fbpx

Tudatosan az utakon is: alkoholszonda önellenőrzésre

Alkoholszondát nem csak a rend őre fújathat veled, tudatos sofőrként te is tarthatsz az autódban ellenőrzőszondát, hogy ha egy céges vagy baráti buliból autóval indulnál haza, ne csak találgass, hanem ellenőrizhesd, hogy ülhetsz-e már volán mögé.

Közelednek az ünnepek, sűrűsödnek a karácsonyi, év végi céges és baráti bulik, ahol végre ki lehet engedni a gőzt. Bulikban, családi és baráti összejöveteleken amúgyis szívesen koccintunk egy-két pohárral, ám sokan még ilyenkor is autóba pattannak némi bizonytalan alkoholszint számítás-találgatás után. Aztán hazafelé igyekeznek elkerülni a rendőröket, ami nem mindig sikerül, és az sokba kerülhet.

Ne kockáztasd a magad és mások életét!

Magyarországon zéró tolerancia van érvényben az utakon, vagyis semennyi alkohol nem megengedett a sofőröknek, így felelősségre vonhatók a legkisebb kimutatható alkoholmennyiség esetén is. Ebbe beletartoznak az alkoholtartalmú bonbonok, édességek is, úgyhogy csak óvatosan azokkal is.

A neten rengeteg számítási módszer kering az alkohol és a gépjárművezetés kapcsolatáról, sőt már alkoholkalkulátort is találni, azonban jó, ha tudod, ezek csak megközelítő számításokra alkalmasak. A tényleges véralkoholszint, ami többek között az elfogyasztott alkoholmennyiség, a mellé fogyasztott ételek és italok, az idegrendszerünk pillanatnyi állapotának függvénye, csak a szondák képesek pontosan kimutatni. Minden számítás, becslés félrevezethet, ami azután sokba vagy a jogsidba kerülhet, és akkor még egy esetleges baleset következményeiről nem is beszéltünk.

Teszteld magad indulás előtt

Kiindulásként tudnod kell, hogy egy kb. 70 kg-os egészséges ember óránként 7 g alkohol lebontására képes, de ez nagyban függ az egyéni tényezőktől. Így ha biztosra akarsz menni, a bizonytalan számítgatások, becslések helyett vagy egyáltalán ne vezess, miután ittál, vagy szerezz be egy megbízható alkoholszondát, és indulás előtt csekkold az értéket, és csak ha tiszta vagy, akkor ülj autóba.

A piacon többféle alkoholszonda kapható. Akinek rendszeresen van szüksége ilyesfajta önellenőrzésre, és a megbízhatóságot tartja szem előtt, annak bátran ajánlható a kedvező árú, a 18650-Akku.hu által forgalmazott alkoholszonda, amely a legmagasabb minőséget képviselő mérőműszer. Laboratóriumi mérési pontosságot ad az általa végzett vizsgálat, így biztos lehetsz benne, hogy ha ez nem mutat ki alkoholt a véredben, akkor a rendőr sem tud mást mérni.

Hol használható még az alkoholszonda?

Sajnos sokan munkába menet vagy a munkahelyükön is fogyasztanak alkoholt, aminek nem mérik fel a következményeit. Ha munkáltatóként rád is vonatkoznak olyan előírások, hogy meg kell győződnöd arról, hogy a munkavállalóid munkára képes állapotban jelennek-e meg a munkahelyükön – hiszen elég egy kisebb hiba, és jelentős anyagi veszteség vagy akár haláleset is származhat belőle -, és akár szúrópróbaszerűen végeznél véralkoholszint-mérést, akár rendszeresen, az egyszer használatos alkoholszonda ideális megoldás lehet.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo