fbpx

Térkövezés házilag

A térkővel lerakott út nagyon mutatós, de sajnos nem tartozik a legolcsóbb dolgok közé. Valószínűleg ez az oka annak, hogy sokan nem is hívnak szakembert a térkő lerakásához, hanem maguk állnak neki. Ha neked is ilyen terveid vannak, érdemes először felkészülni a térkövezésre, megismerni a lépéseit, hogy végül olyan munka kerüljön ki a kezeid közül, mintha profi csinálta volna.

 A tervezéssel kezdj!

 

Mielőtt bármit is vásárolnál, vegyél elő papírt és tollat, hogy meg tudd tervezni a térkövezés egyes lépéseit. Igen, a vásárláshoz is szükség lesz a tervekre, hiszen ez alapján fogod tudni kiszámolni, hogy miből mennyi alapanyag fog kelleni.

 

Vagyis első lépésben nagy vonalakban skicceld fel azt a területet, ahol térkövezni szeretnél, és a rajzhoz természetesen írj viszonylag pontos méreteket is. Ezt követően kiszámolhatod, hogy mennyi térkőre, szegélykőre és fugaanyagra lesz szükséged. Itt érdemes végiggondolni azt is, hogy nagyobb vagy kisebb méretű térkövet válassz. Általánosságban azt mondhatjuk, ha kisebb területet akarsz térkövezni, akkor ajánlott kisebb méretű térkő mellett dönteni, míg ha nagyobb területet térköveznél, akkor a nagyobb méretű térkővel lesz mutatósabb a terület.

 

A térkő és a fuga mellet szükséged lesz még az aljzathoz geotextíliára, sóderre és homokra is, bár van, aki a térkő alá inkább a betont ajánlja, mivel az nem hajlamos a süllyedésre, ráadásul sokkal nehezebben gyomosodik.

 

Térkövezésre fel!

 

Ha beszerezted a szükséges hozzávalókat a térkövezéshez, megkezdődhet a munka. Első lépésben az aljzatot kell előkészíteni, ami annyit jelent, hogy a leendő út helyét ki kell ásni nagyjából 20-30 cm mélyen. Ezt követően jöhet a geotextília, majd a sóder, amit alaposan össze kell tömöríteni. Végül erre jöhet 5 cm vastagon a homok is.

 

A következő lépésben a szegélykövekből szegélyt ajánlott építeni, hogy később se mozduljanak el oldalra a térkövek. Ezt követően jöhet a munka leglátványosabb része, vagyis a térkövek lerakása. Fontos, hogy a kövek lerakása során soronként haladj, és ne felejts el a térkövek között 4-5 mm rést hagyni a fugázóhomoknak. Hogy a térkövek a helyükön maradjanak, célszerű egy gumikalapáccsal a homokba ütögetni. A művelet során folyamatosan ellenőrizd, hogy a kövek egy síkban helyezkednek-e el, és ha szükséges, javítsd a hibát.

 

A térkövezés utolsó lépése a fugázás, amikor a fugázóhomokot a térkőre szórod, és egy seprű segítségével eloszlatod a fugákba. Ezt követően egy lapvibrátor segítségével érdemes tömöríteni a térköveket, és amennyiben szükséges, még egy kis homokot a fugák közé juttatsz, hogy azok teljesen fel legyenek töltve.

 

Ha követed a fenti leírást, biztosan sikerülni fog egy igen mutatós térkővel lerakott utat készíteni. Amennyiben pedig több hasonló ötletre lenne szükséged, keresd fel az Otthonok & Megoldások oldalát!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo