fbpx

Utazás Szlovéniában – tippek, útvonalak és hasznos információk

A tavasz közeledtével rengetegen kezdik el tervezni nyári vakációjukat. Ennek részeként sokan nem beföldön, hanem külföldön keres úticélokat. A külföldi úticélok között mindig kiemelt népszerűségnek örvendenek a hazánkhoz közelebbi célpontok, hiszen ezek akár hosszú hétvégés kiruccanás gyanánt is megállják helyüket. Ilyen célpont többek között Szlovénia, amely népszerű nyaraló központ a magyarok körében. Szlovénia nem véletlenül az egyik népszerű útvonal a magyarok körében.

Szomszédos országként viszonylag rövid utazási idővel szervezhetünk nagyszerű utazást ebbe a gyönyörű országba. Változatos tájak, természeti és kulturális értékek teszik remek úticéllá. Ha tehát te is szívesen szerveznél egy hosszabb vagy rövidebb nyaralást Szlovéniában, ez a cikk neked szól. Nézzük meg együtt az ehhez szükséges tippeket, útvonalakat és hasznos információkat.

Nagyszerű úticélok

Ljubljana

Nem véletlen, hogy Szlovénia fővárosa az egyik legnépszerűbb célpont. Ljubljana festői óvárosa, egyedi hangulata és barokk stílusú építészete mindenkit magával ragad. Az ide érkezők számára kötelező a város nézés, melybe bele tartozik a folyó hidainak megcsodálása, valamint a székesegyház meglátogatása.

Bled és Bohinj-tó

Természetesen Bledet senki számára nem szükséges bemutatni. Szlovénia egyik legikonikusabb helye a Bledi-tó, a közepén található kis szigettel és azon a templommal. Ez a kép valószínűleg mára Szlovénia szimbólumaként él mindenki fejében. Nem is csoda, hogy ez az egyik legnépszerűbb célpont, hiszen festői szépségű táj, amely számos látnivalót és program lehetőséget tartogat az ide érkezőknek. Gyakori megoldás, hogy a nyaralás során a közeli Bohinj-tóhoz is ellátogathatunk, amely kevesebb, mint 40 kilométerre fekszik Bledtől. Szintén tökéletes helyszín a természetközeli nyaralást kedvelőknek.

Piran

Természetesen a nyaralások sok esetben a tengerpartokat célozzák meg. Emiatt talán elsőszámú célpont a nyári időszakban a szlovén tengerpart, és annak legismertebb városa, Piran. Gyönyörű reneszánsz épületekkel tarkított óváros, és homokos tengerpart várja az ide érkezőket. Kötelező része a nyaralásnak a Szent György templom tornya, ahonnan tiszta időben akár Horvátországig is elláthatunk.

Solcava

Talán kevésbé ismert célpont, azonban legalább annyira lenyűgöző helyszín a Solcava, amely a Lamotje szurdokoz és a Logar-völgyet foglalja magába. Zöld mezők, az Alpok csúcsaival körülvéve. Ez elsődlegesen az aktív kikapcsolódást kedvelők számára lehet nagyszerű választás. Ennek oka, hogy számos túra útvonalat találhatunk a környéken. Érdemes továbbá tudni, hogy számos apró farmot találhatunk az túra útvonalak során, melyek helyi különlegességeket árulnak, valamint sok esetben még szállást is kínálnak.

Praktikus információk

A fentiek remek ötleteket adhatnak számodra a túra megtervezéséhez és a lokációkhoz. A tervezés során azonban van néhány olyan szempont, amelyet érdemes átgondolni. Ezek biztosítják majd a probléma mentes utazást és pihentető túrát számodra.

Elsődlegesen, fontos megfelelő időt fektetni az utazás logisztikai részének megtervezésére. Ez az esetek többségében autót szokott jelenteni, hiszen a kerékpárokkal együtt talán ez a legkényelmesebb opció. Ebben az esetben a legfontosabb a megfelelő szlovén autópálya matrica megléte, valamint az ehhez kapcsolódó információk ismerete. A legegyszerűbb megoldás a digitális e-matrica megvétele, amely online igazán könnyen elintézhető. A sztenderd személygépkocsik esetében egy hetes vignetta vásárlása az ajánlott, amely 10 ezer forint alatt elérhető. A vásárlás menete kimondottan egyszerű, hiszen csak a jármű kategóriáját és adatait kell majd megadni, ide értve a forgalomba hozatali országot és a rendszámot. Ezután már könnyedén fizethetünk a felületen keresztül számos opció közül választva.

A szlovén autópálya matrica mellett természetesen fontos a tervezett útvonal ismerete is, hiszen ez segít majd a tájékozódásban. Érdemes a becsült útidőt is ellenőrizni, hogy semmiképp se érjen meglepetés útközben. Végezetül pedig minden utazás esetében ajánlott biztosítást is kötni, amely minden váratlan eseményre felkészít bennünket. Mindezekkel ugyanis garantált lesz a stressz- és problémamentes kikapcsolódás.

A fentiek alapján elmondhatjuk, hogy Szlovénia igazán nagyszerű választás, az aktív kikapcsolódást és a strandon pihenést kedvelők számára egyaránt. Tehát szerencsére bárki megtalálhatja az igényeinek megfelelő választást és úticélt.

(X) Támogatott tartalom

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo