fbpx

Milyen voltak az eljegyzési gyűrűk az ókortól napjainkig?

Az eljegyzési gyűrű egyáltalán nem új keletű dolog, hiszen már az ókorban is használták, és onnantól kezdve majdnem minden korból vannak róla emlékek, feljegyzések. De lássuk is, hogy mi minden maradt ránk az eljegyzési gyűrűk divatja terén!

Egészen az ókortól

Az ókori Egyiptomban már ismerték a gyűrű fogalmát, bár ekkoriban még csak az ujjuk köré tekertek egy drótot az emberek. Ez már akkor azt jelentette, hogy valakihez kötődnek, hiszen azt tartották, hogy a bal kéz gyűrűsujjából egyenesen a szívbe vezet egy kis ér.

Később, a középkorból is akad írásos emlék, miszerint az első eljegyzési gyűrűt 1477-re datálták. Ezt Maximilian, Ausztria főhercege juttatta el Burgundiai Máriának, és a mintázata is egyedi volt. Ez egy arany gyűrű volt, melynek a kövei egy “M” betűt formáztak.

A XVI-XVII. századból is vannak már írásos emlékek az eljegyzési gyűrűkről, így tudhatjuk, hogy nagy divat volt már akkoriban is, hogy rövid költeményeket, verseket véstek a gyűrűkbe. Ekkor az eljegyzési gyűrű ezüstből, míg a házasságkötéskor használt karikagyűrű aranyból készült, így a szertartás előtt ki is cserélhették azt. Shakespeare drámáiban is megjelenik az eljegyzési és a karikagyűrű fogalma, így sokat megtudhatunk róluk.

A XIX. századtól a jövőbe

A XIX. század maga a romantika. Legfőképp azért is jellemző a korra, mert Viktória királynő romantikus boldogsága sokaknak példaként szolgált. Ez pedig az ékszerekben is megjelent, azaz rendkívül gyakori volt a virág, a szív, de még a kígyó minta is. A gyémánt is ekkoriban terjedt el igazán, mivel egy újonnan felfedezett gyémántbánya biztosította hozzá az utánpótlást.

A XX. század elején jöttek divatba igazán a gyémántgyűrűk. Ekkor szinte már elképzelhetetlen volt, hogy más kerüljön az ékszerbe, mint egy gyémánt. Általában az eljegyzési gyűrű alapanyaga már platina volt, és egyre szélesebb körben vált elérhetővé.

A 20-as, 30-as évek nagy divatja volt a geometrikus gyűrű. Ez nagyon messze volt a nőiestől, hiszen geometrikus formái nem mindig emlékeztettek eljegyzési gyűrűre.

Az ezt követő 40-es évek divatja egészen más volt már, mert javában dúlt a második világháború, de az eljegyzési gyűrűk feltűnőek és izgalmasak voltak. Csupa ív, nőies motívumok és hatalmas gyémántok jellemezték. Ezeken felül persze megjelentek a színes köves gyűrűk is.

Az 50-es években Audrey Hepburn férje hozta divatba a többféle arany kombinációját, ami a mai napig ismert, és egyre többen választják.

A 60-as években a méret volt a lényeg, míg a következő évtizedben csillapodott ez a trend, és a princess csiszolás elnyerte végleges formáját. A 80-as évek slágere volt a zafír, hiszen Diana is ilyen eljegyzési gyűrűt kapott Charles hercegtől. A 90-es évek óta nincs egy nagy uralkodó trend, mivel ma már minden elérhető, a paletta színes, és így könnyű a választás.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo