fbpx

Teljesítménymérés és motoroptimalizálás után jobb lesz az autóm?

Teljesítménymérés és motoroptimalizálás mellett is elég kényes kérdés az autód megfelelő tuningja. Persze a gyári beállításokkal is elpöfög szépen, rendesen. De van egy dolog, amire a sok sufnibajnok nem gondol. A házi szerelők és gányolók sajnos olyan találgatásokba bocsájtkoznak, amivel akár tönkre is tehetik a kocsidat.

A chiptuning bizony nem mindig biztonságos. Mi azt mondjuk, hogy érdemes mérni. Minden apró változtatást le kell mérni és tesztelni is kell.

Erre van egy pontos és hatékony megoldás. A fékpad. Ha minden apró módosítást az úttesten kellene kipróbálnod, jó néhány tank üzemanyag menne rá és temérdek idő. Ha pedig egy szakember méri le egy profi szoftver segítségével a nyomatéklefutásokat, akkor legalább lesz esélyed tisztán látni. 

Te sem szeretnél egy olyan kocsiban ülni, amiről nem tudod, hány lóerős, igaz? Persze mondhatnád, hogy a fékpados teljesítménymérés csak flancolás, és nem is éri meg a kiadást. Természetesen megvan az ára. De nem is két perc alatt mókolják meg az autódat, hanem egy fél napon keresztül tesztelik, és a legapróbb részletekig átalakítják az autót a szakemberek.

Miért jó a motoroptimalizálás?

Azért, mert attól hatékonyabban működnek. Az új és a régi autók esetében is érvényes a megállapítás, hogy nincs két egyforma autó. Éppen ezért nem elégedhetsz meg egy hagyományos szerelő “véleményével”. Az ősi tudással és megérzésekre alapuló szerelési technikával dolgozó szerelők sajnos bármennyire is jóindulatúak – nem tudnak pontos munkát végezni. 

Minden tiszteletünk a veteránoké. Félreértés ne essen, de mi a fékpad nyújtotta lehetőségeknek hiszünk. Azt szeretnénk, hogy minden kocsi, amit közúti használatra szánnak, megfelelően legyen optimalizálva.

Mik az előnyei a finomhangolásnak, teljesítménymérésnek?

Az azonnali előnyök között a teljesítménynövekedést sorolhatjuk elsőként. Második a fogyasztáscsökkenés. Ezután következik a hosszabb élettartam, amit csak évek múltán érzékelünk. Akár hobbi, akár mindennapi használatra szánt családi autód van, megéri optimalizálni és beállítani a hatékony működés érdekében. Gondolj bele! Kevesebb műanyag, olcsóbb autó. Nagyobb hatásfok, kisebb kopás. Hatékony motorműködés, sokkal hosszabb élettartam. Ezen előnyök, amelyek miatt mindenképpen fel kell tenned a fékpadra a kocsidat.

Sokan gondolják: a fékpad csak átverés?

Bizony, ez így van. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a több tízmilliós szerkezet csak arra való, hogy néhány adatkukac kiélvezhesse magát a teljesítménygörbék és mutatószámok közepette. Meg kell jegyeznünk, hogy csupán találgatás útján sok-sok autó került már a roncstelepre. A pontatlan munka veszélyes eredményekkel is járhat. A fékpadon tesztelt tuningolás viszont minden esetben a sofőr és a hőn szeretett gépjármű javára vált.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo