fbpx

Vajon jó választás a kókuszzsír?

Mi számít jó zsírnak és mi számít rossznak? Mi a különbség a telített és a telítetlen zsírok között? Vajon egészséges a kókuszzsír? Melyiket érdemes választani, és mire használható pontosan? Cikkünkben utánajártunk az említett kérdéseknek.

A zsíroknak két csoportja ismert: a telített és a telítetlen változatok. Az egyszeresen telítetlen zsírok csoportjába tartozik többek között az avokádó, a mogyoró, az olívaolaj, a dió és az extra szűz olívaolaj. Ezek a zsírok növelik a HDL-koleszterint, vagyis a jó koleszterint, és csökkentik az LDL-koleszterin, vagyis a rossz koleszterin szintjét. Mindemellett védelmet nyújtanak az erek számára, és befolyással bírnak a tesztoszteronszintre.
Egészségügyi problémákat okozhat a telített zsírok túlzott fogyasztása

A többszörösen telítetlen zsírok közül az egyik legfontosabb az alfa linolénsav, vagyis az Omega-3. Ez a zsír fontos részét képezi az emberi szervezetnek. Segít megakadályozni a koleszterin lerakódását, valamint meggátolni az esetleges trombózis kialakulását. Az egyik legkiválóbb forrása a hal.

A telített zsírok közé tartoznak az állati eredetű zsírok, például a zsír, a sajt és a vaj. Ezek megtalálhatóak a húsokban és a péksüteményekben. A túlzott fogyasztásuk túlsúlyhoz, a rossz koleszterin magas szintjéhez, valamint érelzáródáshoz is vezethet.

Többször fel lehet használni, a sütéskor sem keletkeznek benne rákkeltő anyagok

A kókuszzsír a friss kókusz húsából kerül kipréselésre, és a jótékony zsírokhoz sorolható. Mivel stabil a szerkezete, akár többször is fel lehet használni, a hőhatás során sem keletkeznek benne rákkeltő anyagok. Továbbá a kókuszzsír emésztésekor nincs szükség arra, hogy az epe és a hasnyálmirigy enzimet termeljen, így az emésztés nem jár plusz terheléssel.

Ráadásul egészséges laurinsavat tartalmaz a kókuszzsír, mely ismert immunerősítő és antibakteriális tulajdonságairól. Így hozzájárul a különféle baktériumok elpusztításához. Kiváló minőséget képviselő kókuszzsír szerezhető be a BioPowerShopban.

Érdemes nem hidrogénezett változatot választani

A kókuszzsír 24-25 fok körül lesz folyékony, ez alatt pedig szilárd, kenhető az állaga. Bátran használható pároláshoz és sütéshez, hidegen pedig szendvicskrémként, illetve süteményekbe is tehető vaj helyett. Érdemes nem hidrogénezett változatot választani a sütéshez és a főzéshez, mert ennek a változatnak nincs kókuszos íze és kókuszos illata. További előnye a kókuszzsírnak, hogy a sütés során nem keletkezik rossz olajszag a konyhában.

Nem érdemes papírba csomagolt kókuszzsírt venni, mivel ezek az esetek többségében hidrogénezettek. Jellemző rájuk, hogy nehezebben olvadnak fel, ezért csomagolják papírba. Inkább a vödörben vagy üvegben árult változatok mellett érdemes dönteni. Nemcsak ételek elkészítéséhez lehet jó a kókuszzsír, sokan használják bőr-, illetve hajápolásra is a jótékony hatásai miatt.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo