fbpx

Hogyan varázsolhatjuk hangulatos hellyé a nappalinkat?

A nappali jellemzően a legtöbbet használt helyiség az otthonokban, ami azt jelenti, hogy mindenképpen megérdemli a figyelmet. Függetlenül attól, hogy pihenésre használjuk, vagy alkalmanként bulit rendezünk, a tökéletes berendezés rendkívül fontos.

Kezdjük az egészet egy tervvel!

Sokan hajlamosak vagyunk anélkül vásárolni és kiválasztani a bútorokat, hogy tervet készítenénk. Ennek a súlyát még a folyamat elején nem érezzük, csupán akkor, amikor megérkeznek a beszerzett darabok, és el kellene őket helyezni valahogyan. Ilyenkor kezdünk aggódni, hogy a kanapé hogyan fog elférni, a könyvespolc jóval magasabb, mint amire emlékeztünk, és még folytathatnánk a sort.

Érdemes a vásárlás előtt fontolóra venni, hogy milyen hangulatot szeretnénk a szobába. Legyen laza, meghitt, játékos vagy inkább elegánsabb? Amint ezt a kérdést sikerült eldönteni, utána már gyerekjáték lesz a megfelelő stílus, illetve a színskála megtalálása.

 

Soha ne becsüljük alá a fókuszpont erejét egy helyiségben

 Néha természetes módon jelennek meg, például ha van egy beépített kandallónk, míg máskor saját magunknak kell megteremteni őket, például egy TV-állvánnyal. Bármire is essen a választásunk, fontos, hogy a bútorokat amennyire csak lehetséges, e köré rendezzük el.

Ne toljuk a berendezést túlságosan a falhoz!

A helyiség méretei határozzák meg, hogy milyen messzire tudjuk rakni a bútorokat a falaktól. De még egy apró lakásban is aranyszabály, hogy mindenképpen hagyjunk egy lélegzetvételnyi helyet a kettő között. Természetesen, ha nagyobb térrel rendelkezünk, nyugodtan elhelyezhetjük a bútorzatot a szoba közepén, a faltól kicsit távolabb.

Hagyjunk elég mozgásteret!

 Az egyik legfontosabb dolog, amit figyelembe kell venni, amikor ülőgarnitúrát helyezünk el bármely helyiségben, az a mozgás lehetősége. Az embereknek nem szabad megbotlani bennük vagy egymásban, hogy eljussanak a szoba egyik végéből a másikba.

Mint mindenhol, itt is kiemelten fontos az egyensúly megtalálása

Tartsuk szem előtt a különböző darabok méretét és elhelyezését is, ügyelve arra, hogy ne csoportosítsuk az összes nagy vagy kis elemet egy területen, amitől a tér ferde és nyugtalanító hatású lehet.

Arra is figyeljünk, hogy a formák változatosak legyenek. A nappaliban bizony rengeteg olyan idom fellelhető, amit annak idején az iskolában tanultunk. Az asztalok, szőnyegek, párnák például a négyzetet és a téglalapot szimbolizálják, a dohányzóasztal vagy a tükör lehet mondjuk a kör, a hatszögletű formát pedig egy fali tartókonzolon keresztül helyezhetjük el a helyiségben.

Bárhogyan is alakítjuk a belső teret, fontos ügyelni a szobában már meglévő építészeti formákra. Mondjuk, ha halszálkás parkettánk van, akkor az téglalapokat, az ablakok négyzeteket, téglalapokat és köröket adnak, míg az ajtónyílások szintén téglalapokat. Nézzünk körül, vegyük figyelembe a befolyásukat, majd jöhet egy kis geometria, hogy lássuk, hogy is illeszkednek a rendszerbe.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo