fbpx

Szabadtéren a családdal hideg időben is – ezekre figyelj!

A hideg idő beköszöntével sok szülő tart a szabadtéri programok szervezésétől, a játszóterezéstől, kirándulástól, azt gondolván, hogy könnyen megfázik, vagy elkap valamit a gyerek. Tény, hogy érdemes körültekintőbbnek lenni az időjárással és a program hosszával, helyszínével kapcsolatban, de ha megbizonyosodunk róla, hogy nem várható vihar, erős szél és extrém fagyok, illetve a tervezésnél figyelembe vesszük, hogy egyszerre egy-két óránál többet ne legyünk a szabadban, és a sötétedés se az erdő közepén érjen minket, bátran kivihetjük a gyerekeket ősszel és télen is!

A szabad levegőn való játék erősíti az immunrendszerüket, fejleszti az idegrendszerüket, jobban alszanak majd éjszaka, és kültéren a fertőzések veszélye is alacsonyabb, mint egy zsúfolt játszóházban, moziban, plázában. Arról nem is beszélve, hogy amíg a parkban szaladgálnak, addig sem a képernyő előtt ülnek!

Fogadd meg a következő tanácsokat a zavartalan élményért, és irány a szabadtér!

Így védd meg a gyerekeket a megfázástól!

Kimozdulás előtt erre a néhány dologra kell csak figyelned, hogy másnap ne csöpögő orr és kaparó torok emlékeztessen a szuper családi időtöltésre. A cél, hogy a gyerkőcök ne izzadjanak le túlságosan, ne fázzanak át, és ne ázzon át a cipőjük, ruhájuk, ha nedves időben vagy hóban játszotok, kirándultok.

Ehhez öltöztesd őket rétegesen, de számolj azzal, hogy mozogni fognak! Ne legyen túl sok ruha sem rajtuk, különben gyorsan leizzadhatnak! Hidratálókrémmel bekenheted az arcukat, hogy óvd őket a túlzott kiszáradástól. Pótkesztyűvel, pótzoknival érdemes készülni, de ha nagyon beázik a cipő, vagy a felsőruházatuk is nedves a kabát alatt, indulás haza megmelegedni!

Ha kocsival kirándulunk, ahol át is tudjuk őket öltöztetni, legyen a csomagtartóban egy teljes szett száraz ruha! Legyen nálunk bőven zsebkendő, vigyünk magunkkal termoszban meleg teát, és némi egészséges rágcsálnivalót.

Milyen játékokkal mozgassuk meg a gyerekeket?

Van, hogy a gyerekek elvannak egy bottal is, de nem árt, ha van a tarsolyunkban egy-két játékötlet, amivel szórakoztathatjuk őket, és a mozgásigényükről is gondoskodhatunk. A fogócska vagy versenyfutás (pl. a következő fáig) mindig bevethető ötlet, de igénybe vehetjük különböző fejlesztő játékok segítségét is.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, hiszen tökéletes elfoglaltságot nyújt egy labda, bicikli, hó esetén szánkó, a játszótéren a mászókák, de akár velünk tarthat a kedvenc LEGO Technic távirányítós autó is. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a gyerkőc lehetőleg ne egy helyben állva kövesse a LEGO Technic autó útját, hanem mozogjunk mi is vele!

Ha a természetben töltünk néhány feltöltő órát, gyűjtsünk szezonális terméseket, amikből hazatérve pompás családi dekorációt készíthetünk!

A hazatérés utáni teendők

A gyerkőcök minél gyorsabban dobják le a kinti ruhákat, és vegyenek fel meleg, száraz otthoni játszósruhát. Ha nagyon átfáztak, vagy esetleg át is nedvesedett a cipőjük, ruhájuk, egy kád meleg vízbe is betehetjük őket. Ha csak kicsit elgémberedtek a hidegben, kapjanak friss, forró teát vagy levest (ezeket indulás előtt előkészíthetjük, hogy csak melegíteni kelljen), és kuckózzunk be együtt puha takarók alá.

Ha kellemesen elfáradt az egész család, tartsunk mozidélutánt vagy vegyük elő a retró diavetítőt, de ha még bírják szuflával az apróságok, előkerülhetnek a kedvenc társasok, kirakók, vagy elkészülhet az első kézműves alkotás a frissen gyűjtött gesztenyéből és tobozokból.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo