fbpx

Így vásárolhatunk autót saját pénz nélkül

Amikor autót vásárolunk, az egyik legfontosabb kérdés az, hogy honnan lesz rá pénzünk. A BiztosDöntés.hu megmutatja milyen kölcsönt használhatunk hozzá.

Az új autók piaca egyelőre nem lendült fel

Az elmúlt években a chiphiány, logisztikai problémák és a gyártási késedelmek jelentős hatással voltak az autópiacra. Az autógyártók korábban azt jósolták, hogy a piac 2024-re helyreáll, de még mindig borúsak a kilátások. A 2024-es évre korábban jelentős visszaesést prognosztizáltak az új autók eladásában, mivel nálunk az új autók iránti kereslet jelentősen csökkent. 2023-ban az Európai Unióban egyedül Magyarországon helyeztek forgalomba kevesebb új autót, mint egy évvel korábban.

Az autóválasztás terén némi átrendeződés figyelhető meg, annak ellenére, hogy az SUV-k népszerűsége töretlen, múlt évben az eladások nagyjából 40 százalékát ezek tették ki.

Az elektromos autók iránti érdeklődés nő

Az elektromos autók iránti érdeklődés jelentősen megnőtt az elmúlt években. A piaci szabályozás, a kormányzati támogatások és az üzemanyagárak növekedése mind hozzájárultak ehhez. Bár a legtöbben anyagi szempontok és praktikum alapján választanak, egyre több vásárló a fenntarthatóság és környezetvédelem miatt dönt az elektromos meghajtású autók mellett.

Már a cégek is szívesen választanak elektromos autókat, és állítják össze ezekből a flottájukat. A futárszolgálatok is egyre nagyobb számban üzemeltetnek elektromos járműveket. A technológia fejlődése miatt egyre nagyobb hatótávolságú autók kerülnek piacra, ami különösen fontos a kiszállítási és taxi szolgáltatások esetében. A céges vásárlásokat ráadásul pályázati pénzek is segítették.

Egyre több gyártó kínál alacsonyabb árfekvésű elektromos modelleket, és a kínai autógyártók is növelik piaci részesedésüket. A lakossági vásárlók számára előnyös lehet a csökkenő kereslet, mivel így jobb alkupozícióba kerülhetnek, és akciók révén olcsóbban vásárolhatnak autót.

A finanszírozás nehézségei

Az autóvásárlás legkritikusabb pontja a finanszírozás. Szerencsére az utóbbi néhány hónapban némi kamatcsökkenést figyelhettünk meg a személyi kölcsönök piacán. A legtöbb vásárló hitelből vásárol autót, így érdemes alaposan megfontolni, milyen hitelt választunk.

Milyen hitelt érdemes használni?

A leggyakoribb megoldások az autóhitel és az autólízing.

A lízing több kötöttséggel jár, és általában nem olcsóbb, mint a kölcsön. Az autókereskedésekben gyakran elérhetők lízingelhető autók is, de használt autóknál már kicsit körülményesebb a lízing. Kritikus az autó kora, ugyanis 12 évesnél idősebb autót nem lehet lízingelni.

A lízing esetében az autó tulajdonosa a lízingcég, a lízingelő csak a futamidő végén írathatja azt a saját nevére. A vásárláshoz ráadásul önerő is szükséges.

Az autóhitel ezzel szemben valójában egy személyi kölcsön. Ma már nem kínálnak a bankok olyan autóhiteleket, amelyek fedezete a megvásárolni kívánt autó. Erre a célra személyi kölcsönt igényelhetünk. A kölcsön egyik előnye, hogy szabadon felhasználható. Ez akkor is így van, ha a kölcsönt a bank autóvásárláshoz kínálja.

Ezek olyan speciális személyi kölcsönök, amelyeket a bank kifejezetten ehhez a hitelcélhoz igazított, de még ekkor sem kötelező a teljes összegből autót vásárolnunk. Az autó itt azonnal a mi nevünkre kerül, és a pénzt egy összegben megkapjuk. A kölcsön törlesztőrészlete a futamidő végéig fix, és akár 10-15 millió forint is elérhető. A jellemző legmagasabb futamidő 7-8 év körül van, de némely banknál akár 10 év is lehet.

A választáshoz érdemes a BiztosDöntés.hu személyi kölcsön kalkulátorát használni.

Ha 5 millió forintot igénylünk és ehhez havi 500 ezer forint jövedelmet igazolunk, a MagNet Bank ezt 11,47 százalékos kamat mellett kínálja. Ehhez jövedelem-érkeztetésre van szükség, kezdeti költséggel azonban nem kell számolnunk.

Az MBH Bank szintén 13 százalék alatti kamatot kínál, ha havi 400 ezer forint utalás érkezik a bankszámlánkra. Az UniCredit Banknál jóváírási akciók is vannak, és ez a bank akár 12 millió forint kölcsönt is ad.

Jelzáloghitel is jöhet?

Szabad felhasználású jelzáloghitelből is lehet autót vásárolni, és alacsonyabb kamatokkal kell számolnunk. A jelzáloghitelek futamideje hosszabb lehet, mint a személyi kölcsönöké, de ingatlanfedezet szükséges hozzájuk. Az induló költségek magasabbak, és az igénylési folyamat több hétig tart.

Egyéb lehetséges megoldások

Autóvásárláshoz használhatunk hitelkártyát és folyószámla-hitelkeretet is. Ezek kényelmesek, de a kamatok magasak, és nem mindig fedezik a szükségleteinket. Ha pénzvisszatérítési lehetőség is tartozik a hitelkártyához, akkor a tankolásnál spórolhatunk vele.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo