fbpx

Van-e élet saját szerver nélkül?

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy saját szervert vásároljon. Egy kisebb, feltörekvőben lévő cégnek ez óriási indulóköltségekkel jár, és komoly erőforrást igényel havi szinten az üzemeltetése.

Nem kell azonban kardodba dőlnöd, ha nincs saját szervered. Erre a helyzetre találták ki a szerverbérlést. Ez akkor is szóba jöhet, ha túlságosan elöregedett a szerverparkod, és nem szeretnél egy újra beruházni.

A szerver birtoklásának hátrányai

Ez most nem arról szól, hogy szeretnélek megnyugtatni, hogy nem baj, ha nincs pénzed vagy lehetőséged saját szervert vásárolni, de vannak olyan tények, amik magukért beszélnek.

Az áramellátás kapcsán a legtöbben azt gondolják, hogy elég, ha van a konnektorban áram. A dolog azonban ennél összetettebb, hiszen ha egy gép tápegysége rakoncátlankodik, az levághatja a kismegszakítót, és megállhat a gép. Sőt, a szomszédos tápegység hibája is okozhat hibát a te gépedben.

A hűtés szintén kritikus pont, főleg, ha sok gépet szeretnél egy terembe zsúfolni. A hőtermelés komoly gondot okozhat, kiváltképp a forró nyári napok alkalmával. És akkor még bele sem mentünk a fizikai meghibásodások eshetőségébe, a biztonsági mentésekbe és a monitorozás kapcsán felmerülő problémákba.

Mik a szerverbérlés fő előnyei?

Mint azt már említettem, nem kell hirtelen nagy összeget kifizetned egyszerre. E helyett havonta kell egy kalkulálható összeget fizetned, ami több dolgot is tartalmaz. A gépterem bérleti díján felül egy ilyen csomag a hűtést, az energiaellátást, a folyamatos felügyeletet, blade szerver használati díjat és a hibaelhárítási szolgáltatást egyaránt tartalmazza.

A havi kiadásaid így jóval tervezhetőbbek lesznek, hiszen nem lesznek meghibásodás okán adódó váratlan kiadásaid. Jó hír, hogy a RackForestnél ajándékba jár a szerverhoszting szerverbérlés mellé. Ők ráadásul a bérelt szervert akár 1, de legkésőbb 24 órán belül rendelkezésedre bocsátják a megrendelést követően.

Biztonság és leállások nélküli működés

Nagyon erős érv a szerverbérlés mellett az, hogy egy előre nem látott eset következtében nem kell a leállás miatt aggódnod, hiszen ilyenkor csereszervert bocsátanak a rendelkezésedre. Ha szervert bérelsz, akkor a cserealkatrészért sem neked kell rohangálnod, az intézi, akitől a szervert bérled.

A szerverbérlés azért is előnyös, mert így hétvégén, ünnepnapon is megoldott a szerver monitorozása. Amennyiben be kell avatkozni, akkor nem kell ügyeletes munkatársat riasztani, hiszen ezt a helyzetet ugyancsak a bérbeadó fogja kezelni. Hibabejelentést napi 24 órában tehetsz akár e-mailen, akár telefonon keresztül. A rendelkezésre állás extrém magas, mind a szerverbérlet, az áramellátás, a klimatizálás, a hálózat és az IP kapcsolat esetén legalább 99,95%-kal számolhatsz, sőt, ez a mutató akár jobb is lehet ennél. A szerverekhez való hozzáférés megvalósítható bármely napon, a szerződésben rögzített feltételeknek megfelelően.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo