fbpx

Kézműveskedés gyerekekkel

Minden gyerek imád alkotni a saját kezeivel, legyen az egy rajz vagy éppen egy gyurmafigura. Az alkotótevékenység fontos szerepet játszik a gyermek személyiség- és készségfejlesztésében.

A festéssel, rajzolással, gyurmázással nem csak az óvodai, iskolai készségfejlesztő foglalkozásokon tudjuk lekötni a gyerekek figyelmét, hanem otthon is. Az alkotási folyamat amellett, hogy örömmel tölti el a gyerekeket, további pozitív hatásokkal is bír, így például fejleszti a kreativitást, a problémamegoldó képességet, a finommotorikát.

A kreatív alkotás, mint a gyermeki személyiség- és készségfejlesztés eszköze

A gyermekeinkkel folytatott közös festés, rajzolás, gyurmázás, egyéb alkotómunka során sok tudást adhatunk át csemetéinknek. A közös tevékenység által fejlődik együttműködő és megfigyelőképességük, kreativitásuk, ügyesedik a kezük. Az alkotás segíti a jobb önkifejezést és a fantázia fejlődését is.

A legjobb, ha minél több kreatív technikát és készségfejlesztő eszközt megmutatunk a gyerekeknek, és bátorítjuk őket a kísérletezésre, arra, hogy szabadon alkossanak. Lényeges, hogy minden esetben minőségi készségfejlesztő eszközöket adjunk a gyerekeknek. Biztosítsunk többféle alapanyagot az alkotáshoz: színes kréták, vízfestékek, tempera, ecsetek, színes ceruzák. Válasszunk olyan eszközöket, amelyekkel könnyű dolgozni.

Az alkotótevékenység, a finom mozgások által javul a gyerekek finommotorikus képessége. A festésnek, rajzolásnak, gyurmázásnak köszönhetően biztosabb lesz a gyerekek eszközfogása, hiszen ügyesedik a kezük, egyre ügyesebben tartják az ecsetet vagy éppen a színes ceruzát. Ez segíti őket az írás elsajátításában is, így biztosabb alapokon kezdhetik el az iskolát is. 

Ugyanakkor a fent említett alkotótevékenységek nem csak a finommotorikus képességet fejlesztik, hanem a koncentrációs képességet is, ami szintén fontos az iskolai években. Az elkészült alkotások pedig valódi sikerélményt adnak a gyerekeknek.

A kreatív alkotás, mint a gyermeki önkifejezés fontos eszköze

Az alkotás fontos önkifejezési eszköze a gyermeknek. A gyerekek az alkotással, a festéssel, rajzolással ki tudják fejezni gondolataikat, érzelmeiket, problémáikat. Az alkotás lehetőséget ad a bennük lévő feszültség oldására, a problémák feldolgozására.

A gyerekek is állandó stressznek vannak kitéve, így lényeges, hogy legyen olyan eszköz a kezükben, ami segíti őket a szorongás oldásában, az őket ért hatások feldolgozásában.

Tartsunk otthon rendszeresen kreatív napot, amikor felnőttek-gyerekek együtt alkotnak. A közös munka egyaránt örömöt ad kicsiknek-nagyoknak, és az így készített alkotások örök emléket jelentenek a család számára is, amikben később is gyönyörködhetünk.

Próbáljuk ki az ujjfestést, ezt a gyerekek is nagyon élvezik, hiszen szabadon maszatolhatnak. Gyurmázzunk, rajzoljunk, fessünk közösen csemetéinkkel. A lényeg, hogy engedjük őket szabadon alkotni.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo