kerekparút

A nyilatkozatot szintén aláíró Romanek Etelka (Fidesz-KDNP), Esztergom polgármestere elmondta, a polgármesterek szorgalmazták, hogy a Duna menti kerékpárút kiemelt kormányprogramként, európai uniós támogatásból a jelenlegi ciklusban épüljön meg. A beruházáshoz a szükséges hatástanulmányok elkészültek és már a tervezett nyomvonalat is kijelölték.

A visegrádi turisztikai desztinációmenedzsment szervezet elnökségi tagja, Zeller Tibor kezdeményezésére létrejött találkozón azt is kérték a megjelent polgármesterek, hogy nevezzenek ki egy személyt, aki a kormányzati szinten felelős lesz a beruházás lebonyolításáért.

Az EuroVelo 6 a Duna németországi szakaszától Bécsig, majd onnan az osztrák-magyar határig tart. Az útvonalon évente közel 400 ezer kerékpáros közlekedik a Bécstől nyugatra eső szakaszon.

A világ minden tájáról érkező kerékpáros turisták száma viszont a Bécset elhagyó szakaszon már drasztikusan, évente mintegy 40 ezer főre csökken. A szakértők szerint egyértelmű, hogy ennek oka elsősorban az infrastruktúra, a megfelelő minőségű és folyamatos kerékpárút hiánya.

Az EuroVelo 6 magyarországi szakaszának elkészültével az útvonal forgalma várhatóan ugrásszerűen növekedne, mert a Szigetközben és a Dunakanyarban haladó vonalvezetés, valamint Budapest jelentős turisztikai vonzerővel rendelkezik.

 

–MTI–

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo