fbpx

Mi a helyzet az autópályamatrica-díjakkal Szerbiában?

Az autópályamatrica-rendszer nem csak hazánkban, de a szomszédos országokban, pl. Szerbiában is működik. Akadnak eltérések a két ország rendszere között, mely nem csak a díjakban mutatkozik meg. Nézzük meg, hogy jelenleg mi a helyzet a szerbiai autópályákkal és az autópályamatrica-díjakkal.

Igen, Szerbiában is fizetni kell

Aki rutinos hazai autópálya-használó, azt nem éri meglepetésként, hogy fizetni kell a használatért. Cserébe gyorsabban és biztonságosabban, valamint az autónkat kímélőbb utakon haladhatunk a célunk felé.

Szerbiában is fizetni kell az autópályákon. Náluk kapus díjfizetési rendszer működik. Vannak különböző díjkategóriák, melyek alapján, valamint a két kapu közötti távolságnak megfelelően kell fizetnünk. Lesz egy belépő- és egy kilépőkapunk, és minél messzebb van a kettő egymástól, annál többet fizetünk.

Díjkategóriák

 Négyféle díjkategória van Szerbiában. Ezekbe különböző feltételek alapján kerülnek besorolásra a gépjárművek. A besorolás függ a tengelyek számától, a jármű magasságától (az első tengelyen, a járdától függőlegesen mérve), teljes magasságától és tömegétől. Lássuk a kategóriákat!

  • 1a kategória: A motorkerékpárok, quadok és háromkerekűek tartoznak ide.
  • 1-es kategória: A személyautók többsége ide tartozik. A kategória egyik kritériuma, hogy kéttengelyes legyen a jármű. A legfeljebb 1,3 méter magasságú gépjárművek és az 1,9 méter teljes magasságú kisteherautók is ide tartoznak. A kisteherautók közül csak azok, melyeknél a megengedett legnagyobb tömeg maximum 3500 kg.
  • 2-es kategória: Ide tartoznak azok a gépjárművek, amik megfelelnek az 1-es kategóriában foglaltaknak, csak épp utánfutót húznak. Valamint a kisteherautók közül is az 1-es kategóriában leírtaknak utánfutóval együtt is megfelelők. Azok a kisteherautók is ide tartoznak, melyek összmagassága meghaladja az 1,9 métert, de a legnagyobb tömegük maximum 3500 kg.
  • 3-as kategória: Itt vannak a két- vagy háromtengelyes kisteherautók egyes típusai. Az első tengelyen mérve 1,3 méter feletti magasságúak, melyek megengedett legnagyobb tömege 3500 kg feletti. Továbbá a kéttengelyes 1,9 méter teljes magasságot meghaladó kisteherautók, melyek megengedett legnagyobb tömege utánfutóval 3500 kg alatti.
  • 4-es kategória: Itt vannak a (pótkocsi tengelyeivel együtt) négy- vagy többtengelyű, 1,3 méter feletti magasságú, 3500 kg feletti járművek.

Elsőre kicsit bonyolultnak tűnhet, de csak egyszer kell kisakkozni, hogy melyik kategóriába sorolható a járművünk. Csak ne feledkezzünk meg a hazai autópálya-matricáról sem, mert Szerbiát az M5-ös autópályán keresztül érjük el.

2021-es autópályamatrica-díjak Szerbiában

 A díjakat pontosan ki kell számolni az autónk és az utunk paraméterei alapján. Ugyanakkor elmondható, hogy az 1-es kategóriában általában kb. 5-6 EUR-t kell fizetnünk 100 km útért. Készpénzzel és bankkártyával is tudjuk fizetni a díjat.

(Támogatott tartalom)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo