fbpx

Mikor szükséges továbbítani a számla adatait az adóhatóságnak?

2020. július 1-je óta továbbítani kell a NAV felé minden olyan számla adatát, amely belföldi vállalkozás részére lett kiállítva. Azonban azokban az esetekben, ahol számviteli bizonylat készült, nem kell jelenteni az adatokat. Az alábbiakban eláruljuk, hogy melyek ezek a kivételes esetek.

 Mikor nem kell adatot szolgáltatni? Ha számviteli bizonylat a számla, illetve akkor, ha nem szolgáltatásról vagy termékértékesítésről adták ki a számlát. Továbbá akkor sem kell adatot szolgáltatni, ha szolgáltatásról vagy termékértékesítésről szól a számla, azonban a teljesítés helye nem Magyarország.

 

Csak termékértékesítést és szolgáltatásnyújtást lehet adóztatni

 

Az Áfa tv. 165. § (1) bekezdés a) pontjában lévő esetekben számviteli bizonylatot kell kiadni számla helyett. A számviteli bizonylat esetében adatszolgáltatási kötelezettség nincs, vagyis az adatokat nem kell továbbítani a NAV felé. A számviteli bizonylatokat egyértelműen el kell különíteni a számláktól.

 

Ilyen eset például az áfamentes ingatlan-bérbeadás. Amennyiben a bérbeadó számviteli bizonylatot állít ki a bérlő, mint belföldi áfaalany részére, akkor az ügylet esetében nem érvényesül az online adatszolgáltatási kötelezettség. Az Áfa tv. tárgyi hatálya szerint csak termékértékesítést és szolgáltatásnyújtást lehet adóztatni.

 

Fontos meghatározni a számlázott ügylet teljesítésének helyét

 

Az Áfa tv. II. fejezetének 1. és 2. alfejezete alapján lehet meghatározni a számlázott ügylet teljesítésének helyét. Ha a teljesítés helye nem Magyarország, akkor nem kerül felszámításra áfa, mivel az ügylet hazánkban nem adóztatható. Amennyiben nem Magyarország a teljesítés helye, nem kell adatot szolgáltatni az adóhatóság felé.

 

Továbbá akkor sem kell adatot szolgáltatni a NAV felé, ha a számlán tévesen került felszámításra az áfa. Ha kényelmesen, egyszerűen és gyorsan használható online számlázó programot keresel, mellyel automatizálhatod a kötelező online adatszolgáltatást, nézz szét a Billingo oldalán!

 

A hibás adatszolgáltatás mulasztási bírsággal jár?

 

Az adóhatóság bírságot szabhat ki, amennyiben az adatszolgáltatásra kötelezett számlák adatainak továbbítása elmarad, késedelmes vagy hiányos. A NAV a bírság kiszabásakor mérlegelitöbbek között az adózó jogkövetési hajlandóságát, jogellenes magatartását, valamint azt, hogy az adózó milyen körültekintéssel járt el.

 

Az értékelést követően a NAV bírságol vagy mellőzi annak kiszabását. Vajon tudatos jogsértésnek minősül, amennyiben olyan számla adatai kerülnek továbbításra a NAV felé, melyre nem vonatkozik az online adatszolgáltatási kötelezettség? Valószínűleg nem, mivel a felesleges adatszolgáltatás is a bevétel lejelentéséhez járul hozzá.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo