fbpx

Genetika vagy életmód? 5 dolog, amit tehetünk a fogaink egészségéért

Az első benyomás nagyon fontos az emberi kapcsolatok kialakításában. Egy barátságos és szép mosoly megalapozhatja a rólunk kialakított pozitív képet, a fogaink szépsége és egészsége pedig nagymértékben hozzájárulhat ehhez. Ráadásul, ha a fogaink épek, akkor elkerülhetjük a sokszor kellemetlen és drága fogorvosi kezeléseket is. De mi a fogaink egészségének titka?

Mi határozza meg a fogaink egészségét?

Mint minden más testi tényezőt, úgy a fogaink állapotát is nagyban befolyásolják az öröklött tulajdonságok és a környezeti hatások is. Vannak olyan fogproblémák, amelyek családon belül halmozódhatnak, tehát genetikai tényezők állnak a háttérben. A fogak torlódása például ilyen, hiszen az állapot az állkapocs méretétől is függ, ami örökölt tulajdonság. Jó hír, hogy ezt fogszabályzással lehet orvosolni.
Az ínyproblémák hátterében szintén állhatnak genetikai tényezők, de a rossz szájhigiénia is. A fog szerkezete szintén lehet öröklötten gyengébb, amely hajlamosíthat a fogszuvasodásra. Az életmódunkkal azonban befolyásolhatjuk – pozitív és negatív irányba is – a genetikai tényezőktől „kapott” alapot.


Mit tehetünk az ép fogsorért?

Fontos szem előtt tartani, hogy az öröklött tényezők nagy része csupán hajlamosít a fogproblémákra. A megfelelő életmóddal, jó szokásokkal és helyes táplálkozással sokat tehetünk fogaink egészségéért, genetika ide vagy oda.
Helyes táplálkozás
Megtehetjük, hogy nemcsak a napi fogápolással, hanem az étkezések során is támogatjuk a fogaink egészségét. Az elegendő kalciumbevitel mellett a D- és a K-vitamin, valamint a magnézium pótlásra is figyelni kell. Ezek a nyomelemek ugyanis kiemelten fontosak a csontképződés folyamatában. Természetesen az ásványi anyagok és vitaminok fogyasztása minden életkorban elengedhetetlen feltétele az egészséges fogazatnak.

Szájhigiénia

Önmagában viszont kevés a helyes táplálkozás. Fontos, hogy kellő hangsúlyt fektessünk a szájhigiéniára is! Az étkezések alkalmával a fogfelszínen lepedék rakódik le, amely idővel fogkővé szilárdulhat, ez pedig ideális táptalaja a baktériumoknak. A kórokozók és az ételmaradékok beeszik magukat a fogkő porózus szerkezetébe, amely nemcsak kellemetlen lehelethez vezet, hanem a fog kilyukadásához is. A baktériumok által termelt savak ugyanis károsítják a fogzománcot. Naponta legalább kétszer alaposan mossunk fogat, a fog minden felületét érintve! Érdemes fogselymet is alkalmazni, ami a fogközök tisztítását könnyíti meg.

Rendszeres szűrővizsgálatok

A szájápolás nem mindig elégséges a problémák megelőzésében, a legnagyobb igyekezetünk ellenére is kialakulhat íngyulladás, fogkőlerakodás vagy fogszuvasodás. Lehetnek ugyanis olyan nehezen hozzáférhető fogfelületek, amelyeket nem tudunk kellőképpen megtisztítani. Ezért minimum félévente nézessük át fogainkat szakemberrel! A fogkő-eltávolítást egyébként is tanácsos időnként elvégeztetni megelőzésképpen. A fogorvosi vizsgálatoknak köszönhetően a kialakulóban lévő problémákat is idejében tudják kezelni. Ezáltal elkerülhetjük a későbbi komolyabb beavatkozásokat, mint amilyen a gyökérkezelés, a foghúzás vagy az ezt követő fogimplantátum-beültetés.

Káros szokások mellőzése

A fogaink épségének megőrzéséhez azzal is hozzájárulhatunk, ha kerüljük a fogakat károsító ételek és italok fogyasztását. A cukros desszertek és édességek kiváló táptalajt biztosítanak a szájban élő baktériumoknak. Ezek rendszeres fogyasztása elősegíti az íngyulladás vagy fogszuvasodás kialakulását. A dohányzás gyengíti a fogíny ellenálló-képességét és daganatok kialakulásához is vezethet. A kávé, a vörösbor és a fekete tea fogyasztása pedig a fogfelszín elszíneződését vonhatja maga után. Fogyasszunk inkább sokkal több gyümölcsöt és zöldséget, hiszen rengeteg hasznos vitaminnal és ásványi anyaggal töltik fel szervezetünket!

Védjük a fogainkat is!

Ha sérülésveszéllyel járó sportot folytatunk, akkor gondoljunk fogaink fizikai védelmére is, használjunk fogvédőt! Nemcsak a küzdősportoknál vagy bizonyos labdajátékoknál indokolt a fogaink védelméről gondoskodni, hanem az extrémebb helyen történő kerékpározásnál is hasznos lehet.

Elkerülhető-e a gyökérkezelés vagy a foghúzás?

Az apróbb fogászati panaszokat sokszor hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. A gyulladt vagy vérző íny, a hidegre-melegre érzékeny fogak és társaik hátterében azonban komolyabb problémák is lehetnek. A súlyos ínygyulladás vagy a fogágybetegségek a fog elvesztésével is járhatnak. Jobb esetben a szuvas vagy lyukas fogakat fogtöméssel meg lehet menteni. Azonban ha a károsodás már fogbélgyulladást okozott, akkor a problémát gyökérkezeléssel kell kezelni. Az eljárás a fogban lévő erek és idegek eltávolításával jár, ami hosszú távon a fog meggyengüléséhez, törékenyebbé válásához vezet.

Nem érdemes tehát halogatni a szakember felkeresését, ha valamilyen fogaszati panaszt tapasztalunk, azonnal menjünk fogorvoshoz! Az idejében elkezdett kezeléssel megmenthetjük fogainkat és megúszhatjuk egy apróbb töméssel is.
Az egészséges vagy fogszuvasodásra hajlamos fogazatunkat is örökölhetjük felmenőinktől. Akár jó fogakkal vagyunk megáldva, akár fogékonyabbak vagyunk a fogaszati megbetegedésekre, sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük azok épségét. Hiszen egy gyönyörű mosoly nemcsak egészséget sugároz, hanem növeli az önbizalmunkat is.

(X) Támogatott tartalom

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo