fbpx

Tetoválás: nem csak menő, de egészséges is?

Ma már a tetoválás meglehetősen nagy divatnak örvend, de nem volt ez mindig így. A XX. század előtt meglehetősen konzervatívan, ha nem épp tiltóan álltak a különböző, testet díszítő alkotásokhoz. Ma már tudjuk, hogy akad néhány különleges hatása is.

Múlt és jelen

A legrégebbi, ma ismert tetoválás Ötzit, az 5000 éves múmiát díszíti. Ez persze kezdetleges, törzsinek tűnő jelekből áll, azaz párhuzamos és egymást keresztező vonalakból. Már az ókori Egyiptomban és Japánban is alkalmazták a tetoválásokat, míg előbbi testszerte, addig az utóbbinál inkább az arcon jelentek meg a különböző ábrák.

Maga az angol tattoo szó a tahiti eredetű tatu szóból alakult át, aminek a jelentése az, hogy valamin nyomot hagyni. A XX. századig nem volt jellemző, sőt sokszor tilos volt a tetoválások viselése, addig mára az egyik legnagyobb divattá nőtte ki magát. Nem véletlen, hogy az önkifejezés egyik vezető módja lett.

Hatása az egészségre

Előre kell bocsátani, hogy cikkünkben a hivatalosan és maximális odafigyeléssel készülő tetoválásokról van szó, ahol 100 százalékosan figyelnek a higiéniára a készítők. Korábban ennek hiánya miatt gyakori volt a vérrel terjedő betegségek nagyszámú felbukkanása, mint amilyen a HIV.

 

Kutatások bebizonyították, hogy a tetoválások készítése igenis hat az immunrendszerünkre, azaz olyan hatást vált ki, mint amikor hosszú inaktív idő után edzeni kezdünk. Először azt érezzük, hogy gyengék, erőtlenek vagyunk, fájnak az izmaink, mintha nem is léteznének. Körülbelül ugyanígy van ezzel a szervezet is az első tetoválás után. Hirtelen lecsökken a védekezőképességért felelős IgA szint, majd fokozatosan visszaépül. A sokadik varratás után pedig annyira minimálisra csökken, hogy az szinte nem is számottevő. Ha nem feltétlenül készíttetnél tetoválást a kedvező immunválaszokért, akkor nézz körül az Agyserkentő.hu termékei között, ahol számos készítményt találsz a megfelelő immunrendszer fenntartásához és ami a legjobb, hogy mindezek természetes segítséget jelentenek számodra!

Egy életre szól

Általában elmondható, hogy a tetoválás egy életre szól. Természetesen vannak különféle módszerek, amikkel el lehet távolítani a nem kívánt tetkót, de ettől függetlenül számos dolgot érdemes még a készítés előtt mérlegelni.

  • Egy életre szól. Dönts bölcsen és megfontoltan!
  • Figyelj a minőségre és a maximális higiéniára!
  • Mielőtt elkezditek a tetoválást, először kerüljön a bőrödre és nézd meg, hogy pont erre gondoltál-e, illik-e hozzád!
  • Ne fogyassz előtte és alatta: alkoholt, drogot, fájdalomcsillapítót! Betegen is kerüld a tetoválást!
  • Nézd meg, milyen festéket használnak, kérj információt az összetételről.
  • Mindenképp tartsd be a vonatkozó utasításokat és tanácsokat, ha elkészült a mű, hogy nehogy valami bajod legyen.
  • A fekete tetoválás jellemzően eltávolítható. A színessel már meggyűlhet a bajod.

Mindenképp alaposan gondold át, hogy szeretnél-e tetoválást és ha igen, milyen lesz az ideális.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo