fbpx

Sokat spórolhat az, aki napelemes villanypásztort telepít

Ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben igencsak érdemes megragadni a lehetőséget, ha lehet valamilyen kiadáson spórolni. Az áramszámla tetemes tétel egy olyan gazdaságban, ahol elektromos villanypásztor is működik.

Manapság azonban már ki lehet építeni napelemes rendszereket is ott, ahol ezt az éghajlat lehetővé teszi, azaz elegendő a napsütéses órák száma. A megoldást további előnye, hogy így csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat is, nem csak a rezsire fordítandó összeget.

Ezek a legfőbb érvek a napelemes villanypásztor rendszer mellett

Az AnivetDirect napelemes rendszerei segítségével sokkal költséghatékonyabb rendszert építhetünk ki, mintha hagyományos úton gondoskodnánk a villanypásztor árammal való táplálásáról. Így a kiadások lényegesebben alacsonyabbak lehetnek, mintha akár hálózathoz kötnénk a trafót, akár akkumulátoros megoldásban gondolkodnánk.

A napelemes villanypásztor ráadásul környezetbarát is. Az emberiség közös célja, hogy csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátást, és megelőzzük a klímakatasztrófát. Egy ilyen rendszerrel e cél elérése érdekében is sokat tehetünk.

Tény, hogy a telepítés költsége valóban drágább lehet egy kicsit, hosszú távon viszont megtérül a befektetett pénz. A napelemes rendszer további előnye, hogy olyan helyen is biztonságosan működtethető, ahol rendszeresek az áramkimaradások, vagy egyáltalán nincs is kiépítve az elektromos hálózat. Így akár olyan helyen is állattartásba lehet fogni, ahol máskülönben nem lehetne ezt megvalósítani megfizethető módon.

A napelemes villanypásztor működésének lényege

Egy ilyen rendszer a napenergia segítségével működik, ily módon állítja elő azt az áramot, amire a működéshez szükség van. Ez az elektromos áram továbbítódik aztán a villanypásztor vezetékeken.

A napelemes készülékeken található napkollektorok gyűjtik össze a napfényt, és azt alakítják át árammá. Ez az áram egy akkumulátorban kerül eltárolásra. Ennek köszönhető, hogy a rendszer nem csak akkor képes üzemelni, amikor süt a nap, hanem olyankor is, amikor épp borús az idő vagy éjszaka van. Az azonban lényeges, hogy legyen elegendő napsütés összességében, máskülönben nem lesz mit árammá alakítani és eltárolni az akkukban.

A karbantartás lényeges egy napelemes rendszer esetében is

A napelemeket időről időre meg kell tisztítani ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű napfényt tudjanak befogadni. El kell távolítani róluk a port, a pollent, a madárürüléket és minden más szennyeződést is.

Fontos persze az is, hogy az akkumulátorok milyen állapotban vannak. Célszerű rendszeresen sort keríteni a töltöttségük ellenőrzésére. Jó gyakorlat, ha időnként megvizsgáljuk, hogy vannak-e sérülések vagy szivárgások. A villanypásztor teljesítményének megmérését feszültségmérő készülékkel lehet megejteni.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo