fbpx

Útmutató a megfelelő létra kiválasztásához

Az, aki az építőiparban vagy az ipar más területein dolgozik, vélhetően tisztában van az egyes létrafajták tulajdonságaival, előnyeivel. Cikkünkben most azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik az élet más területén ténykednek, mégis szükségük lenne egy jól funkcionáló létrára.

Bemutatjuk, hogy milyen főbb alumínium létra típusok léteznek, mik a paramétereik, és melyik kinek lehet a legjobb választás.

Mire jók a fellépők és dobogók?

Valójában egy fellépő vagy egy dobogó nem is nevezhető igazi létrának. Ezek csak egy-, két- vagy háromfokos fellépésre adnak lehetőséget, ugyanakkor megvan a maguk szerepe.

Egy üzletben, egy kisebb raktárban vagy egy sportszertárban, ahol nincsenek túl magas polcok, könnyen lehet, hogy praktikusabb megoldás egy fellépőt használni, mint egy nagyobb létrával bajlódni. Amikor nincs rá szükség, sokkal kisebb helyen elfér, amikor pedig használni szeretnénk, akkor könnyebb előkapni.

A fellépők és dobogók tekintetében igen széles a választék. Eltérő fokszélességgel rendelkező termékeket lehet megvásárolni, de van, amelyik felületkezeléssel vagy bevonattal van ellátva. Egy ilyen változat különösen akkor jön jól, ha sokat használjuk kültéren és esetleg ott is tároljuk.

Van, amikor már muszáj állólétrában gondolkodni

A fellépők és dobogók meglehetősen korlátozott magasságig használhatók. Bizonyos szakmáknak épp olyan alapkelléke az állólétra, mint egy sportolónak az edzőfelszerelése.

Több különböző típusú állólétra létezik. Van egy oldalon és két oldalon járható változat is. Ezeknek közös előnye az, hogy nagy állásbiztonságot tesznek lehetővé, mivel maguk a létrafokok hasonlóak, mint egy lépcsőfok: nagy vízszintes járófelülettel rendelkeznek, jóval nagyobbal, mint a sokcélú létrák.

A festők munkája rendkívül bonyolult és hosszadalmas volna egy fellépővel vagy egy hagyományos létrával, amiről állandóan le kell szállni majd arrébb kell helyezni. Állólétra használatával sokkal tempósabban tudnak haladni. Ők elsősorban fa állólétrát szoktak használni. A villanyszerelők általában a műanyag állólétrákat preferálják, míg a komolyabb magasságokban végzett munkálatokhoz ideálisabbak lehetnek az alumínium létrák.

Mikor van szükség támasztólétrára?

Támasztólétrát általában raktárakban vagy padlásokra való feljutás esetében szoktak használni. Ezek előnye, hogy könnyebbek, mint a többrészes létrák, és nem is kell a létratagok állítgatásával, szétszedésével bajlódni. Több különböző kivitelben érhetők el, és be lehet szerezni akár szakipari célnak megfelelő támasztólétrát is.

Mik azok a többcélú létrák?

Ezek jellemzően két vagy három résszel rendelkeznek. Kitolhatók vagy kétoldalasan is felállíthatóak. Ahogyan a nevük is sejteti: több célra lehet őket használni.

Alkalmazhatók két oldalon járható állólétraként, de kiegészítővel kitolólétraként is. A létratagokat általában automatikusan reteszelik, de rendszerint van kitolási bépített ütközőjük is.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo