fbpx

Hogyan válasszunk kilincset?

Amikor kilincset szeretnénk vásárolni, többféle szempontot érdemes figyelembe vennünk ahhoz, hogy valóban a tökéletes darabot válasszuk ki.

A szóba jöhető szempontok közül az első, ami mindenkinek eszébe jut, az talán az, hogy mennyire szép, de az a legjobb, ha nem kizárólag erről az oldalról közelítjük meg a kérdéskört.

Az esztétikum szerepe

Természetes, hogy mindenki gyönyörű, az ajtó és a lakás stílusához egyaránt illő kilincset szeretne találni, és a hatalmas választéknak köszönhetően ez ma már egyáltalán nem kell, hogy különleges kihívást jelentsen.

A klasszikus megjelenéstől kezdve a modern változatokig számos különböző stílusú kilincs várja az érdeklődőket.

A mindent eldöntő funkció

Ha a megjelenés nem az elsődleges szempont, akkor érdemes elsőként a funkció kérdéskörét körbejárni. De mit is értünk ezalatt? Azt, hogy más kilincs való egy fürdőszobába, más fajtát választunk a lakószobákba, és szintén más típus lesz megfelelő akkor, ha bejárati ajtóhoz keresünk kilincset.

A bejárati ajtónál például érdemes a biztonsági kilincsek között szétnézni, s az sem árt, ha a törésvédett pajzshoz is ragaszkodunk. Ezzel a kombinációval újabb szintre emelhetjük lakásunk, és ezzel együtt értékeink biztonságát.

A lakószobák esetében el kell dönteni, hogy szeretnénk-e egyáltalán, hogy zárhatóak legyenek, míg a fürdőszobák, valamint a mellékhelyiségek ajtajaira olyan típust érdemes választani, amely belülről egyszerűen forgatható, így biztosan nem kell attól tartani, hogy a kulcsnak egyszer lába kél. Az 1kulcs.hu kínálatában minden kilincsváltozatot megtalálunk.

Milyen ajtóra keresünk kilincset?

Ez egy tipikusan olyan kérdés, ami általában nem az elsők között merül fel, noha azt is meghatározza, hogy egyáltalán megfelel-e a választott darab az adott ajtóhoz.

Elsősorban a műanyagból, valamint a fémből készült ajtóknál érdemes legelőször azt megnézni, hogy egyáltalán milyen típusú kilincsek közül válogathatunk, ugyanis ezekben az esetekben csak az adott anyaghoz való kilincsek fognak megfelelni.

Rozettás vagy hosszúcímes-kilincset szeretnénk?

Megjelenés szerint, illetve a méretet tekintve sem mindegy, hogy rozettás vagy hosszúcímes-kilincs opciójában gondolkodunk. Míg elvileg a rozettás kilincs esetében nem kötnek minket a méretek, az esztétikus megjelenés érdekében azért nem teljesen mindegy a távolság.

Azt is érdemes észben tartani, hogy egy felújításnál, ha korábban hosszúcímes-kilincsek voltak, akkor az utánuk maradt nyomokat nem biztos, hogy el tudjuk teljesen tüntetni, és ilyenkor érdemes inkább megmaradni az eredetinél az esztétikus végeredmény érdekében.

A hosszúcímes-kilincsek esetében arra kell odafigyelni, hogy milyen méretet választunk, hiszen ezek hat különböző méretezésben is előfordulnak, és egyáltalán nem mindegy, hogy melyikből vásárolunk be.

Láthatjuk, hogy sokféle szempont felmerül kilincsvásárláskor, s ezek között számos olyat is találunk, amelyek eleve szűkítik a választható kilincsek körét, ezért ezekkel érdemes kezdeni a sort.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo