fbpx

Mit mond a kések etikettje? – A halkés megfelelő használata

A laikus és a profi szakácsok egyaránt tudják, hogy minőségi konyhai eszközök nélkül nem lenne ugyanolyan a munka. Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy talán a kés a legnépesebb konyhai eszközcsoport. 

Rendkívül fontos, hogy minden folyamat alatt az ahhoz illő eszközt vessük be, így ma már a különböző típusú késeknek is számos változata van. Így a funkcionalitás a konyhában egyfajta rendszert teremt. A következő cikkben most erről ejtünk szót, ráadásul a halkés használati előnyeiről is többet olvashatsz. 

Miért van szükség funkcionális eszközökre? 

Egyáltalán nem véletlen, hogy funkciók szerint gyártják a különféle konyhai eszközöket. Ezek egyfajta támogatásként jelennek meg a legfontosabb tevékenységek elvégzése során.

Valószínűleg te sem kenyérvágó késsel szeleteled a húst, és nem a sajtkést használod a filézés során. Ez egyrészt negatív irányba befolyásolná a végeredményt, másrészt az efféle viselkedés egyáltalán nem biztonságos. 

Éppen ezért született meg a funkciók alapján csoportosított kések kínálata, amelyek lehetővé teszik számodra a rendeltetésszerű alkalmazást. Ez már egy jó irány, s a végén még igazi profi leszel a konyhában!

Miért hasznosak a halkések?

A halkés hallatán nagy az esélye annak, hogy mindenkinek más kés képe jelenik meg a lelki szemei előtt. Éppen ezért most tisztázzuk, hogy valójában mire is való a halkés.

A Kések Ollók Webáruház halkések kategóriájában is több eltérő késsel találkozhatsz. Például némely halkés a böllér, a hentes munkáját segíti a halak kíméletes “lemészárlásában”. Ezenkívül vannak még filézőkések is, amelyeknek az előkészítés során van nagy szerepük. A mindennapi konyhai életben ez sokat segíthet, ahogy az egyszerű halkés is. 

Természetesen a funkcionális kések esetében is lényeges, hogy minőségi darabokat használj. Ebben a Dick márka termékei segédkeznek. A kései rozsdamentes acélból, illetve lézerrel ellenőrzött vágóélekkel vannak ellátva, markolatuk pedig csúszásmentes. A hézagmentes kapcsolat a markolat és a penge között pedig meggátolja a kórokozók megtelepedését.

Mit csináljak egy halkéssel a kezemben?

Mielőtt egy horrorfilm jelenete ugrana be erről a kérdésről, inkább kanyarodjunk vissza a konyhai alkalmazáshoz. A halelőkészítő folyamat során, habár fontos a minőségi eszköz megléte, nem mindegy, hogy milyen technikával dolgozunk!

A halkés alkalmazása kapcsán fontos megemlíteni a filézés folyamatát. Ez igazából egyenlő a csonttalanítással. Kezdetben levágjuk a hal fejét és a farkát. Aztán beleszúrjuk a kést a gerinc vonala mentén, mad az apró töviscsontok mellett fel is hasítjuk azt. Ezután, amikor az oldalbordák mentén lefelé haladsz, akkor igyekezz úgy dolgozni, hogy minél kevesebb hús maradjon a csontokon. 

A halkést ezenkívül használhatod irdalásra is, amely során apró bevágásokat ejtesz a halon.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo