fbpx

Torokgyulladás tünetei és kezelése – Torokgyulladás gyógyszer

A torokgyulladás az egyik leggyakrabban előforduló megbetegedés az őszi-téli hónapok alkalmával. Ebben az időszakban az immunrendszer még nincs felkészülve az időjárásbeli változásra – amennyiben nem kezdjük el időben a vitamin-utánpótlást -, így a vírusok megtámadhatják a szervezetet.

A torokgyulladást leggyakrabban ezek a vírusok okozzák, azonban ritkább esetekben gennykeltő baktériumok is állhatnak a megbetegedés mögött. Így kezelés tekintetében sem mindegy, hogy milyen kiváltó ok húzódik meg a tünetek mögött.

Hogyan alakul ki a torokgyulladás?

A torokgyulladás legjellemzőbb tünetei torokgyulladás gyógyszer segítségével orvosolhatók, amely akár a Kalmia kínálatából is megvásárolható. A torokgyulladás kifejezetten erősen jelentkezik, majd egy hét lefolyása alatt fokozatosan csökken. Abban az esetben, ha az előzőekben is említett vírusos fertőzés a torokgyulladás kiváltó oka, akkor kizárólag tüneti kezelésre van szükség.

Baktérium hatására kialakuló fertőzésre, amelyet például a Streptococcus is okozhat, már antibiotikumot is szükséges szedni. Ekkor ugyan a javulás csak az antibiotikum szedését követő 2-3 napban esedékes. Mivel laikusként nem lehet megkülönböztetni a vírus vagy a baktérium okozta torokgyulladást, így mindenképpen szakemberhez kell fordulni az diagnózis felállítása, majd pedig az eredményes kezelés megkezdése érdekében.

Torokgyulladás tünetei és kezelésének módja

A torokgyulladás leggyakoribb tünete a fájdalmas nyelés, amely a torok és a mandulák tájékán jelentkezik. Nagyobb falatok elfogyasztásakor a fájdalom fokozódhat. A torok kiszáradása, valamint a nehezített nyelés is a tünetek közé tartozhat, továbbá a láz és hidegrázás sem ritka. Mindazonáltal általánosságba vett rossz közérzet, fejfájás és száraz köhögés is jelentkezhet a rekedtségen és az orrfolyáson túl.

A torokgyulladás kezelése akár házon belül is megoldható, csupán néhány, a patikákban recept nélkül kapható készítmény szükséges úgy, mint a kifejezetten hatásos torokfertőtlenítők. Tabletták, lágypasztillák vagy sprayk mind hatékonyak lehetnek és enyhíthetik a gyulladást, átmenetileg megszüntethetik a kínzó fájdalmat is. Továbbá szükség lehet láz- és fájdalomcsillapító készítményre is.

Mint minden felső légúti megbetegedés esetében, a torokgyulladásnál is létfontosságú a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, amely ebben az esetben langyos tea formájában a legnyugtatóbb. A pihenés kötelező, azonban nem kell az egész napot az ágyban tölteni, egy kis időtöltés a friss levegőn feltöltheti energiával az embert. A száraz köhögés is kifejezetten kellemetlen lehet – sós vízzel való gargalizálás vagy egy kis méz segíthet a helyzeten. Végül a beteg által használt helyiségben érdemes párásítani, hiszen a száraz levegő irritálhatja a gyulladt nyálkahártyát.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo