fbpx

Hogyan locsold a kerti növényeket?

A kertünk rendszeres öntözést kíván. A gyep, a bokrok és a növények is sokkal szebbek lesznek, ha biztosítjuk számukra a megfelelő vízutánpótlást.

Ennek ellenére sokan nem szívesen locsolnak. Sokan spórolni akarnak a vízzel, hiszen a rendszeres kerti locsolás nagyban megnyomja a vízszámlát. Mások igyekeznek környezettudatos életmódot élni, és ezért minél kevesebb vizet szeretnének használni.

Az arany középút megtalálása azonban fontos. Hiszen a növényeknek is szükségük van a vízre, de érthető, ha elveinket sem szeretnénk feladni… De vajon milyen locsolási technikák közül válogathatunk? Nézzük!

Kézi öntözés

Annak ellenére, hogy a technológia eszméletlenül sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, még mindig sokan ragaszkodnak a hagyományos, öntözőkannával vagy vödrökkel való locsoláshoz.

Bizonyos esetekben elképzelhető, hogy ez a megoldás működőképes. Ha kis kerttel rendelkezünk, amelyben a legtöbb növénynek nincs nagy vízigénye, valóban nem túl nagy erőfeszítés a locsolás. Akkor is jó megoldás lehet, ha esetleg túlzottan eltérő vízigényű növények találhatók egy adott területen, hiszen az automata öntözőrendszerek nagy része nem képes megkülönböztetni, hogy melyik növénynek mennyi vízre van szüksége. És persze az áramfogyasztással is spórolhatunk így.
Azonban valljuk be, rengeteg hátránya is van. Ha nagy a kert, akkor akár órákba is telhet, amíg minden egyes bokrot, virágot meglocsolunk. A gyep öntözése szinte elképzelhetetlen ezzel a technikával. Amíg a locsolókannát vagy vödröt a megfelelő helyre visszük, óhatatlanul is nagy mennyiségű vizet locsolhatunk ki, így végső soron rengeteget pazarlunk.

Szerencsére ma már ennél sokkal modernebb technikák közül válogathatunk!

Szivattyúk használata

 Ha komplett öntözőrendszer kialakításán törjük a fejünket, elkerülhetetlen egy kiváló minőségű kerti szivattyú beszerzése.

Ha még csak most ismerkedsz a különböző szivattyúkkal, akkor érdemes körbenézned a különböző, Kärcher Center Marclean szivattyúk között! Ezek kényelmes öntözést tesznek lehetővé.

Rotációs vagy forgó sprinkler

Szintén a hatékonyabb módszerek közé tartozik az ún. rotációs, vagy más néven forgó sprinkler. Ennek során van egy földbe szúrt fix alap, illetve egy szabadon mozgó fej, amihez egy locsolótömlőt kötünk. Működése során a víznyomás hatására körbe-körbe forog, miközben permetezi a vizet.

Előnye, hogy automatikusan működik, nincs szükség emberi kézre. Általánosságban kisebb kertekben éri meg a használata, de néhány típusa akár nagyobb kertekben is megállja a helyét.

Természetesen a felsoroltakon kívül még rengeteg különböző locsolási technika közül lehet válogatni. Ennek köszönhetően mindenki megtalálhatja azt a módszert, amely számára a legkényelmesebb és a leginkább passzol a kertjéhez.

(x) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo