fbpx

Nem csak a hideg árthat az ízületeinknek – így vigyázzunk magunkra

Télen az ízületek rendkívüli terhelésnek vannak kitéve, de korántsem csak a csípős hidegek okozhatnak gondot. Mire figyeljünk pontosan, ha meg szeretnénk óvni az ízületeinket és porcainkat? Milyen szabályokat tanácsos betartani, hogy még idős korunkban is gondtalanul mozoghassunk és sportolhassunk? Alábbi cikkünkben pontosan ennek jártunk utána!

1. Törekedjünk az aktív életmódra!

A rendszeres, de nem túl intenzív mozgás elősegíti az ízületek és porcok egészségének megőrzését. Hetente 2-3 alkalomnyi sportolással már rengeteget tehetünk azért, hogy a jövőben ne küzdjünk ízületi panaszokkal. Ha mégis pörgősebb mozgásformát választanánk, mindenképpen érdemes tudatosan felkészülni az edzésekre, például ízületvédő készítmény fogyasztásával és az ízületeket melegen tartó ruházat segítségével.

Legyen szó sétáról, kocogásról, biciklizésről vagy konditermi edzésről, az ízületek és izmok megmozgatása garantáltan pozitív eredményeket hoz. A hangsúly persze itt is a mértéken van, éppen ezért az ízületek túlerőltetése soha nem célravezető, sőt még komoly sérüléseket is okozhat, ami miatt akár hosszú hetekig vagy hónapokig is szüneteltetni kell a jótékony hatással bíró edzéseket.

2. Sportolás előtt mindig melegítsünk be alaposan!

Mielőtt magasabb tempóra kapcsolnánk, vagy nagyobb súlyokat mozgatnánk meg, elengedhetetlen a tetőtől talpig történő bemelegítés. Kb. 5-10 percnyi átmozgatás már elegendő ahhoz, hogy a hideg izmok és ízületek kellően bemelegedjenek az intenzívebb edzésekhez. Így jelentősen csökkenthető az ízület- és ízomhúzódások esélye, ráadásul a sportteljesítményt tekintve is pozitív hatás érhető el.

Milyen gyakorlatokkal tanácsos bemelegíteni?

  • Karkörzések
  • Vállkörzések
  • Törzsdöntések
  • Kardió gépeken edzés alacsony intenzitással
  • Kis súllyal való átmozgatás
  • Kocogás

3. Tartsuk fenn az optimális testsúlyunkat!

Mivel a térdízületek minden egyes lépésnél terhelést kapnak, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora súllyal kell megbírkózniuk. Minél nagyobb súlyfelesleggel szembesülnek, annál komolyabb terhelést kapnak, ez pedig néhány év alatt súlyos ízületi kopáshoz is vezethet. Felmérések szerint már 5 kg-nyi túlsúly is közel 40%-kal nagyobb terhelést róhat a térdízületekre, ezért a súlyfelesleg leadásába tanácsos minél hamarabb belevágni.

Sajnos az Európai Unióban hazánk vezeti az elhízottsági listát, és társadalmunk kb. 30%-a rendelkezik kisebb-nagyobb túlsúllyal. Az ideális testsúly eléréséhez természetesen a személyre szabott étrend összeállítása és a rendszeres mozgás jelenti a megoldást. Az extra kilók ledobásával pedig szó szerint könnyebb lesz a léptünk, a dinamikusabb és tehermentesített mozgásért pedig ízületeink is garantáltan hálásak lesznek.

4. Hidegebb időben öltözzünk kellően melegen!

Amikor a késő őszi vagy kora téli hideg időszak beköszönt, öltözzünk rétegesen ízületeink védelme érdekében. Persze soha nem kell túlöltözni, de a csípős decemberi fagyokban már muszáj felkapni egy vastagabb nadrágot és téli kabátot, hiszen az ízületek ebben az időszakban rendkívül könnyen megsérülhetnek a hideg idő hatására.

TIPP: Ha télen is a szabadban szeretnénk mozogni, célszerű kora délután, a lehető legmelegebb időpontban elkedzeni az edzést. Ha pedig már súlyos mínuszok repkednek, a legjobb döntés egy kellemesen fűtött konditermet választani, vagy akár otthon kihúzni a telet a sportolással.

5. Ha bajt érzünk, azonnal forduljunk orvoshoz!

A kopásos ízületi megbetegedéseket még idejében kezelni kell, hogy később biztosan ne legyen szükség műtéti beavatkozásra. Akár a térdünk vagy a csípőnk fáj, minél hamarabb látogassunk el a háziorvosunkhoz, aki további vizsgálatokat rendelhet el, hogy pontosan kiderüljön a probléma forrása. Nem tanácsos halogatni a szakemberek felkeresését, hiszen az időben diagnosztizált ízületi gyulladás vagy porckopás még könnyen orvosolható.

A fenti tippek segítségével tudatosan gondoskodhatunk ízületeink védelméről. A legjobb, amit tehetünk, ha aktív életmódot folytatunk, edzés előtt pedig mindig bemelegítünk, illetve ügyelünk az ideális testsúlyunk elérésére és fenntartására. Ízületvédő készítményt már a hidegebb hónapok beköszönte előtt érdemes beszerezni, de akár egész évben is használhatjuk, hogy ízületeink és porcaink még évtizedek múlva is egészségesek maradjanak.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo