fbpx

Hogyan optimalizálhatjuk otthonunk költségeit?

Az utóbbi években az egyre ütemesebben emelkedő energiaárak mellett könnyen érezhetjük úgy, hogy túlságosan sok pénzt költünk a közüzemi számláinkra. Bizonyos lépéseket azonban így is megtehetünk, hogy lefaragjunk a rezsiköltségeinkből. A technológiai fejlődés és a környezettudatosság erősödése révén szerencsére ma már számos megoldás a rendelkezésünkre áll ehhez, de egy kis odafigyeléssel és bizonyos életmódbeli változtatásokkal is jelentős változást tudunk elérni. Cikkünkben ehhez adunk néhány hasznos tippet.

Első a tervezés: mérjük fel a kiadásainkat!

Ahhoz, hogy hatékonyan csökkenteni tudjuk háztartásunk költségeit, első lépésként érdemes alaposan felmérni, hogy pontosan mire mennyit költünk. Ezáltal nemcsak az egyes kiadásaink megoszlását, illetve a fogyasztási szokásainkat láthatjuk át jobban, hanem arról is képet kaphatunk, hogy milyen életmódbeli változtatásokra vagy akár korszerűsítési beruházásokra van szükség a felesleges kiadások elkerüléséhez.

Gyűjtsük össze a közüzemi számláinkat az elmúlt hónapokból vagy évekből! Vizsgáljuk meg, hogy mennyit fizetünk az egyes szolgáltatásokért, illetve hogy miként változik a fogyasztásunk évszakonként vagy hónapról hónapra! Ha úgy érzékeljük, hogy valamelyik közüzemi szolgáltatónak kiugróan sokat fizetünk, érdemes végiggondolni, hogy milyen módon takarékoskodhatunk azon a területen, továbbá hogy milyen lehetőségeink vannak a hosszabb távú költségcsökkentésre.

Ismerjük meg a fogyasztási szokásainkat is!

Kiadásaink áttekintése mellett sokat segíthet az is, ha kiemelt figyelmet fordítunk a mindennapos fogyasztási szokásainkra. Felkapcsolva hagyjuk a lámpákat, ha éppen nem tartózkodunk az adott helyiségben? Mosogatás, fogmosás közben folyamatosan nyitva hagyjuk a vízcsapot? Hosszabb távon az ilyen és ehhez hasonló apróságok is számottevően megemelhetik a rezsiköltségeinket, ezért tanácsos ezekre is tudatosan odafigyelni, és lehetőleg elkerülni a pazarlást eredményező szokásokat.

Arról nem is beszélve, hogy ezek ismeretében még inkább nyilvánvalóvá válik, hogy mely területeken van szükség korszerűsítésre, és mely területeken elégséges a tudatosabb energiafogyasztás.

Tippek a költségoptimalizáláshoz

Utólagos hőszigetelés

Háztartásunk energiahatékonysága nagy mértékben azon múlik, hogy mennyire hatékony az épület hőszigetelése. A megfelelő szigetelés télen meleget biztosít lakásunkban, de a nyári kánikula során is hozzájárul a kellemes hűvös fenntartásához.

Amennyiben ingatlanunk hőszigetelése nem bizonyul elégségesnek, utólagosan is szigeteltethetjük a homlokzatot, a tetőszerkezetet vagy akár a padlót, ezzel megszüntetve az esetleges hőhidakat az épületszerkezetben, amelyeken keresztül könnyen eltávozhat a benti hő. Ne feledkezzünk meg emellett a nyílászárókról sem! Ha azt tapasztaljuk, hogy az ajtók, ablakok résein kiszökik télen a meleg vagy nyáron a hideg, a felragasztható ablakszigetelő szalagok vagy a huzatfogó párnák jó megoldást jelenthetnek. Ha viszont ez sem bizonyul elégségesnek, érdemes megfontolnunk a nyílászárócserét is.

Fűtéskorszerűsítés

A hagyományos, fosszilis tüzelőanyagokat használó fűtési rendszerek nemcsak a fenntarthatóság szempontjából bizonyulnak problémásnak, hanem az energiahatékonyság terén is egyre inkább elmaradnak napjaink elvárásaitól. Szerencsére ma már számos alternatív fűtési megoldás közül választhatunk, amelyekkel gazdaságosabban, egyszersmind környezetkímélőbb módon biztosíthatjuk az optimális hőmérsékletet otthonunkban.

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a hőszivattyús rendszerek, amelyeket fűtéshez, hűtéshez, illetve a használati meleg víz előállításához is használhatunk. A hőszivattyú kültéri egysége az ingyenesen elérhető környezeti energiaforrásokból – a berendezés típusától függően a levegőből, a talajból vagy vízből – nyeri ki a hőt, amelyet aztán a radiátoros vagy felületfűtéshez, illetve a kazánhoz is továbbíthat.

A hőszivattyús rendszerek előnye, hogy működtetésükhöz október 15. és április 15. között áramszolgáltatónknál igénybe vehetjük a kedvezményes H-tarifát, amellyel a rendes díjszabáshoz képest akár 30-40%-kal is csökkenthetjük energiaköltségeinket. A H-tarifa ebben az ősztől tavaszig tartó időszakban napi 24 órában, bármiféle megszakítás nélkül elérhető.

Energiahatékony készülékek és világítás

Áramszámlánkból tovább faraghatunk, ha elévült háztartási kis- és nagygépeinket modernebb, energiahatékonyabb modellekre cseréljük. Az új készülékek kiválasztásakor törekedjünk arra, hogy azok minél magasabb energiahatékonysági osztályba tartozzanak, hiszen ezzel biztosíthatjuk az energiatakarékosabb és kevésbé környezetterhelő működést!

Emellett régi izzóinkat is kicserélhetjük energiatakarékos LED-es világítótestekre – ezek hosszú élettartamukkal és alacsony fogyasztásukkal is hozzájárulnak az áramköltségek mérsékeléséhez.

A vízhasználat csökkentése

A vízspórolás érdekében ajánlott ellenőrzi a vízvételi pontokat a lakásunkban. A csöpögő csapok miatt ugyanis hosszú távon jelentős mennyiségű vizet pazarolhatunk el – ha bárhol szivárgást észlelünk, javíttassuk azt mielőbb! Próbáljunk kevesebb vizet használni a tisztálkodás során is: fürdés helyett lehetőség szerint válasszuk inkább a zuhanyzást, és törekedjünk arra, hogy ne töltsünk három-öt percnél többet a zuhany alatt! Ezen felül beszerezhetünk víztakarékos zuhanyfejet, illetve WC-tartályunkat is lecserélhetjük olyan változatra, amely tetszőleges vízmennyiség leöblítését biztosítja.

Ha pedig kertes házban lakunk, esővízgyűjtő tartályokat is kihelyezhetünk a kertbe. Az ezekben összegyűlt esővizet kerti locsolásra, illetve bizonyos takarítási munkálatokra is használhatjuk.

Rezsiköltségeink optimalizáláshoz tehát bizonyos felújítási munkálatok, illetve új eszközök, berendezések beszerzésével is hozzájárulhatunk. Ugyan ezek először többletköltséget jelentenek, hosszabb távon akár számottevően csökkenthetik kiadásainkat, ennek köszönhetően pedig jó eséllyel megtérülő lesz a befektetésünk. A korszerűsítéssel ráadásul a fenntarthatósági szempontoknak is eleget tehetünk, így otthonunk nemcsak komfortosabb lesz, de az ökológiai lábnyomunk is csökkenhet.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo