fbpx

Papír alapú vagy e-matrica?

Az autópálya-matrica vásárlása sokaknak még mindig azt jelenti, hogy egy-egy utazás előtt, amikor elmennek tankolni, megváltják a matricát a benzinkúton. Ez praktikus megoldás, de 2023-ban már van egy ennél sokkal jobb, biztonságosabb, több szempontból is előnyösebb lehetőség. Az e-matrica, vagyis az interneten megvásárolt úthasználati jogosultság nem véletlenül lesz minden évben egyre népszerűbb. Mutatjuk, miért.

Autópálya-matricát többféle módon vehetünk a benzinkutakon túl. A NÚSZ Zrt. különböző felületein, partnerein és irodáin túl lehetőségünk van például SMS-ben, valamint interneten, a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer hivatalos online viszonteladóinál, például az autopalyamatrica.hu oldalán vásárolni. Az autópálya matrica minden díjkategóriára elérhető a honlapon, ahol pár perces ügyintézéssel már meg is kapjuk a sikeres vásárlás visszaigazolóját.

Megéri az online matrica vásárlás

Elmondjuk, hogy miért a legjobb megoldás mégis az e-matrica online vásárlása. A benzinkutakon megvásárolható autópálya-matrica egy hőpapírra nyomtatott igazoló szelvény, amit meg kell őrizni. Sokáig. Ugyanis, ha ellenőrzés miatt kérik (akár visszamenőlegesen is), akkor be kell tudnunk mutatni. A hőpapírra nyomtatott információk viszont egy idő után kifakulnak.

Az SMS-ben történő vásárlással a legnagyobb gond, hogy a jogosultság adatait tartalmazó visszaigazolást nem lehet pótolni, ha véletlenül törlődik a telefonból. Illetve a véletlen törlés mellett történhetnek balesetek, lopás, törés is – ami miatt esetleg minden adat elveszhet a telefonról. Sajnos ez esetben sem lehet pótolni a visszaigazolást.

Az e-matrica előnye

Autópálya-matricát vásárolni online, hivatalos viszonteladókon keresztül pár kattintással is lehetséges – egyszerűen, gyorsan és kényelmesen. Csak kiválasztjuk a számunkra megfelelő e-matrica típusát, valamint meg kell adni a gépjármű rendszámát, felségjelét és az e-matrica érvényességi idő kezdetét, valamint az e-mail címünket.

Számlaigény esetén a megrendelés során bármilyen számlázási adatot megadhatunk. A vásárlás során pontos információkat is kapunk, ha felmerülő kérdésünk lenne a matricával, vagy a fizetési folyamattal kapcsolatban. Végül e-mailben kapjuk meg az e-matricát, a fizetés visszaigazolását és a számlát. Az online vásárolt e-matricát az autopalyamatrica.hu ügyfélszolgálata bármikor újraküldi e-mailben.

2024-ben fizetőssé váló utak listája

Az alábbi listában megtalálható valamennyi útszakasz, amely 2024. január 1-től útdíjkötelessé válik. A felsoroltakból látható, hogy jövőre további két vármegyére lesz megyei matrica: ezek Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegye.

  • az M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Tiszaüg/Tiszakürt csomópontig,
  • az M44-es Szolnok/Martfű/Kunszentmárton csomóponttól Békéscsaba-Gyula/Debrecen-Szeged csomópontig,
  • az M4-es Abony-kelet/Szolnok nyugat csomóponttól Törökszentmiklós-nyugat/Szajol csomópontig,
  • az M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Szarvas/Szentes csomópontig,
  • az M0-ás M1-M0 csomóponttól az M0-11-es út csomópontig,
  • az M31-es Nagytarcsai csomóponttól M3-M31 csomópontig,
  • az M6-os Budapest, Barackos út csomóponttól Ráckeresztúr csomópontig,
  • az M76-os Balatonszentgyörgy/Balatonberény csomóponttól Keszthely-Fenékpuszta csomópontig.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo