fbpx

Legyen Ön is környezettudatos, komposztáljon!

Aki rendelkezik kerttel vagy egy nagyobb, növényekkel beültetett terasszal, az tudja, hogy mennyi kerti hulladék gyűlhet össze egy-egy szezon alkalmával. Miért szállíttatná el a háztartási hulladékkal ezeket, ha fel is használhatná?A levágott füvet, a lemetszett faágakat, az elszáradt növényrészeket, a kiszedett növényeket és a konyhai hulladékot nagyszerűen lehet hasznosítani, ugyanis komposztálással belőlük jó minőségű szerves trágya készíthető. Így a komposztálással nemcsak a hulladék mennyisége csökkenthető, ami anyagiakban is mérhető, hanem növényei is meghálálják a gondoskodást.

A komposztálás menete

A komposztálás nem új keletű, a kertművelésben alkalmazott módszer, azonban napjainkban nagyon népszerű. Köszönhetően az egyre inkább terjedő környezettudatos gondolkodásmódnak.

A komposztálás újrahasznosítás, melyben a folyamat során a szerves anyagok oxidáció hatására lebomlanak, miközben szén-dioxid, ásványi anyagok és humusz képződik.

Néhány alapvető elv betartásával Ön is készíthet jó minőségű komposztot. Fontos, hogy a komposztálóba megfelelő arányban kerüljön szerves hulladék, hogy adottak legyenek a lebontáshoz az ideális körülmények. Szakértők szerint 75% zöldhulladékhoz (fű, zöldség, gyümölcs) 25% felaprított barnahulladékot (gally, mulcs, forgács) kell adni. A komposztot időnként ajánlatos átkeverni.

Könnyen kezelhető műanyag kerti komposztálók 

Ha Ön is szeretne jót tenni önmaga és a környezet érdekében, ráadásul egyszerűen megoldani a komposztálást, válogasson a minőségi műanyag komposztálók között. Ezek nagy előnye a hagyományos komposztálással szemben, hogy:

  • zárt felépítésüknek köszönhetően védik a komposztot a kártevőktől,
  • a beépített szellőzőknek hála óvják a komposztot a túlzott rothadástól, illetve
  • kevésbé kellemetlen szagúak a nyitott komposztálókhoz képest,
  • a nyitható tetőnek köszönhetően könnyű a kerti zöldhulladék behelyezése,
  • valamint a nyitható alsó ajtóknak köszönhetően könnyű hozzájutni a már elkészült komposzthoz.

A műanyag kerti komposztálók nagy előnye még a könnyű összeszerelhetőség és szállíthatóság. Azonban emellett stabil szerkezetűek, tartósak, UV- és fagyállóak.

Számos műanyag kerti komposztáló újrafeldolgozásból származó, újrahasznosítható műanyagokból készül.

A komposztáló elhelyezése

Fordítson kellő gondot a komposztálóláda elhelyezésére. A legjobb, ha például egy fa alá, félárnyékos helyre kerül, hogy se túl sok napfény, se túl sok eső ne érje.

Célszerű a szomszéddal megbeszélve, a közös kerítéstől legalább 1 m távolságra telepíteni, hogy körbejárható legyen, és az esetlegesen keletkező szagok se zavarjanak senkit.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo