fbpx

Így lesz hatékony és kíméletes a főzőlap tisztítása

A konyhai tevékenységek, legyen szó sütésről, főzésről vagy csupán előkészületekről, szennyeződésekkel járnak.

Ha üveg vagy indukciós főzőlapunk van, gondot kell fordítanunk a rendszeres és kíméletes tisztításra. Igaz ugyan, hogy a sima felületet könnyebb karbantartani, mint a mélyedésekkel, gázrózsákkal tarkított gáztűzhelyeket. Azonban a főzőlapok sérülékenységét szem előtt kell tartanunk, amikor takarítunk. Ha így teszünk, a tűzhelyünk meghálálja a gondoskodást. Minden alkalommal olyan lesz, mintha vadonatúj lenne.

Mindig a megfelelő szereket használjuk

Mind az üveg, mind az indukciós főzőfelület simasága gyorssá és egy egyszerűvé teszi a dolgunkat. Azonban mindig figyeljünk a tisztítószerek megválasztására. Vásároljunk kifejezetten a főzőlapunkhoz illő takarítószereket. Választhatjuk a környezetbarát és gazdaságos megoldást is. Tíz százalékos ecetet is használhatunk a tűzhelyeink tisztításához.

Ne csak a felületkezelő anyagok megválasztására fordítsunk gondot. Az sem mindegy, mivel töröljük le a főzőlapunkat. Ne essünk neki súrolóval, mert összekarcoljuk a sima felületet. Ez pedig sem esztétikai, sem a működés szempontjából nem előnyös.

Az üveg főzőlapok tisztítása

Ha hagyományos üveg főzőlapon készítjük ételeinket, érdemes minden alkalommal áttörölni a felületet. Így elkerülhetjük, hogy a kifröccsent ételek makacs foltot hagyjanak, esetleg újra leégjenek. Várjuk meg, amíg a főzőlapunk kihűl, és ecetes vagy tisztítószeres nedves szivaccsal töröljük át. Néhány perccel később papírtörlővel vagy egy száraz textildarabbal szárítsuk meg a tűzhelyet. Legyünk türelmesek, a csíkok el fognak tűnni, és újra úgy fog csillogni a főzőlap, mint új korában.

A napi tisztítás mellett rendszeresen szükség lehet a tűzhely nagyobb takarítására. Ekkor használhatunk speciálisan főzőlapokra kifejlesztett kaparót is. Ezek általában a készülékek tartozékát képezik.

Egyszerűen és gyorsan takarítható az indukciós főzőlap

Az onlineMárkaboltoknál kapható indukciós főzőlapok takarításának menete tulajdonképpen megegyezik a hagyományos üveg főzőlapéval. Azzal a különbséggel, hogy az elektromágnes gyorsaságát ebben a helyzetben is kiaknázhatjuk. Ugyanis az indukciós főzőlapok sokkal gyorsabban elkezdenek kihűlni. Ennek előnye,hogy a tisztítást hamarabb megkezdhetjük.

Azonban ha igazán makacs ételfoltokkal van dolgunk, akkor résen kell lennünk. Ha karamellizálunk például, vagy cukorszirupot készítünk, még melegen távolítsuk el a cukrot a főzőfelületről. Később ugyanis, ha már kihűlt, nagyon nehéz dolgunk lesz vele.

Az indukciós lapoknál is tartsunk be minden előírást, és csak megfelelő eszközöket használjunk. A pillanatok alatt felmelegedő és lehűlő főzőzónákkal időt és energiát spórolhatunk meg. Ez elvitathatatlan előnye az indukciós főzőlapoknak a többi technológiával szemben.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo