fbpx

Nevelj paprikát a balkonon!

Te is eljátszottál már a gondolattal, hogy az ablakpárkányodon nevelgetett fűszernövényeiddel koronázod meg a konyhai remekművedet? Vagy már haladó szinten vagy? Akkor tedd meg a következő lépést: nevelj paprikát a balkonon!

A cikk útmutatójához nagy segítséget kaptunk a Chili Hungária Webáruháztól, akik maguk is hazai paprikatermesztők és -feldolgozók, csak valamivel nagyobb területen.Biztosítsd a megfelelő körülményeket!

Először is gondold végig, hogy mekkora helyet tudsz leendő növényednek szentelni. Ha nagyobb erkéllyel rendelkezel, akár tv paprikát is ültethetsz, viszont ha tényleg csak egy csík ablakpárkányod van, akkor azokból a fajtákból válassz vetőmagot, amik nem nőnek túl nagyra.

Az a szerencsés abban, ha otthon ültetsz paprikát, hogy nem kell megvárnod, míg a külső hőmérséklet stabilan eléri a 20 fokot, és nem teszi tönkre fáradozásodat idejekorán a hajnali fagy.

Hogyan és mikor állj neki?

  1. Tél végén, tavasz eleje környékén a paprika magjait előcsíráztatjuk, ezzel felkészítjük a magokat a földben lévő életükre. Az előcsíráztatás azt jelenti, hogy egy éjszakára, lehetőleg langyos vízbe beáztatjuk a magokat. Reggelre ezek megduzzadnak, és bár egyenlőre nem látszik ennél több, a felszín alatt az anyatermészet végzi a dolgát.
  2. Az éjjeli fürdőzés után még erősödnie kell a magocskáknak, amit kétféleképpen tehetünk meg. Vagy maradnak a fürdőben, amit fóliával vagy üveglappal lefedünk, de gyakran szellőztetjük, vagy egy éjszaka után beleszórjuk őket egy papírtörlőbe, amit aztán szintén benedvesítünk. Reggel és este tarts ellenőrzést, ha szükséges, akkor újra kell vizezni a papírtörlőt. Addig csináld ezt, amíg megjelennek a 2-3 mm-es csírák.
  3. A csírák megjelenését követően már bátran földbe ültethetjük, azt azonban tartsuk szem előtt, hogy a magokat ne helyezzük egymáshoz túl közel. Olyan helyet keressünk a csírás magoknak, ahol 12-14 órán keresztül folyamatosan éri őket a fény. Ha ez természetes úton nem megoldható, akkor mesterséges fénnyel kell helyettesíteni.
  4. Az öntözés tekintetében meg kell találnod az arany középutat! Ne locsold túl a növényedet, mert könnyen elkap valamilyen gombás betegséget. Viszont a fejlődéshez szüksége van vízre, ezért jó, ha mindig nedves a talaj. A talaj. A paprikapalánta szára és levele nem kedveli a vizet, erre is figyelj.

Ha elbátortalanodtál, vagy nincs lehetőséged most kísérletezni, de jó minőségű paprikaalapú fűszerekre vágysz, tekintsd meg a Chili Hungária Webáruházat a különlegességekért.

Mire vigyázz?

A palánták szára gyenge és vékony, bánj velük körültekintően! Ha nagyon megnyúlnak, az azt jelenti, hogy ágaskodniuk kell a fényért, keresni kell nekik verőfényesebb helyet.

Miután megjelentek a csírák, és földbe helyezted magokat, ne száműzd őket addig az erkélyre vagy a párkányra, amíg a nappali hőmérséklet el nem éri az állandó 22 fokot, és a reggeli fagyoknak nyoma sincs.

Tápanyagoldatos öntözéssel segítheted paprikádat a fejlődésben.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo