fbpx

Tudtad? – A közlekedéshez kötelező a látásvizsgálat

Bringa, motor, autó. Mindegy, milyen jármű van alattunk, egy biztos: imádunk úton lenni. Azonban vezetés közben mindennél fontosabb, hogy tökéletesen lássuk a körülöttünk lévő világot. Éppen ezért van, hogy a jogosítvány megszerzéséhez és megújításához kötelező részt venni egy szemvizsgálaton.

Október, a látás hónapja

A jogosítvány látásvizsgálat nem az egyetlen, amit el lehet – sőt kell – végeztetni magunkon. A mindennapi élethez is elengedhetetlen a pontosan a szemünkhöz tervezett szemüveg, ezért „csak úgy” is érdemes időnként ellátogatni az optikushoz. A látás hónapja ideális alkalom erre, ugyanis ilyenkor a számos ellenállhatatlan ajánlat mellett sok helyen ingyenes szemvizsgálaton vehetünk részt. Bár sok helyen egész évben ingyenes, az ilyen helyeken a látásvizsgálat ára mégis megbújik a termékek magasabb árában, ezért inkább olyan helyre érdemes ellátogatni, ahol az ajánlat ténylegesen akciót jelent és alapos, profi vizsgálatot.

A látásvizsgálat szakemberek szerint minimum 2 évente szükséges, de a szemüvegesek esetében a kontroll akár éves rendszerességgel is indokolt lehet. Mivel a látás hónapja októberre esik, érdemes a szemvizsgálat igénybevételét évről évre erre a hónapra időzíteni. Fontos azonban észben tartani, hogy sokan élnek szívesen ezzela lehetőséggel, így a vizsgálat időpont foglaláshoz kötött.

Így néz ki egy látásvizsgálat

Ha időpontot foglalunk egy optikai szaküzletbe látásvizsgálatra, egy egyszerű, maximum fél órás eljárásra kell számítanunk, ami nem elég, hogy fájdalommentes, de még csak nem is kellemetlen. Egy ilyen szemvizsgálat menete a következő:
• Kórelőzmények, adatok felvétele
• Objektív látásvizsgálat
• Szubjektív látásvizsgálat
• Réslámpás vizsgálat
• A keret és a szemüveglencse kiválasztása
• A szemüveg felírása

Ezek a szokásos lépések a kötelező jogosítvány látásvizsgálat során is érvényesek, így pontosan megállapítható, hogy alkalmasak vagyunk-e arra, hogy résztvevői legyünk a közlekedésnek. Abban az esetben, ha szemüvegre vagy kontaktlencsére van szükségünk, azt fel kell tüntetni a jogosítványon. Ilyenkor a volánnál ülve kötelező viselni a szemüveget – ellenkező esetben meg is büntethetnek minket.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo