fbpx

Hogyan tanítsd meg kisgyermekedet a színekre és a formákra?

A formák és színek megismertetése nagy hatással lehet a gyermekek kognitív fejlődésére, és erős alapot teremt a későbbi oktatásukhoz, mivel segít meghatározni és rendszerezni a körülöttük lévő világot.

A probléma viszont az, hogy a legtöbb szülő nem igazán tudja, hogy ezt hogyan valósíthatná meg játékosan módon. Ezért is szenteljük a mai cikkünket ennek a témának, és megmutatjuk a leghatékonyabb módszereket.

1) Szerezz be egy puzzle számfestőt!

A Kreactivity Webáruház puzzle számfestői egyikének bevetése nagyon jó stratégia lehet, hiszen ezek a kézügyességet fejlesztő termékek egyesítik a számok alapján történő festés és a puzzle minden előnyét. Fejlesztik a gyermek rövid távú memóriáját, javítják a kézügyességét, de ami a legfontosabb, hogy erősítik a kognitív képességeit.

Válaszd például a Kis róka 500 darabos számfestő puzzle-t, mivel viszonylag egyszerűbb! Majd miután megérkezett, rakjátok ki közösen, és ezután álljatok neki a festésének, közben kérd meg a gyermekedet arra, hogy nevezze meg, éppen milyen színnel fest, vagy milyen formákat lát a képen. A részletek tanulmányozása megmozgatja majd az elméjét, és segít abban, hogy felismerje a formákat, a színeket, valamint a mintákat.

2) Használj színes játékokat!

A lurkók imádnak játszani, és a játékaikra szabályosan kincsként tekintenek. Ezért érdemes lehet ezeket is bevonni a tanulási folyamatba. Kérd meg például a gyerkőcöd, hogy mutassa meg a piros kisautóját, a zöld robotját, a rózsaszín babáját vagy akár a fekete kismotorját! Ha véletlenül nem azt hozná oda elsőre, akkor próbálj meg rámutatni egy hasonló színű tárgyra. Ennek segítségével rávezetheted, hogy könnyebben megjegyezze a különböző tónusokat.

3) Mutass neki példákat a természetből!

Vidd ki a gyermeked az erkélyre vagy a kertbe, és mutasd meg neki az égbolt színeinek variációit, valamint a szomszédos épületek, az utak és egyéb tárgyak színeinek változását a nap folyamán. Így egyúttal megtanulja a színmélységeket is.

4) Kezdd az egyszerű formákkal!

A formák megismertetését érdemes az egyszerűbbekkel kezdened, mint amilyen például a négyzet, a téglalap, a kör és a háromszög. Miután ez megtörtént, tovább léphetsz az összetettebb alakzatokra, például az ötszögre.

Ehhez egy nagyon jó módszer, ha egy üres papírlapra ráhelyezel például egy kávésbögrét vagy egy kisebb tálcát, és megkéred a gyermeked, hogy ceruzával rajzolja meg a tárgyak körvonalait. Ennek köszönhetően hamar észreveszi majd a formák közötti különbségeket. De az is elősegítheti még a formák gyorsabb azonosítását, ha séta közben kérdezgeted, hogy minek milyen az alakja.

5) Építőkockák használata

Az építőkockák használata közben a gyermeked rengeteg dolgot tanul: számolni, párosítani, kiválogatni, összeilleszteni, csoportosítani, és mindeközben megismeri a különböző formákat is.

Az utóbbit még inkább elősegítheted azzal, ha játék közben megkéred a csemetédet, hogy nevezze meg azoknak a különböző elemeknek a formáját, amelyek kombinációjával megépítette a várat.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo