fbpx

Hasznos tippek a kiskutyák etetéséhez

Egy kölyökkutyának alapvetően 3 dologra van szüksége: tápláló ételre, sok pihenésre és egy szerető gazdira, aki gondoskodik róla. A másodikkal általában nincs különösebb gond, és azon kutyusoknak az esetében, akik felelősségteljes gazda mellett nőnek fel, az első is ki van pipálva.

No de maga az etetés sok esetben feladja a leckét a kutyatulajdonosoknak, pláne a kölykök esetében. Hisz ha a tanácstalan gazdi elkezdi böngészni a Petguru oldalán az N&D eledelek széles kínálatát, akkor nem csoda, ha összezavarodik, hogy mégis melyik lenne a legjobb eleség imádott kutyuskája számára. Ehhez adunk cikkünkben némi segítséget.

Mit kell tudni a legkisebbek etetéséről?

A kutyák 5-6 hetes korukban állnak át a szilárd táplálékra, előtte még főként anyatejet fogyasztanak csak. Életük első 3 hetében még fogaik sincsenek, ezért ekkoriban még nem is nagyon jöhet szóba más táplálék.

Ha azonban valamilyen oknál fogva az anyakutya nem tudja etetni a kölykeit, akkor tejpótló tápszerre lesz szükség. Ilyet ma már könnyedén be lehet szerezni az állateledel üzletekben. Ami inkább gondot okoz, az a megfelelő adagolás. Hiszen a csöppségeket éjjel-nappal, nagyjából 3 óránként etetni kell, így ebben az időszakban eléggé kötött lesz a napirended.

Körülbelül 3 hetes korban lehet elkezdeni a hozzátáplálást, azaz a szilárd étel fokozatos bevezetését. Ezt úgy a legkönnyebb kivitelezni, hogy junior tápot áztatsz be egy kis vízbe vagy tápszerbe. A szemek így felpuhulnak, és a kicsik könnyen meg tudják enni őket.

Viszlát, anyatej!

5-6 hetes korban már kibújtak a tejfogak, így ekkortól már nem fontos beáztatni a kutyatápot, mert a keményebb szemeket is el tudják rágni. Érdemes kialakítani egy napi rutint, és fixen meghatározni az etetések rendjét.

Napi 4-5 alkalommal, kis mennyiségeket adj a kiskutyáknak, természetesen csakis kölyöktápból. Az anyjuk mellett felnövő kicsik ilyenkor még szopiznak néha, de már egyértelműen túlsúlyba került a szilárd táplálék.

Mostantól már az ivóvizet is biztosítanod kell számukra, hamar megtanulják majd, hogy az nem(csak) pancsolásra való, hanem a szomjukat tudják csillapítani vele.

Lassan közeleg a felnőttkor

8-9 hetes korban a kiskutyákat már el lehet választani az anyjuktól, általában a tenyésztők is ekkortól adják oda az új gazdiknak a kölyköket. Az anyatej vagy a tápszer tehát itt már teljesen lekerül az étlapról, a helyét átveszi a konzerv és/vagy száraz kutyaeledel.

3 hónapos korban még érdemes naponta 3 alkalommal enni adni, féléves kortól viszont lassan beállhat a felnőtt kutyáknál is alkalmazott napi kétszeri, reggeli és esti etetés rendje. Itt is törekedj arra, hogy lehetőleg azonos időpontokban történjen az étkezés, ugyanis az állatnak biztonságot és nyugalmat jelent a kiszámítható napirend.

1 éves kortól pedig szép lassan el lehet hagyni a kölyöktápot és átállni a felnőtt kutyáknak való eledelre. Ezekből szintén rengetegféle kapható, így indulhat az izgalmas kísérletezés! A cél az, hogy megtaláld kutyád kedvencét, amitől tele lesz energiával, és jókat tudtok közösen játszani.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo