fbpx

Kerékpárról egyenesen a jégfalra: Szelídítsd meg a vadont a Szlovák Paradicsomban!

A behavazott Szlovák Paradicsom impozáns jégesésekkel, kanyonban húzódó tizenkét kilométeres korcsolyapályával, távolsági sífutópályákkal, páratlan élményekkel és a szlovákiai hegyek lélegzetelállító panorámájával vár.

Hóba és jégbe zárt népszerű szurdokok és fenséges kilátás a Tátrára
Az ország keleti részén elterülő Szlovák Paradicsom télen is bejárható ugyanazokat a turistaösvényeket követve, mint az év más időszakában (a HZS Kyseľ ferratát kivéve). Csomagolj a hátizsákba hágóvasat, hómacskákat, csúszásgátlókat és túrabotot és indulj felfedezni a nemzeti park közkedvelt szurdokokait, vízeséseit és létráit. A hóval és jéggel borított táj ámulatba ejt. Ejtsd útba a fenomenális sziklagalériát – a Tamásfalvi-kilátót (Tomášovský výhľad), a leglátogatottabb Száraz-Fehér-völgyet (Suchá Belá) és a legvadregényesebb Sólyom-völgyet (Sokolia dolina) Szlovákia harmadik legmagasabb vízesésével, a 70 méter magas Fátyol-vízeséssel (Závojový vodopád).

Tamásfalvi-kilátó © Regional Tourism Organization Slovak Paradise & Spiš

A jégbefagyott természeti alkotások csábítják az adrenalin rajongóit
A Szlovák Paradicsom befagyott vízesései vonzzák a téli kalandok kedvelőit. Ha van megfelelő felszerelésed és elég tapasztalatod, hat helyszínen tesztelheted le állóképességedet a jégmászásban. A Sólyom-völgy (Sokolia dolina) gyakorlott mászók részére ajánlott. Próbáld ki a jégeséseket a Kolostor-szakadékban (Kláštorská roklina) és a Zejmár-szakadékban (Zejmarská roklina) vagy küzdd le a Nagy vízesést a Piecky-szakadékban.

Zejmár-szakadék © Regional Tourism Organization Slovak Paradise & Spiš

Kevésbé jártas mászók megdolgoztathatják a jégcsákányukat a Száraz-Fehér-völgyben (Suchá Belá) és a Létánfalvi malomnál (Letanovský mlyn). Ha első alkalommal szeretnél jeget mászni, megteheted kölcsönzött felszereléssel és nemzetközi minősítéssel rendelkező hegyi vezető felügyelete alatt. De ez nem az egyetlen jeges kaland, ami a Szlovák Paradicsomban vár rád. Hosszan tartó teleken, főleg februárban a Hernád-áttörés (Prielom Hornádu) kanyon 12 km hosszú korcsolyapályává válik. Sehol máshol Szlovákiában nincs ehhez fogható élmény!

Piecky-szakadék © Regional Tourism Organization Slovak Paradise & Spiš

Kilométerek sífutóléceken mesebeli tájakon keresztül
A Szlovák Paradicsomban nemcsak a hágóvasakat, jégcsákányokat és korcsolyákat lehet kiszellőztetni, hanem a sífutóléceket is. Az Iglótól (Spišská Nová Ves) 18 kilométerre található Grajnár sportközpontban kedvező hóviszonyok mellett hat jelzett és gépekkel karbantartott sífutópálya áll rendelkezésre háromtól tíz kilométeres hosszúságban. A Novoveská Huta városrészből indulva Murány irányába és vissza 20,5 km hosszúságban van kijelölve turistaút sífutók részére.

Grajnár © Regional Tourism Organization Slovak Paradise & Spiš

Népszerű a Vojtechova samota irányába húzódó bányászati tanösvény, amelyen sífutóléceken a piros jelzésen (17,3 km) vagy a negyedével rövidebb kék jelzésen csúszhatsz végig. Ha a távolsági sífutóútvonalakat kedveled, teszteld le a kb. 20 km hosszú karbantartó gépekkel rendezett szakaszt Poráč és Bindt központok között. Egyre keresettebbek a backcountry sífutópályák is, amelyekből nincs hiány a környéken. A Szlovák Paradicsom térségében és a Szepesség déli részén (Slovenský raj a južný Spiš) számos könnyebb pálya található új kihívásokkal és fantasztikus kilátásokkal, csak választani kell.

Mlynky / Biele vody © Regional Tourism Organization Slovak Paradise & Spiš

Még több tippet téli üdülésre Szlovákiában a www.slovakia.travel/hu weboldalon találhatsz, akik a cikk megjelenését támogatták.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo