fbpx

Hogyan lehet még hatékonyabb a karrier építése?

Karrierünk során számtalan döntést kell meghozni. Az álláskeresés is ugyanúgy a folyamathoz tartozik: érdemes odafigyelni arra, hogy hogyan állunk az egész művelethez. Ma már számtalan útmutató és szolgáltatás érhető el, amelyekkel célszerű élni, hogy minél tisztább képet kapjunk a piac helyzetéről.

Szakemberek tudnak segíteni

A CV Shark szolgáltatásai például minden támogatást megadnak ahhoz, hogy el tudjunk helyezkedni, netán a karrierünkben a következő szintet elérhessük. Ma már egyre kisebb szerepe van annak, hogy jónevű egyetemről van diplománk, vagy éppen milyen eredmény van az oklevélben. Ez azért is van, mert maga a verseny már a felsőoktatásban eltöltött évek alatt is elkezdődik.

Ha nem tudunk érdekessé válni, megkülönböztetni magunkat a piacon, akkor csak átlagos jelentkezők leszünk a legjobb pozíciókért folytatott harcban.

Függetlenül attól, hogy pályakezdők vagyunk vagy szenior szakemberek, vannak olyan kérdések, amelyeket bizonyos időközönként fel kell tennünk magunknak. Ilyen például az, hogy mégis mikor tanultunk utoljára valami újat? Mennyire ismerjük a saját szakterületünk piacát? Mikor tettünk utoljára lépést annak érdekében, hogy jobb szakemberek legyünk? Mely az a terület, amibe ha beletanulunk, akkor a jövőnk is biztosítva lesz?

Továbbá, talán az egyik legfontosabb: a jövedelem hány százalékát költjük önképzésre? Ezek mind fontosak abból a célból, hogy kiemelkedjünk a többi jelentkező, szakember közül.

A gyakorlati tudás, tapasztalat jelenti az igazi versenyelőnyt

Ha valaki a karrierváltáson gondolkodik, akkor mindenképpen meg kell ejteni egy alapos kutatómunkát. Ezzel megismerhetjük az új szakterületet, beszerezzük a szükséges információkat, hogy mégis milyen tudás kell a sikeres váltáshoz. Ha lehetőség adódik rá, akkor mindenképpen gyakorlati tapasztalatot kell szerezni. Ez lehet másodállás, projektmunka és önkéntes feladatvégzés is.

Attól, hogy 5-10-15 éve dolgozunk, még nem lesz egyértelmű a cégek számára a szakmai anyagunk alapján, hogy valóban értékesek vagyunk, pláne egy másik iparágban. Ezért is fontos, hogy először bizonyítani kell. A gyakorlati tapasztalatszerzés szinte mindennél többet ér. A segítségével biztosan könnyebb dolgunk lesz a váltás során.

Merjünk önállóan cselekedni

Ez elsőre furcsán hangozhat, de a gyakorlatban senki nem fogja megmutatni az utat a sikerhez, vagy éppen fogni a kezünket. Nekünk kell mindent megtenni annak érdekében, hogy a karrierünk a megfelelő úton haladjon tovább. Ehhez kockázatot kell vállalni, merni hibázni, valamint szeretni a munkánkat.

Ha ezek megvannak, akkor szinte garantáltan célba fogunk érni. Ha azt szeretnénk, hogy saját magunk legjobb verziójává váljunk, akkor nem szabad arra várni, hogy levegyék a vállunkról a döntés és cselekvés terhét.

A folyamatot jobb minél hamarabb elkezdeni, ha eddig nem tettünk. Az eredménye garantáltan meglesz.

(X) Támogatott tartalom

 

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo