fbpx

Miért fontos a tetőszigetelés?

A ház hőszigetelése nem csupán energiamegtakarítással jár, hanem társadalmi szinten is jelentős beruházás, hiszen hozzájárul a zöldebb jövő megteremtéséhez. A Föld energiaforrásaival való takarékoskodás lehetővé teszi azt, hogy a következő generációk is biztonságban élhessenek, azonban ezért már a mában is tenni kell!

Hőszigetelés során a legtöbb esetben nyílászáró csere és homlokzati szigetelés történik, azonban nem szabad megfeledkezni a tető vagy a padlás szigeteléséről sem, hiszen ismert fizikai törvény, hogy a meleg felfelé száll.

Mi is pontosan a tetőszigetelés?

A csomeszigeteles.hu általános felhasználású közetgyapotja egyaránt felhasználható mind a homlokzati, mind pedig a tetőszigetelés során. Ha nem található beépített padlástér az ingatlanban, akkor a födémet kell szigetelni, ha pedig tetőtérbeépítés van, akkor a tetőt. Mindkét esetben ki kell választani azt a szigetelőanyagot, amelyet használni szeretnénk, valamint a megfelelő rétegrendet célszerű alkalmazni. A nedvesség elleni védelemről a párazáró és a páraáteresztő fólia gondoskodik, a napfény visszaverését pedig a hővisszaverő fólia végzi el.

A tetőszigetelés során használható szigetelőanyagok

Az üveggyapot egy könnyű és hatékony anyag, a kőzetgyapot is szinténezekkel az előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, lélegző és természetes anyag, ezért a tetőszigetelésre kiváló választás. Az extrudált polisztirol hab (XPS) és az expandált polisztirol hab (EPS) is megfelelő erre a feladatra, mivel remek a hőszigetelő képességük. Az XPS egy sűrűbb, nehezebb anyag, mint a lépésálló EPS, ezért ellenállóbb a terheléssel szemben, valamint a hőszigetelési képessége is jobb. Az EPS azonban hatékonyabban átereszti a gőzt, így a pára könnyebben eltávozik az épületből.

A PVC szigetelést inkább a tetők külső szigetelésére használják, azért, hogy a nedvesség és a vízszivárgás bejutását megakadályozza. Belső felületen is alkalmazható, amennyiben egy magas hőmérsékletű környezetből nagy a hővisszaverődés, vagy éppen a tetőszigetelés célja az alatta levő helyiség hűvösen tartása.

A fóliák

A fóliát mindenképpen alkalmazni kell, ennek azonban többféle formája van. A kiválasztását célszerű szakemberre bízni, így a szigetelőrendszer tökéletes lesz. A hővisszaverő fólia visszaveri a napfényt és a hőt, így tudja csökkenteni a tető alatti hőmérsékletet. A páraáteresztő fólia megakadályozza a páralecsapódást, közben pedig lehetővé teszi a pára áramlását. Így megelőzhető a penészedés, valamint a szigetelőanyag is száraz marad. A párazáró fólia akkor alkalmazható, amikor hideg tetőteret kell szigetelni, vagy a szellőzőnyílások környékét. Kiváló választás hőszigetelő anyagok alatt és lapos tetők esetén.

A tetőszigetelés a nyári melegben is hasznos, mivel kevesebbet kell működnie a klímaberendezésnek, télen pedig a fűtési költségek csökkenthetők általa. A lakók közérzete kellemesebb lesz, a lakás élhetőbbé válik, ezért érdemes minél hamarabb gondoskodni a hőszigetelés kivitelezéséről, melybe a tetőszigetelés is beletartozik.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo