fbpx

Vegán életmód – vajon mi állhat a döntés mögött?

Vannak olyan fordulópontok az életünkben, amelyek gyökeres változást jelentenek a mindennapjainkban. Ha úgy döntünk, hogy vegán étrendre váltunk, az épp ilyen mérföldkő.

Mi lehet az oka egy ilyen meghatározó életmódváltásnak? Egyáltalán mi a különbség a vegetáriánus, a vegán vagy épp a nyers vegán táplálkozás között? Bármi is álljon a háttérben, nagyon komoly elhatározást és az éléskamránk tartalmának lecserélését igényli. Ez azonban ma már nagyon könnyen megoldható.
Vegetáriánus vagy vegán?

A vegán étrend fogalma az utóbbi évtizedben szivárgott be a köztudatba. A vegetarianizmust régóta ismerjük, és tudjuk, hogy a húsmentesen élők táborát foglalja magában. A vegánok ennél is tovább mennek. Ők semmilyen állati eredetű élelmiszert nem fogyasztanak. Ebbe beletartozik például a tojás, a méz vagy a kaviár.

Vannak, akik állati eredetű ruházatot sem viselnek. A nyers vegánok ugyancsak kerülik az állati eredetű termékeket, és a növényi étrendjük is feldolgozatlan élelmiszerből áll. Vagyis nem főzik, nem sütik, nem hőkezelik az ételeiket.

Előtérben az egészséges életmód

Annak, hogy valaki miért választja a vegán életmódot, számos oka lehet. Előfordulhat, hogy valamiféle ételallergia vagy intolerancia áll a váltás hátterében. A tej és az ebből készült termékek elhagyását sokszor indokolja ekcéma vagy tejfehérje-allergia.

A húsfogyasztás is okozója lehet különféle betegségeknek. A magas koleszterin és egyéb szív- és érrendszeri problémák mellett például köszvény is kialakulhat. Vannak, akik egyszerűen frissebben, jobban szeretnék érezni magukat a bőrükben, és ennek kulcsát az állati eredetű termékek elhagyásában látják.

Az állatok életének védelme

Az úgynevezett meggyőződéses vegánok célja a speciális életmóddal a vad- és haszonállatok védelme. A szarvasmarhák, sertések, szárnyasok ipari célú tartása és felhasználása sok helyen még mindig nem elég emberséges. Sok vegán szeretné megkímélni ettől az állatokat. Ennek érdekében nem fogyasztják sem a húsukat, sem egyéb termékeiket.

Csupán vegán fogyasztási cikkeket vásárolnak, mint például a Wsfindnál elérhető vegán cipő. Jó példa továbbá a vegán kozmetikai cikkek elterjedése, melyek gyártása során nem kísérleteznek állatokon.

A Földünk megmentése is a cél

Azzal, hogy kevesebb állati eredetű terméket fogyasztunk, nem csak az egészségünket és az állatvilágot óvjuk. A haszonállatok tartása rendkívül energiaigényes folyamat. A fűtés, a hűtés, a különböző gépek működtetése közben rengeteg áramot fogyasztanak a telepek. Nem beszélve a takarmány vetésétől a betakarításáig és kiosztásáig történő, folyamatosan ismétlődő ciklusról.

A tengerek, óceánok tömeges halászása ugyancsak negatívan befolyásolja az egész Föld ökoszisztémáját. Ha csökkentjük a hús és egyéb állati eredetű ételek és fogyasztási cikkek vásárlását, azzal a környezetünket is óvjuk. Erre egyenként is képesek vagyunk!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo